Renault predstavio Scénic Vision: Konceptno vozilo koje postavlja nova pravila

1 year,10 months ago - 23 svibnja 2022, tportal
Renault predstavio Scénic Vision: Konceptno vozilo koje postavlja nova pravila
Njegov hibridni električni i pogon na vodik skraćuje vrijeme punjenja i smanjuje ugljični otisak, uključujući onaj baterije. Ovo vozilo ima nultu stopu emisija pri proizvodnji i uporabi, a ugljični otisak 75 posto je manji od otiska električnog vozila s konvencionalnom baterijom

Renault je svijetu predstavio konceptni automobil Scénic Vision i time je još jednom pomaknuo granice kad je riječ o automobilima, odnosno poimanju vozila kao pukog sredstva prijevoza. Znakovito, mjesto održavanja globalne premijere Renaultova najnovijeg uratka bio je ChangeNOW, najveći svjetski događaj za planet, posvećen održivim i pozitivnim rješenjima, koji se održava od 19. do 21. svibnja u Parizu.

Svojim ciljevima, strategijom održivosti i predstavljanjem strateškog plana Renaulution, Renault Grupa i njezine marke pokrenule su golemu transformaciju te utrku za što većim količinama zamijenile ciljem stvaranja gospodarske, ekološke i društvene vrijednosti kako bi postigle ugljičnu neutralnost u Europi do 2040. i globalno do 2050. A ovo vozilo doista utjelovljuje Renaultovu predanost održivom razvoju i odražava plan marke da dekarbonizira cijeli njegov životni vijek.

Jedinstveno, neponovljivo i svestrano
Renault ispisuje novo poglavlje u svojoj priči inovativnim konceptnim vozilom koje postavlja nova pravila i oživljava njegovu viziju. Vanjski dio najava je posve električnog obiteljskog vozila koje će se priključiti Renaultovoj ponudi. Iznutra, i kad je riječ o tehnološkim aspektima, poziva vas da otputujete u novu eru, u budućnost u kojoj će tehnološka i inovativna rješenja služiti održivijem svijetu koji brine o okolišu.

'Sve naše korporativne obveze nisu dovoljne ako ih ne primjenjujemo i na vozilima. Zato sam Renaultove timove zamolio da osmisle prvo konceptno vozilo koje u potpunosti utjelovljuje našu novu strategiju za zaštitu okoliša, društvenu odgovornost i upravljanje te njezina tri stupa: okoliš, sigurnost i uključivost. Nazvali smo ga Scénic Vision. Scénic, po našem kultnom 'automobilu za život', i Vision jer ispunjava nova očekivanja,' izjavio je Luca de Meo, direktor Renault Grupe i marke Renault.

Scénic Vision otvara novi put prema održivijoj, sigurnijoj i uključivijoj mobilnosti. Riječ je o vozilu koje ostvaruje svoju viziju i istražuje nove vidike te predstavlja oličenje najnaprednijih tehnoloških zamisli za dekarbonizaciju i tri stupa strategije Renault Grupe za održivi razvoj: brige za okoliš, sigurnosti i uključivosti.

Dizajn koji otvara put novim perspektivama
Konceptno vozilo Scénic Vision istinski je predstavnik Renaultove strategije 'Nouvelle Vague' i rezultat pomnog dizajniranja i hrabrih odluka u području estetike. Njegov dizajn nagovještaj je različitih vremenskih okvira Renaultove ponude vozila. Vanjska silueta odraz je oblika i stila novog obiteljskog modela koji stiže na tržište 2024.

Ekološki dizajn i inovacije kružnog gospodarstva, uključujući više od 70 posto recikliranih materijala, nekoliko zatvorenih petlji i 95 posto materijala koji se mogu reciklirati, izravno pridonose očuvanju resursa.

Prema vanjskim dimenzijama (4490 mm duljina, 1900 mm širina, 1590 mm visina, međuosni razmak 2835 mm), Renault Scenic Vision je obiteljski automobil čije su dimenzije kao vozila C segmenta. Težina samog vozila je 1700 kg. Njegove značajke mogu se pohvaliti modernim dizajnom s obiljem karaktera i održivim donjim dijelom.

