Šibenski poduzetnik zakapario Mercedesovu automobilsku senzaciju od 17 milijuna kuna

6 years,6 months ago - 27 rujna 2017, IndexHR
Šibenski poduzetnik zakapario Mercedesovu automobilsku senzaciju od 17 milijuna kuna
TEK što je prije dva dana predstavljen na autosalonu u Frankfurtu, doznalo se da će jedan Mercedesov super hibrid AMG Project One u Hrvatsku.

Kupac je poznati ljubitelj Mercedesa, šibenski poduzetnik Josip Stojanović Jolly. Kapara od pola milijuna eura je uplaćena, no automobil koji na cestu donosi tehnologiju bolida Formule 1 neće, međutim, tako brzo u Šibenik. Naime, isporuka je tek za dvije ili tri godine, otkrio nam je Stojanović.

"To je firma kupila, ne ja osobno. Inače prodajemo Mercedese. Isporuka je planirana za 2019. ili 2020. godinu, a više od toga vam ne smijem reći jer je takav ugovor s Mercedesom", kazao nam je dobro raspoloženi Stojanović.

Limitirana serija od 275 komada

Čuli smo da je za ovaj zakapareni primjerak vladao veliki interes, navodno je gazda NK Rijeka bio spreman dodatno podebljati Jollyjev polog, ali će Project na kraju ipak u Šibenik, a ne u Rijeku. Mercedes će svoj superautomobil proizvesti u limitiranoj seriji od 275 komada, i to po cijeni od 2,3 milijuna eura bez davanja. S obzirom na sve, očekuje se da će vrijednost Projecta značajno rasti.

Kada mu jednog dana bolid stigne, Stojanović će moći isprobati pogonski sklop kakav koristi momčad Mercedesa u Formuli 1 i s kojim Lewis Hamilton sigurno grabi po još jedan naslov svjetskog prvaka. Motor je 1.6-litarski V-6 koji će u ovoj cestovnoj verziji biti "prigušen" na 11.000 okretaja i 758 KS. Tu su i četiri elektromotora ukupne snage 272 KS, sve zajedno preko 1.000 KS na očekivanih 1.300 kilograma težine.

Project je sposoban za brzine do 350 kilometara na sat, a do 200 kilometara na sat ubrza za manje od šest sekundi. Pitali smo Stojanovića gdje misli testirati zvijer, no nije bio spreman otkriti čak ni taj beznačajan detalj.

Vijek motora je, prema najavama, tek 50 tisuća kilometara. Nakon toga, Project mora u tvornicu na reparaturu.

Support Ukraine