Vozili smo Toyotu Yaris Cross HSD Adventure: Izvrstan hibridni gradski SUV B-segmenta će se sjajno snaći i izvan asfalta

2 years,2 months ago - 10 siječnja 2022, tportal
Toyota Yaris Cross HSD Adventure
Toyota Yaris Cross HSD Adventure
Novi hibridni sustav omogućuje Yaris Crossu da bez problema može savladati velik dio gradskih vožnji i svakodnevnih vožnji na posao i natrag, a vožnja uz nultu emisiju je moguća pri brzinama do 130 km/h

Toyota Yaris Cross je svoju svjetsku premijeru imao još u proljeće 2020. godine i s nestrpljenjem smo očekivali skoro godinu i pol dana da ovaj po mnogočemu zanimljiv model stigne i kod nas. Tako smo u rujnu prošle godine imali priliku i prvi puta isprobati ovaj mali crossover/SUV temeljen na novoj varijanti platforme GA-B, varijaciji njihove globalne TNGA modularne platforme.

Tada smo nakratko stekli prve dojmove o benzinskoj verziji pod oznakom Toyota Yaris Cross 1,5 VVT-iE 5D M/T6 Sport Bi-tone, s motorom snage 125 KS (92 kW) s ručnim 6-brzinskim mjenjačem. Ubrzo nakon toga uslijedio je i naš jednotjedni test ove benzinske verzije Yaris Crossa, koja za razliku od hibridne verzije nema na izbor i AWD pogon na sva četiri kotača, već samo prednji pogon.

Sada je red došao i na hibridnu verziju oznake Yaris Cross HSD Adventure s 1,5 VVT-i hibrid motorom i e-CVT bezstupanjski automatskim mjenjačem i pogonom na prednja dva kotača.

Ovaj model crossovera B-SUV segmenta zanimljiv je i zbog toga jer se, osim što je oblikovan i razvijen za europsko tržište, i proizvodi u francuskoj podružnici japanskog proizvođača u pogonima u Onnaingu blizu francuskog grada Valenciennesa, usporedo s novom generacijom Yarisa. Ovaj potonji je mali gradski automobil s pet vrata, koji je u proljeće ove godine izabran za Europski automobil godine 2021. Pa stoga ne čudi što ovu crossover verziju oznake Cross mnogi nazivaju povišeni Yaris, no to je tek dio cijele slike o ova dva modela.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Ovaj mali SUV temeljen je na novoj varijanti platforme GA-B, varijaciji njihove globalne TNGA modularne platforme. On dijeli i 'veliki-mali' dizajn i koncept koji je karakterizirao originalni Yaris, te predstavlja prostranu unutrašnjost unutar kompaktnih vanjskih mjera. Yaris Cross drugi je model nakon Yarisa koji se temelji na ovoj platformi za kompaktne automobile.

Time je postignuta visoka razina krutosti karoserije, kao i dobro uravnoteženo podvozje, što omogućava sjajan odziv i okretnost automobila, što je primjetno i u vožnji.

Naš testni model Yaris Cross Adventure, kako i samo ime sugerira ima potpuno drugačiji karakter od modela Yaris Cross Sport koji smo prethodno testirali, i ne samo zbog toga što je ovaj drugi model imao 'obični' benzinski pogon. Ova Adventure inačica hibridnog SUV-a B segmenta naglašava prikladnost automobila, kako kaže proizvođač, 'za život izvan gradskih ulica, za vrijeme provedeno u istraživanju i uživanju na otvorenom i izvan uobičajenih prometnica'.

Osjetna razina robusnosti novog modela može se vidjeti na prednjem dijelu vozila i stražnjoj donjoj zaštitnoj ploči odbojnika. Specifikacija također uključuje set srebrnih krovnih nosača kao standard i aluminijske naplatke od 18 cola s tamno sivom obradom. Naš testni model Adventure je imao zimske gume GoodYear UltraGrip Performance+ dimenzija 215/50R18.

