Vozili smo Renault Mégane Conquest R.S. Line TCe 160 EDC: Atraktivni sportski SUV coupé za užitak u vožnji

1 year,7 months ago - 29 kolovoza 2022, tportal
Vozili smo Renault Mégane Conquest R.S. Line TCe 160 EDC: Atraktivni sportski SUV coupé za užitak u vožnji
Dizajnerski, Mégane Conquest R.S. Line TCe 160 EDC je prilično atraktivan i sugerira na premium kategoriju vozila.

Oprema R.S. Line uređenja kabine je sjajna, a digitalna instrumentna ploča i multimedijski zaslon vrlo informativni

Renault Mégane Conquest je atraktivni sportski SUV coupé koji svoj početak može zahvaliti showcar modelu XM3 Inspire korejskog Renault Samsung Motorsa, predstavljenom prije tri godine. Ovaj upečatljiv vanjski dizajn najavio je novi proizvodni model XM3 za korejsko tržište, i bio je prava novina u vrlo konkurentnom C-segmentu. Treba reći i da se Mégane Conquest proizvodi u tvornici u Busanu u Južnoj Koreji, gdje se proizvodi i prethodno spomenuti XM3.

Mi smo prošle godine u lipnju imali i hrvatsku premijeru Mégane Conquesta, a nakon toga smo na svom jednotjednom testu imali zanimljivu hibridnu inačicu oznake R.S. Line E-Tech 145 Hibrid. Tada smo mislili kako je ova posebna hibridna tehnologija vrh linije ovog modela, i zapravo to je stvarno tako. No sada smo isprobali na sedmodnevnom testu verziju Mégane Conquest R.S.Line TCe 160 EDC, koju pogoni mikrohibridni 12-voltni 1,3 TCe motor snage 160 KS (158 KS). I moramo reći da nas je ugodno iznenadila ova verzija svojim prilično potentnim motorom.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije
Vanjski izgled Renaultova Mégane Conquesta, ponoviti ćemo to još jednom, spoj je elegancije i robusnosti. Njegov je izgled doista je jedinstven. Treba naglasiti da se za razliku od modela primarno razvijenog za rusko tržište koji još koristi staru Renaultovu B0+ platformu, europska je verzija Mégane Conquesta (koji nosi i ime Arkana na nekim europskim tržištima) izgrađena na CMF-B platformi kompaktnih automobila Renault-Nissan-Mitsubishi Alijanse. Ista se platforma također koristi za najnovije generacije Clija i Captura.

Mégane Conquest je sljedećih dimenzija: duljina 4568 mm, visina 1576 mm, širina 1821 mm (s otvorenim retrovizorima 2034 mm), međuosovinski razmak 2720 mm. Izraženim razmakom od tla (200 mm), povišenom, mišićavom bočnom linijom i snažnim ramenima, Mégane Conquest svojim se dizajnom savršeno uklapa u svijet SUV-ova.

Prednja i stražnja zaštita podvozja te zaštitni lukovi blatobrana dodatno ističu izgled SUV-a. Pritom linija krova koja se slijeva prema stražnjem dijelu i linija prozora zajedno tvore okretan i vitak dizajn jednog SUV coupéa, koji se proteže prema stražnjim prozorima i vizualno čini automobil još dinamičnijim.

Njegov prtljažnik našeg ovotjednog testnog modela je obujma 513 l (480 l E-Tech), ima i povišenu podnicu koja se može spustiti kako bi se povećao obujam prtljažnika ili podići kako bi se pohranila teža prtljaga. Prtljažnik može narasti do 1296 l (1263 l E-Tech verzija) preklapanjem naslona stražnje klupe u omjeru 2/3:1/3 kako bi se dobila ravna podnica. Težina testnog vozila spremnog za vožnju je 1336 kg (E-Tech 1435 kg).

Gornji dio je fluidan i dinamičan poput limuzine. Radi se o stvarno elegantnom vozilu, s visokom linijom struka i odsječenom linijom krova, a sve to pojačano kromiranim trakama i staklenim krovom.

Prednja maska s većim Renaultovim znakom ističe se u njezinu središtu, a okružena je kromiranim elementima koji novom Méganeu Conquest daju dašak elegancije i profinjenosti. Ispod nje, istaknut prednji odbojnik vozilu daje još dinamičniji izgled, a zaštita podvozja čini ga još robusnijim.

