Treća generacija Nissan Qashqaija umjesto dizela donosi blage hibride i revolucionarni e-Power hibrid

3 years,2 months ago - 21 veljače 2021, Vecernji list
Treća generacija Nissan Qashqaija umjesto dizela donosi blage hibride i revolucionarni e-Power hibrid
Robusniji i dizajnerski moderniji SUV donosi 50 litara veći prtljažnik, bolju povezivost i učinkovitije benzince

Nissan je predstavio treću generaciju Qashqaija, jednog od najpopularnijih SUV/crossover automobila na europskom tržištu koji je 2007. godine pokrenuo najbrže rastuću klasu automobila u zadnjih 14 godina. U Europi je prodano više od 3 milijuna QashqaijaNovi Qashqai donosi futuristički dizajn s za Nissan u posljednje vrijeme karakterističnih V svjetala.  Iako se već na prvi pogled vidi da je riječ o Qashqaiju, treća generacija mišićavija je, oštrija i modernija. Izvana, Qashqaijev je novi stav smjeliji, s istaknutijim linijama ramena, produljenim međuosovinskim razmakom i impozantnim 20-inčnim aluminijskim naplatcima, po prvi put dostupnim u Qashqaiju

Novi Qashqai je od dosadašnjem duži za 3,5 centimetra (442,5 cm), širi za 3,2 cm (183,8 cm), te viši za 1 cm (163,5 cm), a nova Renault-Nissanova platforma CMF-C, nudi 2 cm veći međuosovinski razmak (266,6 cm). To je rezultiralo većom prostranošću u kabini, za 3 cm više za koljena putnika straga i 1,5 cm više za glavu.Uz to, Qashqai sada ima i prtljažnik po mjeri klase – 480 litara (+50 l). Novi Qashqai opremljen je naprednim multimedijskim sustavom sa širokom ponudom povezanih usluga u klasi, uključujući integraciju s pametnim telefonima, ugrađeni Wi-Fi koji omogućuje povezivanje do sedam uređaja te uslugu NissanConnect Services, posebnu aplikaciju za kontrolu i nadzor nad vozilom. Veći, 9-inčni zaslon sustava NissanConnect veće rezolucije digitalni je ulaz u navigaciju, multimediju i postavke vozila. Kompatibilan je sa sustavima Android Auto® i Apple CarPlay®, s kojim se može povezati i bežično.  Novi potpuno digitalni 12,3-inčni zaslon visoke razlučivosti može se konfigurirati na različite načine za prikaz uputa navigacijskog sustava, multimedijskih sadržaja, stanja u prometu ili informacija o vozilu. Svim tim značajkama upravlja se s pomoću novog okretnog gumba na upravljaču. U skladu s Nissanovim ciljem da do 2024. godine 50 % vozila prodanih vozila u Europi bude elektrificirano, uz 1.3 DiG-T benzinski motor ( 138 i 156 KS uz 240 i 260 Nm okretnog momenta),  s blagim hibridom novi Nissan Qashqai bit će premijerno dostupan i s motorom e-POWER, Nissanovim inovativnim, nagrađivanim motorom koji preuzima tehnologije iz Nissanovog revolucionarnog električnog vozila Leaf.

Dizelskih motora više neće biti u ponudi. Qashqai je dostupan u izvedbama s pogonom na prednje ili sve kotače, sa 6-stupanjskim ručnim ili novim Xtronic mjenjačem te električnim pogonom u izvedbi e-POWER. Novi Qashqai bit će prvo vozilo na europskom tržištu koje će pokretati Nissanov inovativni sustavom e-POWER. Sustav e-POWER ekskluzivan je Nissanov sustav i jedan od najvažnijih elemenata Nissanove strategije inteligentne mobilnosti. Jedinstven je pristup elektrifikaciji motora jer 1,5-litreni turbobenzinski motor ne služi za pogon automobila već za punjenje baterije, dok automobil pogoni elektromotor. Imat će 188 KS. Na hrvatskom se tržištu očekuje u lipnju, a cijene još nisu poznate.

Support Ukraine