S druge strane, i prehodno testirani Yaris Cross Sport i ovotjedni Adventure imaju prilično zajedničkih točaka, prije svega što se tiče same konstrukcije, ali i vanjskog dizajna, pa mnogo toga stoji za oba modela. Ponoviti ćemo samo ukratko neke detalje njegovih vanjskih dimenzija.

Uspoređujući ga s Yarisom prema dimenzijama, Yaris Cross je 95 mm viši, (1595 mm), 20 mm širi (1765 mm) i 240 mm duži (4180 mm), jer je prednji prevjes duži za 60 mm (860 mm), a stražnji za 180 mm (760 mm), čime je povećan unutarnji prostor. Međuosovinski razmak je nepromijenjen, i dalje je 2560 mm, ali povećanje odignutosti od tla za 25 mm, na 170 mm, ocrtava njegov autentični dizajn SUV-a, zajedno s visokim položajem za vožnju i odličnom preglednošću za vozača. Okretnost u gradskoj vožnji osigurava polumjer okretanja od 5,3 m (između rubnih kamena).

Yaris Cross je podjednako prostran i praktičan. Uz uspravna sva sjedala i postavljen pokrov prtljažnika, zapremina prtljažnika je 397 litara. Međutim, ako vam je potreban prostraniji prtljažnik, tu su preklopiva stražnja sjedala u omjeru 60:40, odnosno 40:20:40 na višim razinama opreme (kao u našem slučaju), što omogućava prijevoz putnika uz utovar većeg tereta, a volumen tada raste na 1097 litara. Ipak, treba spomenuti da se u slučaj 4WD pogona na sve kotače ipak nešto izgubi na korisnom prostoru, pa tako korisna zapremina uključujući prostor ispod podnice pada s 397 na 320 l, odnosno s 1097 l na 1038 l s preklopljenim stražnjim sjedalima.

Podesiva visina podnice prtljažnika omogućava dodatnu prilagodljivost pretinca zaštićenog od pogleda ili povećane zapremine za veće terete. Povrh toga, samu podnicu je moguće podijeliti u dva dijela i tako, istovremeno imati i povećanu zapreminu i pretinac u podu prtljažnika. U prtljažniku se nalaze i praktično rješenje; nove podesive trake za pričvršćivanje predmeta i sprečavanja njihovog pomicanja u vožnji.

Treba reći i da je težina našeg hibridnog Adventure modela između 1170 i 1290 kg, dok je težina hibridnog modela s 4WD pogonom između 1260 i 1360 kg.

Unutrašnjost

Dizajn unutrašnjosti Yarisa Cross dodatno ističe suvremen izgled i kvalitetu Yaris hatchbacka, naglašavajući lakoću pristupa koja je ključna za svakodnevnu praktičnost. Optimiran, viši položaj za vožnju pruža vozaču dobru preglednost koju očekujete od SUV-a, a sjedala i obruč upravljača svojim oblikom pružaju udobnost i snažan osjećaj povezanosti i nadzora na vozilom.

U verziji Yaris Crossa koju smo isprobali razine opreme Sport sjedala su bila lijepo profilirana, presvučena tkaninom koja se čini prilično otpornom, a dizjan i boja presvlaka je u sivim tonovima. Unutarnja obloga krova i stupova je izvedena u crnoj boji. U verziji Adventure sve je dignuto na još višu razinu, pa tako naš testni model ima sportska sjedala u kombinaciji kože i tkanine sa grijanjem. Isto tako, vozačevo sjedalo je električno podesivo u lumbalnom dijelu.

Adventure model koji smo testirali ima moderan informacijski zaslon u boji ispred vozača dijagonale 17,8 cm (7’’), kao kombinaciju digitalno analognih pokazivača, te Toyota Touch 2, infotainment zaslon u boji osjetljiv na dodir dijagonale 20,3 cm (8’’). Sam sustav je kompatibilan s aplikacijama Apple CarPlay® i Android AutoTM.

Trokraki kožni upravljač i ručica e-CVT mjenjača, ugodni su na dodir i lijepo leže u rukama. Tu je i Smart Entry & Push Start sustav za samostalno otključavanje i pokretanje motora pritiskom na tipku te kamera za vožnju unatrag.