Prednji dio konceptnog automobila Scenic Vision s visokim detaljima ima isklesane površine koje se spajaju u dinamičnom toku jasno vidljivih linija; pojačan je spektakularnom sekvencom dobrodošlice tijekom koje prednji poklopac motora ustupa mjesto bljeskavim animacijama u obliku dijamanta koje oživljavaju na rešetki prije nego što se uzdignu oko Renaultovog novog 'Nouvel'R' logotipa.

Jedinstven svjetlosni potpis
Osvjetljenje korišteno na Renault Scenic Visionu je jedinstveno. Sve počinje s logotipom koji svijetli u nizu boja. Njihov grafički jezik je moderan i visokotehnološki. Prednja i dnevna svjetla imaju isti oblik dijamanta kao i logo, dodatno pokazujući dosljednost između prednjeg dijela automobila i imidža marke.

Stražnji četvrtinski prozor uokviren je jasnim obrisom svjetala: tanke linije svijetle da pokažu razinu napunjenosti automobila, a također i kada je automobil otključan. Svjetlo je ugrađeno u bezbojnu aluminijsku ploču i služi za naglašavanje snažnog osjećaja karaktera nove siluete.

Opremljeni velikim kotačima od 21 cola (s gumama dimenzija 235/45R21), naplatci Renault Scenic Visiona opremljeni su zaklopcima za poboljšane aerodinamičke performanse, a time i veću učinkovitost. Kada je automobil u pokretu (≥ 10 km/h), zaklopci se zatvaraju kako bi se poboljšala njihova aerodinamika; čim automobil uspori i njegova brzina padne ispod 10 km/h, zaklopci se otvaraju radi boljeg hlađenja jer toplina koju stvaraju kočnice tako može lakše izaći. Dodan je poseban mehanizam koji drži logotipe postavljene na kotačima u uspravnom položaju kada je Scenic Vision u pokretu.

Dizajn unutrašnjosti
Što se tiče uređenja njegove kabine, ovo je studija budućeg izgleda unutrašnjosti nadolazećih Renaultovih vozila, a samo vozilo više je od konceptnog automobila. Izvorna ideja iza automobila proizlazi iz želje da ponudi održivu, sigurnu i uključivu mobilnost. Dizajnerski timovi osmislili su potpuno novu arhitekturu kako bi stvorili opremu koja je dostupna svima. Njegova unutrašnjost prilagođava se svakoj osobi u kabini, što je istinski vizionarska filozofija.

Pri ulasku u kabinu, kokpit i sjedala pomiču se unatrag, tako da putnicima i vozaču daju maksimalan prostor za kretanje. Zatim se vraćaju u prikladniji položaj prilagođavajući se morfologiji svakog korisnika. Sjedala su dizajnirana tako da odgovaraju njihovoj primarnoj funkciji. Omotano vozačevo sjedalo sportskije je od ostalih, što olakšava zadržavanje fokusa na cesti tijekom vožnje; budući da putnici imaju koristi od sjedala dizajniranih da budu udobnija za putovanje u 'prvom razredu'. Stražnja klupa ima dva pojedinačna sjedala.

Podnica vozila izrađena je od aglomeriranih ostataka plastike iz različitih izvora (boce mlijeka, plastične cijevi itd.). 30 posto plastike u vozilu dolazi iz bioloških izvora. Oprema vozila izrađena je od recikliranog ugljika iz zrakoplovne industrije. Ne upotrebljava se koža, već 100-postotno reciklirani niskougljični poliester.

LED svjetla u boji pojavljuju se u cijeloj unutrašnjosti za dodatnu udobnost u vozilu. Svjetlo za čitanje dodano je na vrata suvozača za veću udobnost čitanja. Svaki naslon za glavu također ima LED svjetlo za dodatnu udobnost i osvjetljenje. Upravljač je u obliku kontrolera za igru, naglašavajući moderni 'tech' dojam interijera. Njegov elegantan, jednostavan dizajn znači da je vrlo intuitivan za korištenje.

Središnja konzola je ergonomski dizajnirana. U donji dio središnje konzole dodan je indukcijski punjač za pametne telefone, a na naslon za ruke dodana je priključna stanica. Sa zračnim jastucima ‘Cocoon’ koji se sada nalaze na sjedalima, instrumentna ploča je tanja i uglađenija.

