Toyota opoziva 1,12 milijuna vozila zbog mogućeg problema. Evo koje modele

4 months,1 week ago - 22 prosinca 2023, Vecernji list
Toyota opoziva 1,12 milijuna vozila zbog mogućeg problema. Evo koje modele
Kratki spoj u senzoru mogao bi uzrokovati da se zračni jastuci ne aktiviraju kako je predviđeno u modelima Toyota Camryt, Corolla, RAV4 i Highlander te Lexusovim modelima ES250, ES300H, ES350 i RX350

Najveći svjetski proizvođač automobila, japanska Toyota, objavila je u srijedu da će opozvati 1,12 milijuna vozila diljem svijeta zbog problema sa zračnim jastucima. Konkretno, kratki spoj u senzoru mogao bi uzrokovati da se zračni jastuci ne aktiviraju kako je predviđeno. Opoziv pokriva vozila proizvedena od 2020. do 2022. modelske godine, uključujući razne modele Toyote i Lexusa. Na popisu su Toyotini modeli Camry, Corolla, RAV4 i Highlander te Lexusovi modeli ES250, ES300H, ES350 i RX350. Najviše vozila koja bi mogla imati problem sa zračnim jastucima, njih oko milijun, registrirano je u Sjedinjenim Američkim Državama.
Japanski proizvođač automobila, prema pisanju Reutersa, planira u veljači početi obavještavati vlasnike o opozivu. Radi se o redovnom postupku opoziva, kojim proizvođači automobila iz predostrožnosti provjeravaju sve automobile iz određene serije koji bi mogli imati određeni tehnički problem.

Sporni senzori OCS sustava (Occupant Classification System) ovisno o registriranoj masi na sjedalu isključuju ili uključuju zračni jastuk kako se zračni jastuk ne bi aktivirao ako niža odrasla osoba ili dijete sjedi na prednjem sjedalu. Zastupnici će pregledati i, ako je potrebno, zamijeniti senzore. 

Toyota je u srpnju 2022. objavila opoziv za 3500 vozila RAV4 u SAD-u zbog mogućih smetnji koje bi mogle uzrokovati netočno otkrivanje putnika OCS senzorom. Nacionalna uprava za sigurnost prometa u SAD-u naglašava kako su zračni jastuci spasili više od 50.000 života u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom posljednjih 30 godina.

OCS senzori su se počeli ugrađivati u automobile jer su se stariji zračni jastuci aktivirali na isti način za sve vozače i putnike, uzrokujući neke ozljede, a u rijetkim slučajevima čak i smrt djece, nižih odraslih osoba i putnika koji nisu bili vezani sigurnosnim pojasom a bili su preblizu zračnom jastuku dok se aktivirao.

Support Ukraine