Njemački autoklub upozorio svoje članove što moraju znati za odmor u Hrvatskoj

3 years,9 months ago - 2 lipnja 2020, Vecernji list
Njemački autoklub upozorio svoje članove što moraju znati za odmor u Hrvatskoj
Njemački autoklub ADAC poziva svoje sunarodnjake da odmor provedu u Hrvatskoj, ali također navodi da nemaju pouzdanih podataka o kriterijima koje hrvatska granična policija koristi za utvrđivanje osnovanosti zahtjeva za ulazak u zemlju

Njemački autoklub ADAC na svojim je Internet stranicama donio detaljan pregled informacija koje trebaju znati putnici koji se ovoga ljeta planiraju uputiti u Hrvatsku.

- Sunce, plaža i more: Hrvatska ima mnogo toga za ponuditi. Mnogi se Nijemci nadaju da će uskoro tamo moći provesti svoj odmor – navodi ADAC. Kako mnogi potencijalni njemački turisti još ne znaju je li moguće putovati u Hrvatsku te može li se do nas putovati automobilom, slijede detaljne preporuke. ADAC tako prenosi informaciju Ministarstva turizma Republike Hrvatske da je ulazak u našu zemlju moguć uz čvrstu rezervaciju te da se upozorenje o putovanju saveznog Ministarstva vanjskih poslova do 14. lipnja i dalje primjenjuje. Dakle, odmor je moguć uz potvrdu o rezervaciji smještaja.

ADAC prenosi kako Hrvatska želi što prije pokrenuti normalno funkcioniranje turizma – koliko se to u ovim uvjetima može nazvati normalnim. Turistima iz zemalja Europske unije dopušten je ulazak u Hrvatsku ako službenicima na granici mogu pokazati potvrdu rezervacije za smještaj. To se odnosi i na vlasnike plovila u hrvatskim marinama. Naravno, i oni za to moraju imati odgovarajući dokaz. Veći broj hrvatskih hotela – navodi njemački ADAC – već je otvoren, ali većina smještajnih kapaciteta neće biti u potpunosti dostupna do početka lipnja. Prema ADAC-ovim podacima, tranzit njemačkih turista kroz Austriju i Sloveniju moguć je ako se osigura daljnje putovanje u Hrvatsku.

Međutim, iz ADAC-a svoje sunarodnjake upozoravaju i da do sredine lipnja vrijedi upozorenje njihova Ministarstva vanjskih poslova da se suzdrže od nepotrebnih (turističkih) putovanja diljem svijeta. Također navode da nemaju pouzdanih podataka o kriterijima koje hrvatska granična policija koristi za utvrđivanje osnovanosti zahtjeva za ulazak u zemlju.

- Putnici moraju biti pripremljeni za ograničenja na licu mjesta. Pristup plažama vjerojatno će biti ograničen, a društvene aktivnosti u slobodno vrijeme u početku neće biti moguće kao prije – stoji u ADAC-ovoj objavi. Navode i kako turisti na povratku iz Hrvatske u Njemačku više neće morati u karantenu. Naime, većina njemačkih saveznih država ublažila je svoje propise o karanteni. Oni koji se vrate iz zemalja EU-a i Schengena, kao i iz Velike Britanije, više ne moraju ići u 14-dnevnu samoizolaciju. Iznimka su samo zemlje u kojima broj novoinficiranih ljudi u posljednjih sedam dana premaši 50 na 100.000 stanovnika. Povratnicima iz takvih zemalja bit će potrebna samoizolacija.

Support Ukraine