Stožer otvorio granice, smiju se vratiti domaći, ali i stranci

2 godina,6 mjeseci ago - 15 svibnja 2020, 24sata
Stožer otvorio granice, smiju se vratiti domaći, ali i stranci
Stožer civilne zaštite donio je u subotu odluku o izmjenama i dopuni odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Ljudi mogu doći poslovno, ali i iz osobnih razloga

Načelnik stožera Civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je u subotu Odluku o izmjenama i dopuni odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske čime je ublažio uvedene mjere zatvaranja države zbog širenja korona virusa.

Odluka je odmah stupila na snagu.

Sada se hrvatskim državljanima omogućava se ulazak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u inozemstvo, uz pridržavanje općih i posebnih preporuka Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Promijenio se i dio koji se ticao stranaca pa sada, kada postoje poslovni razlozi ili gospodarski interesi, ulazak u Hrvatsku, uz pridržavanje preporuka HZJZ-a, omogućava se i građanima država članica EU i članovima njihovih obitelji, državljanima trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem te osobama koje imaju pravo boravka na temelju drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

Među one kojima je odobren ulazak dodane su i osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, a svi oni mogu prelaziti državnu granicu uz pridržavanje općih i posebnih preporuka HZJZ-a.

Bez e-propusnica pri povratku u domovinu

Na granici smo saznali da Hrvati koji se se vraćaju u domovinu neće morati prolaziti testiranja i davati briseve pri povratku u Hrvatsku. Jedino će ih pitati imaju li neke simptome bolesti. Novo je i da ti državljani Hrvatske koji se vraćaju kući, a nakon prelaska granice moraju proći kroz nekoliko županija da bi došli doma, neće morati imati e-propusnice već će moći nesmetano doći do svog odredišta.

Novost je i da u Hrvatsku mogu ulaziti stranci, ali pri ulasku moraju imati potvrdu o razlogu dolaska i dokument koji pokazuje iz koje zemlje dolaze. Takva je situacija i za Hrvate koji putuju u inozemstvo.

Novost je i da pri dolasku u Hrvatsku neće biti potrebna samoizolacija od 14 dana, ali preporučuje se pridržavanje preporuka HZJZ-a.

Support Ukraine