Sve je spremno za Rimac Group Formula Student Alpe Adria, stiže više od 1000 studenata

1 year,7 months ago - 22 kolovoza 2022, tportal
Sve je spremno za Rimac Group Formula Student Alpe Adria, stiže više od 1000 studenata
Događaj će okupiti 50 timova studenata iz cijelog svijeta, a mnogi od njih zahvaljujući iskustvu s natjecanja svoje karijere nastavljaju u automobilskoj industriji

Sve je spremno za početak Rimac Group Formula Student Alpe Adria natjecanja koje se od 23. do 28. kolovoza održava na karting stazi ST-Rauš u Novom Marofu. Riječ je o prvom službenom Formula Student događaju u Hrvatskoj na koji dolazi 50 timova studenata iz cijele Europe, kao i ekipe s Tajvana i iz Izraela.

Velik broj studenata upravo zahvaljujući iskustvu prikupljenom na natjecanju svoje karijere kasnije nastavlja u automobilskoj industriji, a projekt već nekoliko godina podržava i domaći jednorog Rimac Group.

'Pozivamo sve da dođu i vide najbolje europske, ali i svjetske Formula Student timove i bolide. Uz timove, posebno zanimljiva će biti i izlaganja naših pokrovitelja, tehnološki najatraktivnijih tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu. Za sve naše posjetitelje i timove, organizirali smo atraktivan program u kojem će svatko pronaći nešto za sebe, a tu su i brojna iznenađenja naših sponzora', istaknuo je Tibor Kezelj, predsjednik udruge FSAA i predstavnik organizatora natjecanja.

Kategorije za 2022.

Na natjecanju Rimac Group Formula Student Alpe Adria 2022 bit će dvije kategorije – vozila na izgaranje i električna vozila. Na RGFSAA 2022. neće biti događaja ili disciplina bez vozača. Hibridna vozila dio su kategorije vozila s unutarnjim izgaranjem.

Propisi za hibridna vozila

Rimac Grupa Formula Student Alpe Adria uvodi novi hibridni koncept za CV automobile 2022. Ova nova regulativa je u suradnji s FSA, FSEast, FSN i FSCzech. Implementacija sustava treba poštivati ​​sljedeća pravila: hibridni sustav mora biti NN - niski napon, <60 V. Stoga nema potrebe za VN tehničkim pregledom za CV vozila.

Maksimalna prosječna izlazna snaga hibridnog sustava ograničena je na oko 5 kW, a kapacitet na oko 500 Wh. Najveća dopuštena težina je 3000 g. Nema ograničenja u pogledu toga gdje i kako se energija koristi ili kako je sustav rekuperira. Za uređaje za pohranu energije smiju se koristiti samo baterije. Bilo koji drugi sustavi za pohranu energije su zabranjeni (zamašnjaci, gorive ćelije…). BMS (Battery Management System) potreban je za sve baterije koje se koriste u hibridnom sustavu.

Na prošlogodišnjem natjecanju okupilo se 2500 gledatelja, dok organizatori ove godine zahvaljujući bogatom programu i impresivnoj listi stručnjaka iz automobilske industrije očekuju još veći interes. Ambiciozni studenti će svoje inženjersko znanje pokazati u statičkim i dinamičnim disciplinama. Za posjetitelje će posebno atraktivne biti četiri dinamične discipline - ubrzanje, osmica, sprint utrka i utrka izdržljivosti, dok će se timovi natjecati i u statičnim disciplinama koje uključuju inženjerski dizajn, ekonomičnost izrade vozila i poslovni plan.

'Imao sam priliku upoznati organizatore Rimac Group Formula Student Alpe Adria natjecanja i moram istaknuti da je riječ o divnim mladim ljudima punima strasti i predanosti. Tijekom godina su napravili nevjerojatan posao i postali službeno Formula Student natjecanje. Za ovu godinu zbog toga imam ogromna očekivanja i dat ću sve od sebe da na najbolji način predstavim Bugatti Rimac u ocjenjivanju natjecatelja', dodao je Marco Arnoletti, menadžer za pogonske sklopove u Aston Martinu koji će ove godine biti glavni sudac za inženjerske timove.

Projekt Formula Student je pokrenut u SAD-u, no zbog svoje se popularnosti proširio i na Veliku Britaniju, Australiju, Japan, a potom i velik broj europskih država. Za posjetitelje će posebno atraktivne biti četiri dinamične discipline - ubrzanje, osmica, sprint utrka i utrka izdržljivosti, dok će se timovi natjecati i u statičnim disciplinama koje uključuju inženjerski dizajn, ekonomičnost izrade vozila i poslovni plan.

Support Ukraine