Redizajnirani najveći Opelov SUV Granвland donosi najnoviju tehnologiju i privlačniji dizajn

2 years,8 months ago - 19 kolovoza 2021, Vecernji list
Redizajnirani najveći Opelov SUV Granвland donosi najnoviju tehnologiju i privlačniji dizajn
Granвland donosi i prilagodljiva IntelliLux LED® Pixel svjetla, Night Vision infracrvenu kameru koja otkriva ljude i životinje do 100 metara ispred vozila te novi sustav prilagodljivog tempomata Highway Integration Assist

Opel je predstavio redizajniranu verziju svog najvećeg SUV modela Grandlanda, koji je baš kao i njihov manji SUV Crossland te nova Mokka nakon redizajna iz imena izgubio dodatak “X”. Donosi brojne moderne sustave i novosti te ističe već dostupan plug-in hibridni pogon na prednje ili sva četiri kotača, ali i dostupnost benzinskih i dizelskih motora. Dosadašnji model dugačak je 448 cm, uz 267,5 cm međuosovinskog razmaka, i nudi 514 l prtljažnog prostora. Budući da dimenzije noviteta nisu objavljene pretpostavljamo da ostaju iste.

Dizajn prikazuje tipično jasne linije. Opel Vizor proteže se sprijeda, dok se filozofija kompasa odražava i straga. Novi Grandland dostupan je i u karakterističnoj dvobojnoj izvedbi. Tehnologija koju smo upoznali u Opelovoj najluksuznijoj limuzini Insigniji debitira u SUV-u njemačke marke i tako postavlja nove standarde u segmentu Grandlanda. Opelov SUV s vrha ponude, naime, sada je opremljen prilagodljivim IntelliLux LED® Pixel svjetlima. 168 LED elemenata - 84 po jednom glavnom faru, kao na Opel Insigniji - rezultiraju besprijekornom prilagodbom snopa svjetla u skladu sa situacijom u vožnji i okolini, bez zasljepljivanja ostalih sudionika u prometu.

Još jedna tehnologija u novom Grandlandu koja dodatno povećava sigurnost svih sudionika u prometu, posebno u noćnoj vožnji mračnim seoskim cestama, je Night Vision. Infracrvena kamera sustava otkriva ljude i životinje do 100 metara ispred Grandlanda u smjeru putovanja, na temelju njihove temperaturne razlike od okoline. Night Vision upozorava vozača i prikazuje položaj pješaka, na primjer, u 12-inčnom digitalnom informacijskom centru za vozače.

U unutrašnjosti je najveći novitet Pure Panel, kojeg čine dva široka zaslona u jednoj jedinici. Ovaj potpuno digitalni kokpit usmjeren na vozača intuitivan je za upravljanje i čini mnoštvo tipki suvišnim. Sadrži najnovije digitalne tehnologije i pruža najvažnije informacije. Središnji zaslon veličine do 10-inča, osjetljiv je na dodir te zakrenut prema vozaču, koji se stoga može usredotočiti na vožnju, a da ne mora skidati pogled s ceste.

Novost u kombinaciji s automatskim mjenjačem je tzv Highway Integration Assist. Koristeći kameru i radarske senzore, sustav kombinira razne sustave pomoći za još opušteniju vožnju. Prilagodljivi tempomat održava udaljenost do vozila ispred prema zadanoj brzini i, u kombinaciji s aktivnim pozicioniranjem trake, zadržava Grandland na sredini trake. Opelova brzina povećava se ili smanjuje kako bi pratila vozilo ispred sebe - bez prekoračenja zadane brzine - i po potrebi može se usporiti do mirovanja. Zahvaljujući “Stop & Go” funkciji, Grandland s Highway Integration Assistom automatski nastavlja vožnju iz mirovanja.

Novi Opel Grandland dodatno je opremljen brojnim drugim sustavima pomoći. Panoramska kamera od 360 stupnjeva olakšava manevriranje vozaču, uz prednju i stražnju kameru. Pomoćnik za automatsko parkiranje prepoznaje uzdužna i poprečna parkirna mjesta i automatski usmjerava Grandland prilikom ulaska ili izlaska iz parkirnog mjesta. Sustav upozorenja na mrtvu točku sprječava potencijalne sudare prilikom okretanja ili promjena trake. Standardna oprema svakog Grandlanda uključuje prednje upozorenje na sudar s automatskim kočenjem u nuždi, otkrivanje pješaka, upozorenje na napuštanje trake, prepoznavanje prometnih znakova, otkrivanje pospanosti i tempomat.

Povezivost i zabavu pružaju infotainment sustavi koji su također kompatibilni s Apple CarPlay i Android Auto sustavima. U kombinaciji s uslugama OpelConnecta, Multimedia Navi Pro čini putovanja posebno opuštajućim uz prometne informacije u stvarnom vremenu. Bežično punjenje na središnjoj konzoli omogućuje uredno punjenje bez kabela za kompatibilne pametne telefone.

Vrhunske tehnologije i visoka udobnost nadopunjuju se snažnim performansama novog Grandlanda. Nastavljajući Opelovu strategiju elektrifikacije, priključne hibridne verzije ne isporučuju samo ubrzanje nalik sportskom automobilu već i vožnju bez emisija, zahvaljujući električnim motorima ili motornom i regenerativnom kočenju. Zahvaljujući fleksibilnosti višeenergetske platforme, kupci Grandlanda mogu odabrati željeni pogonski sustav - od učinkovitih dizelskih i benzinskih motora do elektrificiranih priključnih hibrida. Opel nije objavio detalje o motorizaciji, no može se zaključiti da će ostati ista kao i dosad. Dakle, dva benzinska motora sa 130 i 180 KS, dizelaš od 130 KS i dva plug-in hibrida s 225 i 300 KS uz električni domet od 55 i 59 km. Opel će za nekoliko tjedana objaviti cijene i otvoriti knjige narudžbi za novorazvijeni SUV. Isporuke novog Grandlanda koji će se proizvoditi u njemačkom Eisenachu započet će na jesen.

Support Ukraine