Toyotin novi urbani crossover posebno osvaja kao hibrid

2 years,5 months ago - 31 listopada 2021, Vecernji list
Toyotin novi urbani crossover posebno osvaja kao hibrid
Toyota je s modelom Yaris Cross nakon dugo vremena dobila predstavnika u najtraženijem segmentu B SUV/crossovera

Najveći proizvođač automobila na svijetu, Toyota, već godinama u ponudi nije imao predstavnika u najbrže rastućem segmentu auta u Europi. S novim modelom Yaris Cross i to se promijenilo, a njegove su dimenzije gotovo jednake onima prve generacije modela RAV4, koji je još u 90-ima započeo SUV revoluciju, danas dominantniju nego ikad.

Yaris Cross dopadljivi je urbani SUV/crossover dugačak 418 cm. Međuosovinski razmak mu je jednak kao kod Yarisa (256 cm), dok je odignutost od tla povećana na 17 cm. Zbog toga je bolja preglednost jer se sjedi povišeno, a uz hibridni model koji smo testirali može se za 19.900 kuna naručiti i AWD pogon. Benzinski model 1,5 VVT-iw sa 125 KS dolazi samo uz prednji, a tako je bio opremljen i naš testni hibridni primjerak.

Najnovija generacija Toyotina HSD pogona sastoji se od 1,5-litreneg trocilindarskog benzinca i elektromotora koji sinergijski razvijaju 116 KS. Dakako, standardno dolazi uz e-CVT automatski mjenjač, koji je kroz generacije sve bolji, uglađeniji i tiši. Jedina boljka - kao i svih CVT mjenjača - jest nešto veća buka pri naglim ubrzanjima. S druge strane, u sporoj gradskoj vožnji vozi se na struju, dakle, nečujno i štedljivo.

U gradu se očekivano Yaris Cross snalazi odlično, jer osim štednje goriva i komfornog rada pogonskog sustava nudi i kompaktne dimenzije. No, ugodno se voziti i na otvorenoj cesti (ubrzanje od 0-100 km/h 11,2 s), kao i na autocesti (maksimalna brzina 170 km/h). Vozi li se štedljivo, prosječna potrošnja bez puno truda može biti i ispod šest litara. Najveća je prednost što u gradu Yaris Cross troši i manje nego u mješovitoj vožnji. U unutrašnjosti, s obzirom na klasu vozila, nudi sasvim solidnu prostranost i na stražnjoj klupi, dok je prtljažnik od 397 litara u prosjeku klase i veći nego kod mnogih dužih kompaktnih automobila. U putničkoj kabini dočekala nas je digitalizacija, koja u opremi Adventure podrazumijeva 7-inčni informacijski zaslon ispred vozača te središnji 8-inčni zaslon osjetljiv na dodir s praktičnim i vrlo preglednim Toyota Touch sustavom.

Već u početnoj opremi Toyota nudi cjelovit napredan paket aktivne sigurnosti i to - uz benzinski motor

Support Ukraine