Što se promijenilo od ponoći? U javni prijevoz s maskama, nove mjere i za prelazak granice

3 years,9 months ago - 26 lipnja 2020, 24sata
Što se promijenilo od ponoći? U javni prijevoz s maskama, nove mjere i za prelazak granice
Putnici koji dolaze iz Srbije, BiH, Kosova i Sjeverne Makedonije u Hrvatsku moraju provesti 14 dana u samoizolaciji, a ako se vozite javnim prijevozom - nosite masku. Inače vas neće pustiti unutra

Žarište u Zadru, pa žarište u Đakovu. Sve je više zaraženih i u Zagrebu, a korona je probila u čak dvije zagrebačke bolnice. U KBC Sestre milosrdnice zaražena je jedna liječnica koja je u ponedjeljak dobila simptome, a 20 ljudi je u samoizolaciji. U Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan zaraženo je 20 ljudi, od kojih je 16 štićenika.

Stožer civilne zaštite je zbog sve većeg broja novooboljelih odlučio ponovno uvesti neke mjere. Jedna od njih odnosi se na putnike koji dolaze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Sjeverne Makedonije. Naime, ako dođu u Hrvatsku, oni moraju biti u samoizolaciji idućih 14 dana u vlastitom domu ili u drugom odgovarajućem prostoru.

No, postoje iznimke.

- Granična policija je spremna. Svi koji od 25. lipnja iz tih zemalja uđu u RH moraju biti svjesni da im slijedi samoizolacija. Postoje izuzeci koji se odnose na one koji zbog prirode posla i životnih okolnosti neće morati u samoizolaciju, a među njima su prekogranični radnici i oni koji tranzitiraju kroz te četiri zemlje i kroz Hrvatsku - rekao je Mladen Bužančić, voditelj Službe za granicu Policijske uprave splitsko-dalmatinske u Dnevniku Nove TV.

Bužančić je rekao kako su samoizolacije pošteđeni i oni koji dolaze iz neodgodivih razloga, kao što su sahrane, hitna medicinska pomoć ili su prijevoznici.

Druga mjera odnosi se na javni prijevoz. Svi koji se voze javnim prijevozom moraju obavezno imati masku za lice ili medicinske maske kada ulaze u javni prijevoz i kada u njemu borave. Osim putnika, to se odnosi i na vozače te na druge zaposlenike u javnom prijevozu.

A što ako nemate maskicu na licu, a ulazite u autobus, tramvaj, vlak? U tom slučaju vas vozač neće pustiti unutra.

Support Ukraine