U štali pronađena tri rijetka Bugattija, vrijedna 6,5 milijuna kuna

5 years,1 month ago - 30 siječnja 2019, Auto Start
U štali pronađena tri rijetka Bugattija, vrijedna 6,5 milijuna kuna
Thomassenova obitelj završila je u teškoj financijskoj situaciji, a s obzirom na to da je vlasnik ostario i više ne može voziti, obitelj je odlučila da svi primjerci idu na prodaju

Nedavno je otkrivena kolekcija 80 automobila, u starome skladištu, u Francuskoj. Samo tjedan potom u jednoj belgijskoj štali su pronađena tri vrlo rijetka Bugattija, koji su sakrivani već desetljećima. Poznati kipar August Thomassen oduvijek je volio Bugattijev dizajn i tehniku, a tijekom 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća, kad je cijena bila vrlo niska, odvažio se kupiti čak tri primjerka.

Riječ je o Bugattiju Type 49 Berline iz 1932., Bugattiju Type 57 Cabriolet iz 1937. (na slici iznad) i Bugattiju Type 40 iz 1929. godine (na slici ispod). Prva dva automobila imaju posebno napravljenu šasiju, a dugo godina su korišteni kao automobili 'za svaki dan'. Naime, Type 40 je imao tešku nesreću te se Thomassen posvetio tomu da osobno izgradi novu šasiju, ali ju zbog starosti nije završio. 

No svemu lijepome dođe kraj pa je tako Thomassenova obitelj završila u lošoj financijskoj situaciji i kolekcija Bugattija se morala zaključati u štalu. Da bi se tri automobila dovoljno osigurala, postavljene su i vreće s pijeskom na ulaz i parkirano je nekoliko starijih automobila ispred štale pa je bilo vrlo teško pristupiti unutra. 

Automobili su bili desetljećima zaključani, sve do prošle godine kada je netko pokušao provaliti u štalu. S obzirom na to da Thomassen ima već 95 godina i da više ne može voziti, obitelj je odlučila - sva tri automobila mora prodati, uključivši i Citroën Torpedo iz 1925. godine, koji je bio zaključan s Bugattijima. 

Trebala bi se prodati za devet dana na pariškom aukcijskom sajmu Artcurial’s Rétromobile, a očekivana vrijednost je oko milijuna dolara (6,5 milijuna kuna). Iako su svi primjerci prilično vrijedni, smatra se da će najveću cijenu postići upravo Type 57 Cabriolet oko 4,5 milijuna kuna. 

Support Ukraine