Full LED prednja svjetla s Renaultovim prepoznatljivim svjetlosnim potpisom u obliku slova 'C' simbol su elegantnog i dinamičnog dizajna novog Méganea Conquesta. Stražnji kraj također krasi potpis u obliku slova 'C' s trakom koja se proteže cijelom širinom poklopca prtljažnika, ističući napete elegantne linije i njegov prepoznatljiv izgled.

Bočni profil novog Méganea Conquesta jedna je od njegovih najupečatljivijih karakteristika. Dinamične linije SUV-a prepoznatljive su već na prvi pogled jer spajaju eleganciju s robusnošću i dinamičnošću.

Mi smo i prošli tjedan na testu imali sportskiju inačicu R.S. Line namijenjenu onima koji žele vozilo koje se svojim dinamičnim dizajnom izdvaja iz gomile. Mégane Conquest četvrti je model u Renaultovoj ponudi (nakon Clija, Captura i novog Méganea) dostupan s novom opremom R.S. Line koja spaja eleganciju i sportski karakter. Nadahnuće crpi iz Renault Sportovog DNK-a i nove generacije legendarnog Méganea R.S.

Odvažniji dizajn te inačice dodatno je istaknut elegantnom bijelom bojom, te snažnim kontrastom koji stvaraju crni i tamni metalni dijelovi koji krase karoseriju, uključujući i aerodinamični prednji spojler po uzoru na Formulu 1. Crveni umetci u odbojniku i R.S. Line naplatci jedinstveno su obilježje ove inačice. Iznad blatobrana nalaze se oznake R.S. Line, a straga ovu inačicu možete prepoznati po jedinstvenim dvostrukim kromiranim ispušnim cijevima i tamnijoj zaštiti podvozja, kao i prethodno spomenuti prednji spojler po uzoru na F1.

Opcijski paket Colour dodatno će istaknuti izgled Méganea Conquest R.S. Line: prednji i stražnji odbojnik te donja zaštita vrata su obojeni u boju karoserije, s crnim krovom i sjajnim crnim spojlerom.

Naš testni model je imao imali atraktivnu R.S. Line verziju kotača od 18 cola s ljetnim gumama Kumho ECSTA HS51 dimenzija 215/55R18, koje dodatno ističu njegovu robusnost.

Dizajn unutrašnjosti kabine
Mégane Conquest može se pohvaliti vrlo lijepo uređenjem kabine, koja naprednom tehnologijom i kokpitom odiše kvalitetom i udobnošću te velikom prostranošću za ovako sportsko dizajniran automobil. Opremljen je digitalnom instrumentnom pločom sa zaslonom u boji veličine 10,2”, zbog čega nudi personalizirano i intuitivno iskustvo vožnje.

Središnja konzola nudi obilje prostora za odlaganje, kao i sustav bežičnog punjenja pametnog telefona, bočne pretince i mrežicu za odlaganje na suvozačevoj strani. Na središnjoj konzoli nalazi se i elektronička automatska parkirna kočnica s funkcijom Auto-Hold koja je dostupna već od prve razine opreme. U višim razinama opreme, kao u našem slučaju, dostupan je 9,3-inčni okomiti dodirni zaslon koji putnički prostor čini još suvremenijim (7-inčni vodoravni zaslon u ostalim razinama opreme).

Elegantan dizajn armaturne ploče u skladu je s vanjštinom novog Méganea Conquesta i krase ga najsuvremenije ergonomske značajke. Gornji dio obložen je mekom pjenom, a svaka se inačica odlikuje ekskluzivnim ukrasnim umetcima koji se protežu širinom armaturne ploče.

Od prve razine opreme nadalje, ručice vrata i ventilacijski otvori ukrašeni su kromom, a ručica mjenjača presvučena je kožom. Od druge razine opreme dostupni su i upravljač presvučen kožom, kromirani umetci koji krase armaturnu ploču i držač čaša te pjenaste obloge gornjeg dijela vrata.

Osim opcije bežičnog punjenja, Renault Mégane Conquest ima i četiri USB utičnice (dvije sprijeda i dvije straga) za punjenje elektroničkih uređaja. Pretinci u vratima dovoljno su veliki da u njima pohranite 1,5-litrene boce.