Rekli bismo, sama unutrašnjost zapravo nudi optimum onoga što vozaču i putnicima treba, a dojam je jednostavnosti prilično dobro pogođen, bez nekih bespotrebnih dodataka.

Hibridni pogonski sklop

Već smo rekli da su Yaris i Yaris Cross prvi modeli koji koriste najnoviji Toyotin 1,5-litreni hibridni sustav četvrte generacije, koji je razvijen izravno iz većih 2,0-litrenog i 2,5-litrenog pogonskog sklopa koje koriste modeli kao što su Corolla, C-HR, RAV4 i Camry. Ovaj sustav se odlikuje novim 1,5-litrenim (1490 cm³) Hybrid Dynamic Force, trocilindričnim benzinskim motorom s Atkinsonovim procesom, precizno konstruiranim radi smanjenja trenja i mehaničkih gubitaka te radi optimiranja brzine izgaranja. Rezultat je visoki okretni moment pri niskim brzinama vrtnje motora uz izuzetnu štedljivost goriva. Toplinska učinkovitost motora je 40 posto, što je bolje od usporedivih dizelskih motora i omogućava malu potrošnju goriva i malu emisiju CO₂.

Ovaj novi hibridni sustav s motorom Hybrid Dynamic Force je tiši tijekom ubrzavanja, a najveća snaga i okretni moment motora se postižu pri nižim okretajima motora; 92 KS (68 kW) pri 5500 okr./min., odnosno 120 Nm između 3600 i 4800 okr./min. Najveća snaga cijelog sustava (benzinski i elektromotori) je 116 KS (85 kW). Posebna pažnja je posvećena krivulji snage, zahvaljujući čemu ovaj motor ima izuzetan odziv u vožnji. Ubrzanje od 0 do 100 km/h našeg testnog hibridnog modela FWD je 11,2 s (AWD-i model 11,8 s), a krajnja brzina 170 km/h (za FWD i 4WD pogon).

Potrošnja goriva i emisija CO₂ (mješoviti ciklus WLTP) su 4,4 - 5,0 l/100 km odnosno 100-114 g/km (najbolji rezultati u klasi od 4,7-5,1 l/100km i 106-116 g/km uz AWD-i).

Elektromotor i jedinica za nadzor snage

Kompaktni hibridni e-CVT bezstupanjski mjenjač uključuje i elektromotor/generator koji daje više snage i bolji odziv nego prethodna generacija Toyotinog sustava. Elektromotor od 580 V daje 80 KS (59 kW) te 141 Nm okretnog momenta.

Jedinica za nadzor snage je kompaktnije konstrukcije i ima veću gustoću snage. Može upravljati jakošću struje većom od 100 A, te pojačava 177,6 V iz litij-ionske hibridne baterije na 580 V. Njezini vertikalno postavljeni tranzistori i učinkovit rashladni sustav omogućava prespajanje tranzistora i do 10.000 puta u sekundi.

Litij-ionska hibridna baterija

Yaris Cross koristi litij-ionsku hibridnu bateriju pri čemu su učinkovitost i snaga pojačani smanjivanjem otpora između članaka. Napon sklopa je 177,6 V te može proizvesti dvostruko više energije tijekom kočenja i dobaviti 50 posto više snage prilikom ubrzavanja, u usporedbi s nikal-metal hidridnom baterijom u prethodnoj generaciji Yaris hibrida. Osim što ima više snage, baterija je i lakša, pa cijeli sklop teži 27 kg, što dodatno pridonosi učinkovitosti cijelog automobila.

Povećanjem doprinosa baterije omogućen je veći udio vožnje isključivo na električni pogon u gradskoj vožnji (više od 50 posto vremena), što znači nultu emisiju i nultu potrošnju goriva. Novi Yaris Cross može bez problema savladati velik dio gradskih vožnji i svakodnevnih vožnji na posao i natrag europskih kupaca. Vožnja uz nultu emisiju je moguća pri brzinama do 130 km/h.

