Savjeti HAK-a: Idite starom cestom kroz Gorski kotar i na Ličku magistralu

6 years,7 months ago - 31 srpnja 2017, vecernji.hr
Savjeti HAK-a: Idite starom cestom kroz Gorski kotar i na Ličku magistralu
Zanimljivo, jučer na svoje odredište nisu kasnili i jedini su stigli bez ikakvih zastoja i gužvi putnici koji su se vozili vlakom

Udarni turistički vikend jučer je izazvao ogromne gužve na hrvatskim prometnicama.

U jednom je trenutku kolona vozila na autocesti A1 od čvora Posedarje u smjeru Zagreba dosegla i 27 kilometara, dok se na graničnom prijelazu Bajakovo na izlaz iz Hrvatske čekalo i pet sati. Tu je bilo najgore, no gužve su tijekom cijelog dana bile na brojnim mjestima. Problem i zbog radova Uobičajeno je da zadnjeg vikenda u srpnju vidimo veliki turistički val i gužve na prometnicama. U tom tjednu završavaju školski praznici u njemačkim pokrajinama Baden-Württenberg i Bavarska koje su tradicionalno tržište hrvatskog turizma i odakle nam stiže velik broj gostiju. Stoga su se jučer od zore stvarale kolone u Sloveniji. Gužvu povećavaju i radovi na gradnji autoceste između Ptuja i GP Gruškovje gdje se vozilo u kolonama uz zastoje te uz dulja čekanja na graničnom prijelazu Macelj na izlasku iz Slovenije. I dok su rano ujutro i prijepodne kolone vozila daleko veće bile prema moru, već kasno prijepodne počele su gužve i od mora prema unutrašnjosti. Najveće gužve bile su, uobičajeno, na autocesti A1, posebno od čvora Posedarje prema Zagrebu. Kolone i čepovi bili su i između čvorova Karlovac i Bosiljevo 2 te čvorova Maslenica i Zadar 1 u smjeru mora, a pred naplatom Lučko u smjeru Zagreba kolona je dosezala do pet kilometara. Iako je HAK upozoravao vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te pripaze na sigurnosni razmak između vozila, to nisu svi poslušali pa je nekoliko lakših prometnih nesreća stvorilo na A1 dodatne probleme.

Prometna nesreća usporila je u subotu popodne i promet na Jadranskoj magistrali u Žaboriću kod Šibenika. Velika gužva jučer je vladala pred graničnim prijelazom Bajakovo ispred kojeg je, na autocesti A3 Bregana-Lipovac, nastala šest kilometra duga kolona vozila koja su na izlazak iz Hrvatske čekala i do pet sati. Kolona približno iste dužine bila je i prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija u Istri, no tamo se čekalo na izlaz „samo" oko jedan sat. Četiri kilometra duga kolona vozila bila je na Krčkom mostu i pred ulazom u tunel Učka u smjeru Rijeke. Uz Bajakovo, gdje su teretna vozila čekala i sedam sati na izlaz iz RH, opterećen je jučer bio i granični prijelaz Tovarnik, gdje se čekalo dva sata. Danas gužve poslijepodne Opterećene su bile i trajektne luke, posebno splitska. Procjena je da je jučer kroz tu trajektnu luku prošlo više od 40.000 turista u 4000 vozila, najviše prema Visu i Hvaru te Supetru. U Zadru nije bilo većih teškoća, što se znalo događati prije nego što je terminal prebačen u Gaženicu. Jadrolinija je svuda uvela dodatne linije, trajekti su odlazili čim se napune, a tako će biti i danas. Iz HAK-a poručuju kako se u nedjelju najjači promet očekuje tijekom poslijepodneva u smjeru unutrašnjosti s čekanjem na izlazu s autoceste A1 u Lučkom, na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Maclja i na A3 Bregana-Lipovac na naplati Zagreb-istok u smjeru Zagreba. Umjesto autocesta HAK preporučuje stare provjerene pravce kroz Liku i Gorski kotar poput Ličke magistrale (DC1) i stare ceste koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3). Zanimljivo je kako su, pomalo neuobičajeno, jučer jedini prema redu vožnje i bez gužvi i zastoja na svoja odredišta stigli putnici koji su za putovanje do mora odabrali željeznicu.

U Slavonskom Brodu u koloni se čekalo dva i pol sata Na većini graničnih prijelaza s BiH jučer su zabilježene velike gužve i kolone. Najveći pritisak bio je na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu, gdje se u koloni dugoj oko dva kilometra čekalo dva i pol sata na izlaz i oko 60 minuta na ulaz u Hrvatsku. Pojačan promet bio je i na graničnim prijelazima u Gunji i Staroj Gradiški, gdje se za izlazak iz Hrvatske čekalo u prosjeku oko sat i pol.

Support Ukraine