Vozili smo Opel Astru 1.2 130 KS AT8: Dinamičan hatchback, pravi predstavnik C-segmenta

1 year,6 months ago - 19 listopada 2022, tportal
Vozili smo Opel Astru 1.2 130 KS AT8: Dinamičan hatchback, pravi predstavnik C-segmenta
Nova Astra ima široku paletu pogonskih sklopova, a to će biti i prvi model Opela koji će uskoro ponuditi na izbor sve opcije: potpuno električni pogon (od 2023.), plug-in hibrid ili benzinske ili dizelske motore s unutarnjim izgaranjem

Opel je svijetu pokazao potpuno novu, šestu generaciju svog bestsellera iz C-segmenta, Astru u rujnu prošle godine uoči salona automobila u Münchenu. Time je njemački proizvođač iz sastava Stellantis grupe otvorio sljedeće poglavlje 30-godišnje priče o uspjehu Astre, jer je po prvi put model kompaktne klase iz Rüsselsheima postao dostupan i s električnim pogonom.

Mi smo, naravno, bili i na hrvatskoj premijeri hatchback verzije Astre krajem ožujka ove godine, a tada smo u vožnji isprobali i njezine dvije verzije. Prva, hibridna PHEV verzija, je imala benzinski četverocilindrični 1,6-litreni turbo motor (150 KS) s elektromotorom (110 KS/81 kW), ukupne snage sustava od 180 KS. Potom smo vidjeli što na cesti može benzinska verzija s trocilindričnim 1,2-litrenim turbo motorom snage 130 KS i ručnim 6-brzinskim mjenjačem.

Povod za novi susret s hatchback verzijom Astre, ovaj put na tjedan dana, je bio odlazak na predivni poluotok Pelješac na krajnjem jugu Hrvatske vozeći se senzacionalnim Pelješkim mostom. Za tu smo priliku izabrali 1,2-litrenu verziju Astre snage 130 KS, ali s 8-brzinskim automatskim mjenjačem. Točna oznaka testnog modela je bila Opel Astra Elegance F 1.2 XHT S/S (96 kW/130 KS) AT8 Petrol.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije
Nova Opel Astra je, baš kao što smo rekli i za posljednju generaciju Corse, po nama najbolje što smo vidjeli od Opela u smislu dizajna. Naravno, Astra se svojim vanjskim dizajnom savršeno uklopila u najnoviju liniju modela, poput Corse, Mokke, Grandlanda, pa čak i Crosslanda. Treba reći da uskoro na naše tržište stiže i Astra Sports Tourer, karavanska izvedba, a predstavljen je i model Opel Astra GSe, plug-in hibrid, u obje karoserijske izvedbe.

Nova Astra je dinamična kao nikada do sada, s čistim, zategnutim površinama, oslobođena suvišnih elemenata, nosi novo lice branda – Opel Vizor. To pokazuje već na prvi pogled da je Astra spremna definirati novu eru. Osim toga Astra ima i plug-in hibridnu verziju, i to dvije razine snage.

Poput njezine prethodnice predstavljene tržištu 2015., novi model donosi inovacije u kompaktnoj klasi koje su kupci ranije poznavali samo u skupljim vozilima. Na primjer, Astra 'može pretvoriti noć u dan': najnovija inačica adaptivnih svjetala Intelli-Lux LED® Pixel stiže ravno s Opelove perjanice Insignije i sa 168 LED elemenata, predvodnik je u segmentima kompaktnih vozila i vozila srednje klase.

U našoj Elegance testnoj verziji smo ipak imali Eko LED prednja svjetla s LED dnevnim svjetlima i pomoći za duga svjetla, LED prednja svjetla za maglu te LED stražnja svjetla. Isto tako, naš je model imao crne električno podesive i sklopive grijane vanjske retrovizore s integriranim LED pokazivačem smjera.

Nova Astra temelji se na trećoj generaciji vrlo fleksibilne EMP2 multienergetske arhitekture u koju je DNK Opela ugrađen od početka razvoja. To znači da je upravljivost staložena, ali i dinamična te da je novi model spreman za autocestu. Drugim riječima, sposobnost za vožnju velikom brzinom bila je primarni razvojni cilj. To se i pokazalo u bržoj vožnji autocestom prema jugu.

