Svijet Zaprepašten Otkrićem Jezivih Pokusa Koje Su Na Ljudima Provodile Perjanice Njemačke Automobilske Industrije Izlagali Su Ih Ispušnim Plinovima

4 godina,12 mjeseci ago - 31 siječnja 2018, JutarnjiList
Svijet Zaprepašten Otkrićem Jezivih Pokusa Koje Su Na Ljudima Provodile Perjanice Njemačke Automobilske Industrije Izlagali Su Ih Ispušnim Plinovima
Zajedničko istraživačko tijelo njemačkih proizvođača automobila provodilo je jezive eksperimente na ljudima i životinjama, u kojima su ih izlagali ispuhu iz dizel automobila kako bi dokazali da nisu kancerogeni, piše BBC.

Europsku grupu za istraživanje okoliša i zdravlja u sektoru prometa (EUGT), koju su osnovali Daimler, Volkswagen i BMW, proizvođači su sami zatvorili prošle godine. Prošlog je tjedna New York Times otkrio kako je EUGT proveo testiranje na 10 majmuna u hermetički zatvorenoj prostoriji, u koju su puštali ispuh iz nekoliko automobila. Dok su im prikazivali crtane filmove, puštali su im ispušne dizelske plinove iz Volkswagenove Bube.

Tijekom vikenda, njemačke su novine otkrile kako je u drugom eksperimentu sudjelovalo 19 muškaraca i šest žena, koji su također udisali ispuh iz automobila. Eksperiment s ljudima trajao je tjedan dana u laboratoriju u Aachenu, gdje su ljude izlagali različitim koncentracijama ispuha dizel motora, a uglavnom je riječ o dušičnom dioksidu.

Dušični dioksid pojačava simptome bronhitisa i astme i vodi respiratornim upalama te smanjenoj funkciji pluća i rastu. Izlaganje tim plinovima povezano je s preranom smrću od srčano-krvožilnih do dišnih problema.

Istraživanja EUGT-a bila su zamišljena kako bi služila kao protuteža odluci Svjetske zdravstvene organizacije iz 2012. godine, koja je klasificirala ispuh dizel motora kao kancerogen. Proizvođači automobila tada su tvrdili da je moderna tehnologija srezala štetne plinove i čestice iz dizel motora na sigurnu razinu. No, naknadno je otkriveno kako je Volkswagen na svoja vozila stavljao uređaje koji su varali na eko testovima.

Istraživanja EUGT-a danas je osudila njemačka vlada, a glasnogovornik kancelarke Angele Merkel, Steffen Seibert, izjavio je kako se 'ti testovi na majmunima i ljudima ni na koji način ne mogu etički opravdati'.

Ministrica okoliša Barbara Hendricks nazvala je eksperimente 'zastrašujućim' i izrazila šok nad činjenicom da su ih znanstvenici pristali provoditi.

Volkswagen se na Twitteru ogradio od eksperimenata. 'Znamo da su znanstvene metode kojima se koristio EUGT bile pogrešne, i istinski se ispričavamo zbog toga,' stoji u priopćenju na Twitteru. Nadzorni odbor VW-a najavio je 'punu istragu' i proglasio eksperimente 'potpuno neshvatljivima'. Vodstva sve tri kompanije tvrde kako nisu bili upoznati s prirodom eksperimenata koje je EUGT provodio.

U bolnici u Aachenu, koju su kompanije angažirale za sudjelovanje u eksperimentima, rekli su da su se koristili 'najsenzitivnijim' i 'minimalno invazivnim' metodama prilikom testova u kojima su sudjelovali ljudi.

Support Ukraine