Renault Scenic Vision opremljen je vrlo velikim zaslonom koji se nalazi na mjestu gdje vjetrobransko staklo spaja s instrumentnom pločom, što bliže liniji horizonta. Cilj je vozaču pružiti najbolji mogući pogled. Njegov položaj maksimizira ergonomiju i sigurnost sprječavajući vozača da skrene pogled s ceste dok traži informacije koje se prikazuju u dva različita područja: jedno za vozača, drugo za suvozača. Sustav kamera ugrađen na prednju stranu vozila povećava vidno polje vozača za 24 posto jer projicira neposredno okruženje vozila na zaslon smješten na armaturnoj ploči. Zahvaljujući tome, kut vjetrobrana povećan je na 180° te pruža potpunu i pouzdanu vidljivost, a poklopac motora čini se prozirnim.

Osim glavnog zaslona, unutrašnjost također ima 10 malih widget zaslona koji su spremni prilagodljiv, intuitivan i konfigurabilan: 4 na nadzornoj ploči, desno od upravljača, sa sljedećim funkcijama na izbor: glazba, video, navigacija, postavke temperature, otkucaji srca, zagađenje; 2 na nadzornoj ploči, lijevo od upravljača sa sljedećim funkcijama za birajte između: postavki PRND (automatski mjenjač), zaključavanja/otključavanja vrata, razine baterije i raspon; 2 widgeta na stražnjoj strani središnje konzole i 2 s lijeve i desne strane prednje strane paneli na vratima sa sljedećim postavkama za odabir: podešavanje položaja sjedala, vrata zaključavanje/otključavanje, električni prozori, postavke boja unutarnjeg osvjetljenja, glazba

Veliki stakleni krov vozila propušta svjetlost, pozivajući putnike da puste svoje misli da odlutaju, i stapajući se s ostalim staklenim pločama dajući pojačan osjetilni prostor i svjetlinu. To je poboljšano izborom reflektirajućih materijala svijetlih boja. Na vozačevim vratima smješten je filtar za pročišćavanje vanjskog zraka, što poboljšava kvalitetu zraka u unutrašnjosti vozila.

Tehnologija H2-Tech pogona Renault Scenic Visiona
Promet čini 23 posto emisija CO2 u cijelom svijetu, a 45 posto tih emisija dolazi od putničkog prijevoza na cestama. Renault, koji predvodi električnu mobilnost u Europi više od 10 godina, istražuje alternative kako bi zadovoljio cijeli niz zahtjeva mobilnosti. Njegov hibridni električni pogon i pogon na vodik odraz je Renaultove želje da pronađe rješenja za svaki način uporabe i dio dugoročne vizije, koja uključuje i razdoblje nakon 2030.

Tehnologija H2-Tech temelji se na tehnologiji za povećanje dosega (Range Extender) koja omogućuje upotrebu dvostruko lakše baterije za isti doseg, čime se pridonosi dekarbonizaciji izvan same elektrifikacije vozila. Iako se to rješenje osmišljava za osobne automobile, Renault Grupa u okviru projekta Hyvia (zajednički pothvat s društvom Plug Power) već nudi H2 rješenja za laka gospodarska vozila.

Konceptni automobil Renault Scenic Vision ima motor nove generacije, manju bateriju, s manjim ugljičnim otiskom i gorivnu ćeliju od 16 kW koja radi na zeleni vodik. I to uvodi mobilnost u potpuno novo doba, za koje Grupa vjeruje da je održivo u idućem desetljeću. Sinkroni motor Renault Scenic Vision snage 160 kW s električnim pobuđivanjem proizlazi izravno iz potpuno novog motora Renault Megane E-TECH Electric i proizvodi se u tvornici u Cléonu. Ne koristi rijetke zemljine elemente, što pomaže u smanjenju ugljičnog otiska i stvaranju odgovornog i održivog ekosustava.

Baterija od 40 kWh može se reciklirati i proizvodit će se u Francuskoj do 2024. u pogonu Renault ElectriCity Gigafactory. Dva puta je lakša, manja i zapravo košta manje od baterije za slično električno vozilo. I ima gorivnu ćeliju od 16 kW koja ga puni tijekom dugih vožnji i time produljuje njegov domet. U 2030. i dalje, kada mreža vodikovih postaja bude dovoljno velika, moći ćete voziti do 800 km bez zaustavljanja kako biste napunili bateriju. Morat ćete stati samo 5 minuta ili manje da biste napunili spremnik vodika.