Za izvrsno upravljanje i bočnu krutost šasije brine ovjes s McPherson opružnim nogama naprijed, torzijska opruga. Pri kočenju, novi model osigurava veliku snagu zaustavljanja uz zadržavanje visoke stabilnosti u zavojima kao i na pravcu. Torzijska krutost nove Astre povećana je za 14 posto u odnosu na prethodni model.

Osim toga, naš je testni model imao dvobojne 17-colne aluminijske naplatke, dizajn Admiral u izvedbi Diamond Cut, s izvrsnim ljetnim gumama Michelin Primacy 4 dimenzija 225/45R17. Upravo su i ove gume dodatno poboljšale sportske karakteristike testnog modela.

Nova Astra je duga 4374 mm, široka 1860 mm (s otovrenim retrovizorima 2062 mm), visoka u ovisnosti o izvedbi od 1441 do 1470 mm (PHEV varijanta od 1442 do 1472 mm). U usporedbi s prethodnim modelom, dulja je svega 4 mm. Međuosovinski razmak povećan je za 13 mm na 2675 mm. Prtljažnik nove Astre s podesivim podom ima od 422 do 1339 l prtljažnog prostora (352 do 1268 litara u modelu Astra Plug-in Hybrid), ovaj maksimalni volumen je s preklopljenim stražnjim sjedalima. Težina vozila kakvog smo mi imali na testu je 1371 kg, a spremnik goriva ima zapreminu od 52 l.

Unutrašnjost
Velika revolucija se dogodila i u unutrašnjosti nove generacije Astre. Bio je izazov pomiriti veliki izbor različitih boja, tekstura, grafika i uzoraka. Dolaskom potpuno digitalne ploče s instrumentima Pure Panel, analogni instrumenti otišli su u povijest. Umjesto toga, novo sučelje čovjeka i stroja (HMI) sa svježom, modernom grafikom nudi čisto, intuitivnije iskustvo.

Dizajneri i inženjeri Opela pažljivo su radili kako bi osigurali da vozač prima sve potrebne informacije i da na raspolaganju ima korisne radne opcije bez opterećivanja suvišnim podacima ili funkcijama. Osim toga, postavke poput kontrole klimatizacije još uvijek je moguće podešavati pomoću fizičkih prekidača i tipki.

Rezultat procesa preoblikovanja kabine nove Astre predstavlja ništa manje nego skok u vremenu u smislu dizajna interijera i udobnosti. Široki, potpuno digitalni visokotehnološki kokpit kombinira dva 10-inčna zaslona širokog zaslona kao i bočne ventilacijske otvore za vozača. Potpuno funkcionalan visokotehnološki dizajn koji kombinira čisti stil s najsuvremenijim tehnologijama. 'Vizualna detoksikacija' moto je uređenja unutrašnjosti kabine nove Astre.

Naš je testni model imao audio sustav Pure Panel Pro sa 6 zvučnika, DAB i sustav navigacije. Zahvaljujući TomTomovom opsežnom iskustvu u razvoju korisničkih sučelja i navigacijskih tehnologija, vozači će uživati u pogodnostima potpuno integriranog sustava objedinjenog u intuitivno rješenje prilagođeno korisniku koje brzo reagira na vozačeve naredbe i promjenjive uvjete vožnje. Paket Connected Navigation Plus ugrađen je u Opelov navigacijski sustav tijekom prve 3 godine od kupnje automobila.

Vozač i putnici Astre gledaju u precizan stakleni izgled Pure Panela i mogu intuitivno upravljati novim sučeljem čovjek-stroj, putem posebno širokih zaslona osjetljivih na dodir baš kao što koriste pametni telefon. Izgled je sveden na najbitnije - bez ometanja vožnje trikovima ili ukrasima. Za unutrašnjost Astre se može reći da je precizan njemački dizajn u svom najboljem izdanju.

Akcenti kao što su tanki kontrolni gumbi, koji su svedeni na minimum, kao i infotainment okviri i površine s mat izgledom aluminija dodatno naglašavaju vrhunsku razinu kvalitete nove Astre. Dizajneri su ovdje uložili sate i sate kako bi postigli optimalan rezultat.