Vozač i suvozač mogu uživati u udobnom i ergonomičnom povišenom sjedećem položaju. Putnici na stražnjoj klupi mogu osloniti ruke na (uklonjivi) široki središnji naslon, kao i podešavati ventilacijske otvore na stražnjem dijelu središnje konzole. Sve inačice serijski su opremljene automatskim klima-uređaj s pročišćivačem zraka. Pojedine inačice Méganea Conquesta dostupne su s panoramskim krovom za još svjetliji putnički prostor.

Unutrašnjost novog Méganea Conquesta krase raznovrsne presvlake. U prvoj razini opreme dostupne su presvlake od tkanine, dok su sjedala viših inačica presvučena mješavinom umjetne kože i tkanine (kožnate presvlake dostupne su uz nadoplatu). Inačica R.S. Line, kao u našem slučaju, uključuje presvlake u kombinaciji kože i materijala Alcantara nalik brušenoj koži s crvenim prošivima.

Povezano i prilagođeno iskustvo vožnje
Zahvaljujući ekosustavu Renault EASY CONNECT, iz Méganea Conquest možete pristupiti nizu povezanih usluga putem aplikacije MY Renault ili novog multimedijskog sustava Renault EASY LINK. Osim povezanosti s 4G mrežom tu su i dodatne usluge koje pružaju partneri kao što su Google (pretraživanje odredišta) i TomTom (informacije o prometu u stvarnom vremenu i kritičnim točkama). Od daljinskog povezivanja s vozilom do informacija o prometu u stvarnom vremenu, uključujući slanje odredišta vozilu i pješačke upute za zadnju dionicu rute, lociranje vozila i (uskoro dostupno) daljinsko otključavanje i zaključavanje vozila, svi sustavi nude jedinstvenu povezanost u vozilu i izvan njega uz pomoć pametnog telefona. Multimedijski sustav Renault EASY LINK i karte u vozilu automatski se i redovito ažuriraju preko interneta.

Multimedijska platforma Renault EASY LINK dostupna je u tri inačice, kompatibilne sa sustavima Android Auto™ i Apple CarPlay: sa 7-inčnim zaslonom, sa 7-inčnim zaslonom i ugrađenom navigacijom te s 9,3-inčnim zaslonom i ugrađenom navigacijom. Praktično i ergonomično sučelje ovog sustava nadahnuto je pametnim telefonima. Korisnici mogu izrađivati profile i prilagođavati zaslone odabirom widgeta kako bi svi putnici mogli pristupiti omiljenim aplikacijama.

Mi smo imali i doplatno BOSE ozvučenje za odličan zvuk unutar kabine.

MULTI-SENSE: personalizirani doživljaj
Uporabom Renaultove tehnologije MULTI-SENSE vozači mogu prilagoditi vožnju svojem raspoloženju. Primjerice, mogu prilagoditi mapiranje motora, rada upravljača, ambijentalnog osvjetljenja i postavki digitalnog zaslona instrumentne ploče. K tome su im na raspolaganju tri načina rada: Eco, za smanjenje potrošnje i emisija CO2; Sport, za snažnija ubrzanja i sportski osjećaj upravljanja; MySense (zadani način rada), za savršeno prilagođen doživljaj vožnje.

Postavkama sustava MULTI-SENSE moguće je pristupiti putem multimedijskog sustava Renault EASY LINK u vozilu ili pritiskom posebnih tipki na središnjem zaslonu. Vozači jednim dodirom prsta mogu otvoriti prozor sustava MULTI-SENSE i zatim mijenjati postavke ili birati između osam boja ambijentalnog osvjetljenja.

Ovisno o odabranom načinu rada, vozači mogu birati koji će podaci biti prikazani na zaslonu instrumentne ploče, primjerice potrošnja goriva u načinu rada Eco ili snaga i okretni moment u načinu rada Sport.

Sustavi pomoći u vožnji i sigurnosne značajke
Mégane Conquest opremljen je najnaprednijim sustavima za pomoć u vožnji koji vožnju čine sigurnijom i bezbrižnijom, uključujući sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama. Napredni sustavi za pomoć u vožnji podijeljeni su u tri skupine – vožnja, parkiranje i sigurnost, a zajedno tvore koncept Renault EASY DRIVE. U pogledu sigurnosti je Renault Mégane Conquest na testiranjima sigurnosti neovisnog tijela Euro NCAP osvojio maksimalnih 5 zvjezdica.

Skupina 'vožnja' uključuje sljedeće: Sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama (kao u našem slučaju); Adaptivni tempomat (s funkcijom Stop&Go); Automatsko uključivanje/isključivanje dugih svjetala.