Ovjes
Yaris Cross ima novi prednji ovjes s MacPhersonovom nogom koji mu daje veliku krutost, uz malu težinu, te pridonosi okretnosti i osjećaju užitka u vožnji. Straga je izvedba s torzijskom oprugom za verzije s pogonom na prednje kotače, a za verzije s pogonom na sve kotače koristi se izvedba s dvostrukim ramenima radi smještaja dodatnog elektromotora na stražnjoj osovini, što sve skupa daje visoku razinu udobnosti, stabilnosti i upravljivosti.

Prilikom ugađanja ovjesa posebna pažnja je posvećena ponašanju vozila u zavoju i preciznosti upravljanja, što je podjednako važno u vožnji gradom kao i na otvorenoj cesti, a optimirane su i inercijske specifikacije te je smanjeno ljuljanje karoserije, pa je udobnost u vožnji dodatno poboljšana.

Napredni sustav pomoći u vožnji
Karoserija velike krutosti pridonosi postizanju stabilnog upravljanja, sigurnosti i udobne vožnje. I ovdje platforma GA-B daje svoj doprinos kvaliteti vozila. Krutost nije ostvarena uz povećanje težine; umjesto toga, Toyota je primijenila napredne konstrukcijske tehnike i koristila čvrste, ali lagane materijale velike vlačne čvrstoće na strateškim točkama po cijelom automobilu radi smanjenja mase.

U namjeri da zadovolji najviše i najstrože standarde neovisnih ispitivanja, dodatno se koriste pogodnosti sustava aktivne sigurnosti Toyota Safety Sense 2 i napredne funkcije pomoći u vožnji, koje pomažu u izbjegavanju čitavog niza najčešćih opasnosti na cesti pružanjem vozaču informacija, ranim upozorenjima i, kada je potrebno, automatskim kočenjem i zakretanjem upravljača.

Naš je testni model imao sljedeće sustave Toyota Safety Sense 2® (napredni paket aktivne sigurnosti): LDA (Lane Departure Warning) Sustav upozorenja prilikom napuštanja prometne trake s aktivnom pomoći zakretanja upravljača; PCS (Pre-Collision System) Sustav automatskog kočenja kod opasnosti od sudara s prepoznavnjem pješaka (dan i noć), biciklista (dan), aktivnom podrškom kod izbjegavanja sudara sa pješacima (kod brzine od 40 do 80 km/h) i prepoznavanjem nailazećih vozila iz suprotnog smjera i pješaka kod skretanja u raskršćima; RSA (Road Sign Assist) Sustav prepoznavanja prometnih znakova; AHB (Auto High Beam) Sustav automatskog prebacivanja dugih i kratkih svjetala; DRCC (Dynamic Radar Cruise Control) Tempomat s prilagodbom brzine pomoću radara i povezanost sa RSA; LTA (Lane Trace Assist) Sustav detekcije i praćenja prometne trake kod uključenog ACC tempomata; BSM (Blind Spot Monitor) Sustav prepoznavanja vozila u mrtvom kutu; RCTA (Sustav prepoznavanja vozila u mrtvom kutu prilikom vožnje unatrag; Prednji i stražnji parking senzori s funkcijom ICS (Intelligent Clearance Sonar); PVM (Panoramic View Monitor) Sustav s 4 kamere koje omogućuju 360° pogled oko vozila; Toyota Teammate Advanced Parking – inteligentni sustav za pomoć pri parkiranju.

Za kraj, Yaris Cross 1,5 l hibridno električno vozilo opremljeno (automatskim) e-CVT mjenjačem i pogonom na prednje kotače dostupan po cijeni već od 173.900 kn za Luna paket opreme. Naš testni model 1,5 VVT-i hibrid Yaris Cross HSD Adventure stoji 218.900 kn.

Treba reći i da Toyota nudi 10 godina jamstva na hibridnu bateriju i do 10 godina jamstva uz Toyota Relax paket.

Support Ukraine