U Zagrebu predstavljen novi Opelov adut: Kompaktni SUV poznatog imena Frontera s do sedam sjedala

2 weeks,4 days ago - 8 srpnja 2024, JutarnjiList
U Zagrebu predstavljen novi Opelov adut: Kompaktni SUV poznatog imena Frontera s do sedam sjedala
Praktično i prostrano: u prtljažnik stane 460 litara prtljage, odnosno 1600 sa spuštenim stražnjim sjedalima

Opel je na konferenciji za novinare u Riverside Golf Klubu u Zagrebu službeno predstavio novu Opel Fronteru - udoban i prostran kompaktni SUV idealan za obitelj, putovanja i boravak u prirodi. Ime je dugo poznato: još 1990-ih postojala je prva Frontera koja je bila pravi 4X4 terenac, a sada se vraća kao kompaktni SUV. Svjetsku premijeru je model doživio u svibnju ove godine, a sada i kod nas za domaće tržište.

S robusnim i privlačnim izgledom koji krasi jednostavnost, Frontera će se pozicionirati između šminkerske Mokke i većeg Grandlanda te ujedno nasljeđuje model Crossland. Ali, s jednom velikom iznimkom - bit će dostupan i sa sedam sjedala.

S 4,38 metara dužine, nova Frontera je čak 15 centimetara duža od Crosslanda te nosi trenutačan Opelov dizajnerski stil čemu svjedoči crni Opel Vizor maska, a dizajnom je Frontera, ukupno gledano osjetno dojmljivija od modela kojeg zamjenjuje.

Praktično i prostrano: u prtljažnik stane 460 litara prtljage, odnosno 1600 sa spuštenim stražnjim sjedalima.

Što se tiče dizajna unutrašnjosti, za Fronteru je boljim opremama dostupan takozvani Pure Panel kokpit s dva ekrana od po deset inča i bežičnim Apple CarPlay i Android Auto sustavima. U osnovnoj verziji dostupna je takozvana stanica za pametne telefone koja s pomoću aplikacije jednostavno pretvara mobitel u infotainment sustav. Njime se lako upravlja s pomoću tipki na upravljaču.

Lijepo je što Opel i dalje koristi klasične tipke za upravljanje klimom. Frontera također nudi mnogo praktičnih polica i četiri USB priključka u kokpitu. Auto nudi i nova Intelli sjedala s udubljenjem za ublažavanje pritiska na trtičnu kost.

Frontera će, kao i svi drugi novi Opeli, koristiti Stellantisovu arhitekturu i biti dostupna s motorom s unutarnjim izgaranjem i kao električna verzija. Osnova je hibridna verzija sa 100 KS koja kombinira 1,2-litreni trocilindrični turbobenzinski motor s električnim motorom od 28 KS. Iznad nje je još jedan hibrid sa 130 KS i elektromotorom iste snage. Obje verzije imaju šesterostupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom.

Tu je i Frontera s električnim pogonom čiji električni motor isporučuje 113 KS, a doseg bi trebao biti oko 400 kilometara prema WLTP-u. Tvrtka sa sjedištem u Rüsselsheimu navodi maksimalnu snagu punjenja do 100 kW.

Premda cijene još nisu poznate kao ni datum lansiranja, na konferenciji za novinare doznali smo da dolazi u studenom ili prosincu na hrvatsko tržište.

Na koncu, Opel ove godine slavi velikih 125 godina proizvodnje automobila, nudeći kupcima inovativnu, praktičnu i prije svega pristupačnu mobilnost, a potpuno nova Opel Frontera model je koji se savršeno uklapa u takvu viziju brenda s ‘munjom na haubi‘.

Support Ukraine