Uvozili aute, 'zaboravili' porez i državu oštetili za 5,5 mil. kn

2 godina,8 mjeseci ago - 13 ožujka 2020, 24sata
Uvozili aute, 'zaboravili' porez i državu oštetili za 5,5 mil. kn
Sumnja se da je prvookrivljeni 44-godišnjak kao odgovorna osoba u više tvrtki, od veljače 2017. do utorka, u Čakovcu i Varaždinu, povezao preostalih 12 okrivljenika radi stjecanja nepripadne imovinske koristi

Uskok je u srijedu, temeljem kaznenih prijava međimurske policije i Porezne uprave, pokrenuo istragu protiv 13 hrvatskih državljana i sedam tvrtki osumnjičenih da su izbjegavanjem plaćanja poreza pri uvozu najmanje 147 automobila oštetili državni proračun za gotovo 5,5 milijuna kuna.

Sumnja se da je prvookrivljeni 44-godišnjak kao odgovorna osoba u više tvrtki, od veljače 2017. do utorka, u Čakovcu i Varaždinu, povezao preostalih 12 okrivljenika radi stjecanja nepripadne imovinske koristi neplaćanjem PDV-a na rabljena vozila uvezena iz Njemačke i drugih država EU.

Kako bi osigurali nižu cijenu vozila 44-godišnjak je zajedno sa 45-godišnjakom, dvojicom 32-godišnjaka, 33-godišnjakom, 47-godišnjakom, 38-godišnjakom, 41-godišnjakom, 45-godišnjakom, 35-godišnjakom i dvojicom 37-godišnjaka ispostavljao lažne račune s neosnovano iskazanom primjenom posebnog postupka oporezivanja marže.

Pritom je na računima lažno prikazano da su tvrtke iz Njemačke, Austrije i Slovačke ta vozila prodala hrvatskim tvrtkama. Istražitelji sumnjaju da je 44-godišnjak, zajedno s zajedno s ostalim okrivljenicima izrađivao lažne račune koje su, uz porezne prijave za obračun i plaćanje carine, prilagali pri unosu vozila u Hrvatsku.

Prilikom prodaje vozila kupcima u Hrvatskoj, 44-godišnjak je s ostalim okrivljenicima ispostavljao račune okrivljenih trgovačkih društava na kojima nije obračunat PDV, već je neosnovno iskazana primjena posebnog postupka oporezivanja marže.

Ujedno su okrivljenici, prilikom prodaje jednog dijela rabljenih vozila, kupcima ispostavljali lažne račune trgovačkih društava iz inozemstva.

Na taj su način za najmanje 174 vozila umanjili obveze uplata dužnih davanja po osnovi PDV-a i tako oštetili državni proračun za najmanje 5,5 milijuna kuna, dok su za sebe na ime razlike između nabavne i prodajne cijene vozila zadržali najmanje 3,4 milijuna kuna.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika.

Support Ukraine