Kupe auto, daruju ga supruzi i uštede i nekoliko tisuća kuna...

4 years,7 months ago - 9 kolovoza 2019, 24sata
Kupe auto, daruju ga supruzi i uštede i nekoliko tisuća kuna...
Upravna pristojba na stjecanje rabljenog auta ne plaća se ako je darovan roditelju, djeci ili supružniku i to u skladu sa Zakonom o posebnom porezu na motorna vozila, članak 26., stavak 7., točka c

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, u prvih šest mjeseci ove godine upravna pristojba na stjecanje rabljenih motornih vozila plaćena je na njih 85.093, a na 29.589 stjecanja nije.

Dakle, 25,8 posto kupaca rabljenih vozila iskoristilo je zakonsku mogućnost da se upravna pristojba ne plaća ako je rabljen auto "stečen" na temelju ugovora o darovanju između bračnih drugova, potomaka i predaka koji čine uspravnu liniju (roditelji i djeca) te posvojenika i posvojitelja.

Vrijedi i za motocikle

Pristojba se obračunava prema godini proizvodnje automobila i snazi njegova motora izraženoj u kilovatima.

Za motocikle se pristojba izračunava prema obujmu motora.

Ako je auto proizveden ove godine, smatra se da je star godinu dana, navode iz Porezne uprave. U Uredbi o tarifi upravnih pristojbi piše da je za auto star do godine dana pristojba 50 kuna po kilovatu, a svaku godinu starosti do sedme pristojba se po kilovatu smanjuje za pet kuna pa se za auto star sedam godina plaća 20 kuna po kilovatu.

Za automobile stare između osam i 10 godina pristojba je 15 kuna po kilovatu, između 11 i 14 je 10, a za stare između 15 i 18 godina pet kuna po kilovatu. Za aute stare 19 i 20 godina pristojba je tri, a one između 21 i 30 godina kunu po kilovatu.

Oldtimeri ne plaćaju

Za oldtajmere, aute starije od 30 godina, pristojba se ne plaća.

Ako je ukupna pristojba 15 kuna ili manja, ne naplaćuje se. Pristojba za motocikle je, ovisno o godini proizvodnje, između tri kune i 10 lipa po kubiku, odnosno prostornom centimetru motora. Pristojba se plaća pri prijenosu vlasništva.

Kupljeni rabljeni auto kupac treba prenijeti na sebe najkasnije 15 dana od sklapanja ugovora. Od 1. siječnja 2018. prijenos vlasništva, pa i plaćanje pristojbe obavljaju se u stanicama za tehničke preglede.

Plaćanje pristojbe može se relativno jednostavno izbjeći, i to u skladu sa Zakonom o posebnom porezu na motorna vozila, članak 26., stavak 7., točka c.

I nasljedstvo je 'tu'

Tamo piše kako se upravna pristojba na stjecanje rabljenih motornih vozila ne plaća na stjecanje rabljenih motornih vozila temeljem ugovora o darovanju ako je stjecatelj bračni drug, potomak i predak koji čini uspravnu liniju te posvojenik i posvojitelj ili ako se temeljem ugovora o darovanju plaća porez na nasljedstva i darove prema posebnim propisima.

Treba, dakle, pustiti roditeljima, djeci ili bračnom drugu da kupe auto i da ga odmah daruju "pravom" kupcu.

Na primjeru jednogodišnje Škode Octavije uštedjet će 3000 kuna.

Support Ukraine