Skupina 'sigurnost' uključuje sljedeće: Aktivni sustav kočenja u nuždi; Upozorenje na vozilo u mrtvom kutu; Prepoznavanje prometnih znakova s upozorenjem na prekoračenje brzine; Upozorenje na izlazak iz traka i sustav za održavanje vozila u prometnom traku.

Skupina 'parkiranje' uključuje sljedeće: 360-stupanjsku kameru; Upozorenje na nadolazeći promet straga; Prednje, stražnje i bočne parkirne senzore; Sustav za pomoć pri parkiranju (Easy Park Assist).

Mikrohibridni TCe 160 EDC pogonski sklop
Mégane Conquest koristi 1,3-litreni (obujam 1332 cm³) mikrohibridni četverocilindrični benzinski TCeturbomotor s izravnim ubrizgavanjem. Mikrohibridizacija motora postignuta je dodavanjem elektropokretača-generatora povezanog s 12-voltnom litij-ionskom baterijom ispod suvozačeva sjedala.

Budući da je riječ o štedljivom motoru visokih performansi koji ispunjava najviše zahtjeve u pogledu pouzdanosti i izdržljivosti, vozač će istinski uživati u vožnji. Kombiniran je sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem EDC s dvostrukom spojkom i dostupan u dvije razine snage: 140 KS i 160 KS (158 KS) (kao u našem slučaju).

12-voltni mikrohibrid Mégane Conquesta unaprjeđuje rad funkcije Stop & Start i prikuplja energiju tijekom usporavanja. Osim toga omogućuje i gašenje termičkog motora prilikom kočenja. Pokretač-alternator i baterija također pomažu u intenzivnim fazama rada motora, primjerice prilikom pokretanja ili ubrzavanja. Mikrohibridizacija motora smanjuje potrošnju goriva za 8 posto i emisije CO2 za 8,5 posto te uglađeno pokreće motor za još veću udobnost u vožnji.

Mikrohibridni benzinski motor 1.3 TCe opremljen je filtrom koji uništava krute čestice u ispušnim plinovima tako što ih hvata u mikroporoznu saćastu strukturu koja se automatski regenerira u redovitim intervalima.

Naša, jača testna verzija, TCe 160 razvija 116 kW (158 KS) pri 5500 okr./min. te okretni moment od 270 Nm pri 1800 do 3750 okr./min. To je dodatnih 18 KS i 10 Nm u usporedbi sa slabijim mikrohibridnim motorom TCe 140. Osim snažnim odzivom i užitkom u vožnji, inačica se ističe kontroliranom potrošnjom i niskim emisijama. Naravno, pogon je na prednja dva kotača.

Proizvođač deklarira emisiju CO2 u kombiniranim uvjetima od 131 g/km, a potrošnju u kombiniranim uvjetima od 5,8 l/100 km (sve prema WLTP ispitnom ciklusu). Ubrzanje našeg testnog modela od 0 do 100 km/h je 9,1 s, a krajnja brzina 205 km/h.

Što reći o testnom modelu?
Testirana verzija Mégane Conquesta R.S. Line TCe 160 EDC je svakako prilično snažna sportska verzija, a motor vrlo uglađen.

Impresivnim voznim svojstvima pridonose učinkoviti stražnji ovjes koji osigurava veću stabilnost prilikom brze vožnje zavojima. Bočno gibanje ograničeno je čak i na najzahtjevnijim cestama, dok je udobnost poboljšana optimizacijom amortizera. Povrh toga, učinkovitost podvozja poboljšano je preciznim i izravnim upravljanjem, dok je okretnost vozila impresivna.

Dizajnerski, Mégane Conquest R.S. Line TCe 160 EDC je prilično atraktivan i sugerira na premium kategoriju vozila. R.S. Line oprema uređenja kabine je sjajna, a digitalna instrumentna ploča i multimedijski zaslon vrlo informativni. Unutar kabine ima dovoljno mjesta za petero odraslih osoba, a niti u prtljažniku neće nedostajati prostora za putne kofere.

Za kraj, Renault Mégane Conquest kreće s modelom equilibre TCe 140 po cijeni od 211.900 kn, model techno TCe 140 kreće od 230.900 kn, R.S. Line TCe 140 EDC od 251.900 kn. Naš testni model Renault Mégane Conquest R.S. Line TCe 160 EDC kreće po cijeni od 262.900 kn.

Support Ukraine