Prometni stručnjak: Novi remetinečki rotor sa semaforima je 'drveno željezo', neće dati očekivane efekte

2 godina,10 mjeseci ago - 29 siječnja 2020, Vecernji list
Prometni stručnjak: Novi remetinečki rotor sa semaforima je 'drveno željezo', neće dati očekivane efekte
Kako ističe prometni stručnjak, po cijeni rekonstrukcije rotora mogle su se riješiti dvije nužne prometne premosnice koje bi imale deseterostruki efekt:

Prometni stručnjak Željko Marušić smatra kako golema ulaganja u remetinečki rotor neće dati ni približno očekivane efekte. On smatra kako je bio pogrešan pristup povećanja pristupne moći remetinečkog rotora, koji je najopterećenije prometno čvorište u Hrvatskoj.

Naime, Marušić ističe da se time generiraju slijedne gužve, posebice na raskrižju Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca te T-čvorištu na spojnici Jadranskog mosta prema Savskoj i Horvaćanskoj cesti. 

– Trebalo je izmjestiti barem trećinu prometa, a za to postoji gotovo idealno, prioritetno rješenje: izgradnja Jarunskog mosta, na spojnici Petrovaradinska ulica – Blato, što Zagrebu donosi i ostale sinergijske koristi (povećanje funkcionalnosti budućeg Sveučilišnog bolničkog centra i izvlačenje velikog dijela bolničkih kapaciteta iz centra, što će dodatno pridonijeti smanjenju gužvi) –smatra Marušić, piše Autoportal.

Prema prometnom stručnjaku, teorijom progresivnog djelovanja količine prometa na gužve, one bi se svele u prihvatljive okvire na remetinečkom rotoru te bi bila dovoljna signalizacijska i regulacijska unapređenja dosadašnjeg rotora.

- Svaki rotor sa semaforima svojevrsno je 'drveno željezo', jer je rotor, odnosno kružno raskrižje osmišljeno tako da semafori nisu potrebni. Semaforizirani rotori se koriste samo u slučaju golemih i brojnih presijecanja prometnih pravaca, kad nije moguće rasterećenje premosnicama u okruženju, kao što je moguće u Zagrebu, primjerice na desecima preopterećenih kružnih tokova u Njemačkoj – smatra Marušić.

Kako ističe prometni stručnjak za Autoportal, po cijeni rekonstrukcije rotora mogle su se riješiti dvije nužne prometne premosnice koje bi imale deseterostruki efekt: Jarunski most i spojnica na pravcu Avenija Gojka Šuška – Mandlova, denivelirano s Branimirovom preko Borongaja i Čavićeve prema Domovinskom mostu.

Marušić smatra kako bi se brojni problemi riješili s te dvije premosnice te da bi se riješile gužve u području remetinečkog rotora, Horvaćanske, Savske, Vukovarske, Heinzlove, Branimirove te bi se riješila prometna izolacija Borongaja.

Support Ukraine