Hrvati i Slovenci u akciji: Na ovim jurilicama utajili milijune

5 years,2 months ago - 20 siječnja 2019, 24sata
Hrvati i Slovenci u akciji: Na ovim jurilicama utajili milijune
Okrivljenici su oštetili hrvatski proračun s osnove PDV-a za najmanje 9.382.000,00 kuna, a s osnove posebnog poreza na motorna vozila za najmanje 6.794.000,00 kuna

USKOK je u suradnji sa Specijaliziranim državnim tužiteljstvom Slovenije, a na temelju kaznenih prijava Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i Policijske uprave zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestero Slovenaca (1979., 1971., 1986., 1951., 1987., 1973.), četvorice Hrvata (1990., 1960., 1979., 1988.) i pet trgovačkih društava. Sumnja se na utaju poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave, pomaganje u utaji poreza ili carine, objavio je Uskok.

Sumnja se i da su I. i II. okr., od prosinca 2016. godine do siječnja 2019. godine, na području Hrvatske, Slovenije i drugih država članica Europske unije povezali s ostalima i izbjegavanjem obračunavanja i plaćanja propisanih poreza i drugih naknada,, prilikom uvoza i prodaje većeg broja novih i rabljenih osobnih vozila visoke klase iz država EU u Hrvatsku, pribavili imovinsku korist.

Kako bi ostvarili zamišljeno, I., II., III. i IV. okr. su osobno i posredstvom VII. okr. pronalazili osobe lošeg imovinskog i zdravstvenog stanja koje su za novčanu naknadu osnivale trgovačka društva u kojima su samo formalno bile odgovorne osobe, nakon čega su upravljanje društvima i raspolaganje novcem na računima društava preuzimali I., II., III., IV. i V. okr. koristeći ih za daljnje izdavanje nevjerodostojne dokumentacije, dok je VIII. okr. određeno vrijeme bio stvarni voditelj poslovanja XI. okr. trgovačkog društva.

Potom su I., II., III. i V. okr. dogovarali kupnju vozila u državama Europske unije, nakon čega su II., III. i VI. okr. oglašavali prodaju vozila i dogovarali je sa zainteresiranim kupcima u Hrvatskoj.

Nakon dogovora s krajnjim kupcima, II., III., IV., V., VI. i VIII. okr. su za vozila izrađivali ponude i nevjerodostojne račune u ime trgovačkih društava kojima su upravljali na kojima nisu iskazivali PDV, a IV. okr. je izrađivala i nepotpune mjesečne i godišnje prijave PDV-a u kojima nisu bili navedeni istiniti podaci o stjecanju i isporukama vozila, dok su I. i II. okr. angažirali X. okr. koji je, sukladno njihovim uputama, za vozila prodana krajnjim kupcima u Hrvatskoj izrađivao krivotvorena porezna rješenja i krivotvorena rješenja o plaćenoj naknadi za gospodarenje otpadnim vozilima na ime XII., XIV. i XV. okr. trgovačkih društava u kojima je neistinito navedeno da su porez i naknada plaćeni, a potom su III., VII., VIII. i XI. okr., iako su znali da se radi o nevjerodostojnoj dokumentaciji, prilikom registracije vozila prilagali krivotvorena porezna rješenja i krivotvorena rješenja o plaćenoj naknadi i nevjerodostojne račune bez iskazanog PDV-a izdane od okrivljenih trgovačkih društava koja su kontrolirali članovi zločinačkog udruženja.

Okrivljenici su prilikom uvoza najmanje 86 osobnih vozila oštetili hrvatski proračun s osnove PDV-a za najmanje 9.382.000,00 kuna, a s osnove posebnog poreza na motorna vozila za najmanje 6.794.000,00 kuna te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za najmanje 85.852,00 kune, za koje iznose su sebi i okrivljenim trgovačkim društvima pribavili nepripadnu imovinsku korist.

U koordiniranoj akciji nadležnih tijela Hrvatske i Slovenije uhićeno je ukupno 12 ljudi, od čega je četvero u Hrvatskoj, a osmero u Sloveniji, te su izvršene pretrage više poslovnih i drugih prostora korištenih u svrhu počinjenja inkriminiranih kaznenih djela.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv osmero okrivljenika, te su predložene privremene mjere osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi.

Support Ukraine