Kao i inače, Opel također nudi izvanrednu udobnost sjedenja u novom modelu kompaktne klase. Samostalno razvijena doista sjajna prednja sjedala imaju AGR ('Aktion Gesunder Rücken e.V.' / 'Akcija za zdrava leđa') certifikat i, zbog njihove primjerne ergonomije, izuzetno su udobna, posebno na dugim putovanjima. Rekli bismo, Opel nas niti u novoj Astri nije razočarao svojim sjajnim ergonomskim sjedalima. To se posebno osjeti, odnosno, ne osjeti da budemo precizniji na leđima nakon dugog putovanja od 600-njak kilometara.

My Opel aplikacija
Dolazak na odredište nikad nije bio jednostavniji. Uvijek znate gdje se nalazi vaš automobil i možete potražiti bilo koju točku interesa (npr. punionice, parkirna mjesta, restorane, atrakcije) u aplikaciji My Opel pa je poslati kao odredište u svoj automobil. Uslugu također možete aktivirati putem aplikacije

Sustavi sigurnosti i pomoći vozaču
Vozač uživa podršku vrhunskih sustava za pomoć u koje se ubrajaju head-up display i sustav pomoći Intelli-Drive 1.0 koji objedinjuje brojne druge sustave za pomoć vozaču, kao što je kamera Intelli-Vision koja omogućuje prikaz od 360 stupnjeva.

Standardna oprema svake verzije vozila uključuje brojne suvremene sustave za pomoć kao što su upozorenje na frontalni sudar s automatskim kočenjem u slučaju opasnosti, detekcija pješaka, pomoć za ostanak u traci, prepoznavanje prometnih znakova i upozorenje na umor vozača.

1,2-litreni benzinski motor snage 130 KS, s AT-8 automatskim mjenjačem
Rekli smo već, nova Astra ima široku paletu pogonskih sklopova, a to će biti i prvi model Opela koji će uskoro ponuditi na izbor sve opcije: potpuno električni pogon (od 2023.), plug-in hibrid ili benzinske ili dizelske motore s unutarnjim izgaranjem.

Naš testni model je imao trocilindrični turbo benzinski motor obujma 1,2 litre (1199 cm³) s 8-brzinskim automatskim mjenjačem snage je 130 KS (96 kW). Pogon mu je na prednja dva kotača. Najveći okretni moment testnog vozila je 230 Nm pri 1750 okr./min. U ovoj kombinaciji Astra ubrzava od 0 do 100 km/h za 9,7 s, a krajnja brzina je 210 km/h.

Što se emisija i potrošnje tiče, proizvođač navodi sljedeće podatke: 126-131 g/km CO2 i 5,6-5,8 l na 100 km.

Ono što svakako treba napomenuti da rad trocilindričnog motora ima onaj poznati zrnati zvuk, stoga bi neupućeni mogli pomisliti da je riječ o dizelskom agregatu. Naravno, ovo je sjajan motor, a našoj Astri ne nedostaje snage niti pri bržoj vožnji. Mjenjač je precizan i ima dobro pogođene prijenosne omjere, ali to već ionako znamo i kod sestrinskih modela s AT-8 mjenjačem iz Stellantisa.

Za kraj, Opel Astra hatchback benzinski 1.2 Turbo Start/Stop 80 kW/110 KS s 5-brzinskim ručnim mjenjačem u razini opreme Edition kreće od 186.200 kn (24.712 eura), benzinski model 1.2 Turbo Start/Stop 96 kW/130 KS sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem u razini opreme Edition kreće od 25.777 eura, isti model s AT-8 automatskim mjenjačem Bussines Edition kreće od 194.220 kn (29.298 eura). Dizelski modeli kreću s verzijom 1.5 Dizel Start/Stop 96 kW/130KS Edition ručni mjenjač sa 6 st. prijenosa kreće od 212.140 kn (28.155 eura). Naš testni model Opel Astra Elegance F 12 XHT S/S (96 kW/130 KS) AT8 Petrol s dodatnom opremom stoji 246.736 kn (32.747 eura).

Opel nudi FlexCare 5 godina jamstva i 5 godina pomoći na cesti. To uključuje dvogodišnje tvorničko jamstvo (bez ograničenja u kilometraži) i jamstvo za dodatne tri godine ili do 100.000 prijeđenih kilometara (ovisno što prije nastupi). Opelova usluga pomoći na cesti sastoji se od jedne godine tvorničke pomoći na cesti, bez ograničenja u kilometraži i četiri dodatne godine pomoći na cesti ili do 100.000 prijeđenih kilometara, ovisno što nastupi prije.

Support Ukraine