Renault Scenic Vision ima potpuno novu platformu koja je namjenski dizajnirana da stane na sve komponente: električni motor, motor na vodik, bateriju, gorivnu ćeliju i spremnik za vodik. Motor je straga pa ima dovoljno mjesta za spremnik vodika od 2,5 kg sprijeda; gorivna ćelija je ispod poda, na stražnjoj strani platforme, iza baterije.

Zahvaljujući već sklopljenim partnerstvima, ugljični otisak vozila 75 posto je manji od otiska električnog vozila kao što je Megane E-TECH Electric. Njegova baterija proizvodi do 60 posto manje emisija ugljika od konvencionalne baterije zahvaljujući primjeni kratkih petlji i niskougljičnih izvora minerala te upotrebi niskougljične energije za konstrukciju i proizvodnju baterije.

Sigurnost
Pružati pomoć vozačima, omogućiti im bolje izbjegavanje rizičnih situacija, smanjiti stres za volanom uz zadržavanje svijesti o cesti i povećati užitak u vožnji. To je ono što Renault obećava s novim konceptnim automobilom Renault Scenic Vision, koji uključuje tehnologiju i sustave koji će smanjiti broj nesreća do 70 posto u kombinaciji s konvencionalnom sigurnosnom opremom.

Renault Vision Scenic prilagođava se vozaču, a ne obrnuto; dizajniran je da bude inkluzivan, s originalnim pritiskom da bude dostupan. Danas, osim standardnog ADAS-a, postoji nova zaštita ljudi u vozilu: povećanje svijesti o rizicima kod vozača, ohrabrujući ih i pokazujući im kako da voze odgovornije.

Renault Scenic Vision, dizajniran za duga obiteljska putovanja, utjelovljenje je sigurnog, uključivog i pristupačnog automobila, u kojem ima mjesta za svakoga. Prostor za dijeljenje trenutaka s drugima, gdje je sve dizajnirano da ponudi maksimalnu udobnost za vozača i putnike. Ergonomija i pristupačnost dio su Renaultovog DNK i ovaj konceptni automobil ga oživljava. Briga za sve u vozilu, vođenje njih, uz potpunu udobnost i slobodu, upravo je ono što Renault Grupa i Renault nastoje pružiti. Auto nije prostor novih pravila, on pomaže vozačima da se poboljšaju i postanu svjesniji kako voze.

Ljudska pogreška u kombinaciji s vanjskim čimbenicima – prometom, vremenom, infrastrukturom – čini 90 posto svih prometnih nesreća. Jedna od dvije je samo zbog ljudske pogreške (vožnja u pijanom stanju, iznenadna bolest, rastresenost ili stres).

Sigurnosni sustav Renault Scenic Visiona otkriva rizike, upozorava i usmjerava vozača, a zatim, ako je potrebno, djeluje kako bi se izbjegla nesreća. Višestruki ADAS i tri ugrađena sustava 'Safety Score', 'Safety Coach' i 'Safe Guardian', osiguravaju dodatnu sigurnost za sve , pružajući jedinstvenu razinu fizičke i psihičke udobnosti. Automobil otkriva rizična ponašanja i potiče obrambene postupke vožnje.

Međusobno povezana vozila
U budućnosti, vozila će u stvarnom vremenu komunicirati sa svojim okruženjem – između automobila, između automobila i infrastrukture ili između automobila i pješaka – kako bi što prije upozorila putnike na potencijalne opasnosti. Rano upravljanje nepredviđenim događajima značit će da će se takva upozorenja o opasnostima poboljšati putem komunikacije kratkog dometa. Za razliku od identificiranih opasnosti, rizici koji se otkriju u stvarnom vremenu (vozilo koje se ne uspije zaustaviti na crvenom svjetlu) rješavat će se tehnologijom koja će djelovati na međusobno povezane. Cijeli ekosustav komunikacijskih uređaja značit će da se radnja može poduzeti prije nego što se dogodi nesreća.

Support Ukraine