Studenti FSB-a napravili prvu hrvatsku električnu formulu

4 years,10 months ago - 21 lipnja 2019, Auto Start
Studenti FSB-a napravili prvu hrvatsku električnu formulu
Osim što je ovo prvi hrvatski električni bolid, također je i prvi hrvatski bolid koji ima karbonsku monokok šasiju

Hrvatska momčad Formule Student, FSB Racing Team, predstavila je svoj šesti bolid za natjecanja, pod imenom Vulpes. Nakon niza uspješnih natjecanja 'klasičnim' bolidima, studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje za novu sezonu odlučili su napraviti prvi električni bolid u Hrvatskoj.

Na takvim natjecanjima bitnija su inovativna tehnička rješenja od samoga performansa pa ovaj bolid ne staje s inovacijama. Pokreću ga dva električna motora čija je snaga 40 kW, a svaki motor pokreće svoj stražnji kotač. Prema tome, svaki taj kotač ima okretni moment 580 Nm. S obzirom na takvu snagu i masu od samo 215 kilograma, ovaj bolid bi trebao dolaziti do 'stotke' za manje od tri sekunde.

Bolid Vulpes ima bateriju s kapacitetom 7,5 kWh, a zanimljivo je što je FSB Racing Team sam razvio sustav za upravljanje baterijama. Osim što je ovo prvi hrvatski električni bolid, također je i prvi hrvatski bolid koji ima karbonsku monokok šasiju. Naime, dosad se uvijek koristila šasija s čeličnim okvirom, koja je poprilično teža, ali su se studenti strojarstva ove godine odlučili posvetiti znatno boljem, ali i zahtjevnijemu rješenju.

S obzirom na to da su pred našim studentima sada tri natjecanja Formule Student; u Mađarskoj, Austriji i Njemačkoj, želimo im puno uspjeha i sreće.

Support Ukraine