Vozili smo VW Taigo 1.5 TSI DSG R-Line: Atraktivni SUV coupé je automobil u kojem ćete uživati

2 years ago - 28 ožujka 2022, tportal
Volkswagen Taigo 2022
Volkswagen Taigo 2022
Ovaj dizajnerski pogođen model s 1,5-litrenim benzinskim četverocilindričnim turbo motorom i izvrsnim DSG mjenjačem s dvostrukom spojkom i 7 stupnjeva prijenosa su više nego sjajni, jer ovaj mališan povuče čak 212 km/h, uz ubrzanje od 0 do 100 km/h u 8,3 s

Volkswagen je srpnju 2021. predstavio novi crossover model Taigo, njihov prvi SUV coupé, a mi smo ga isprobali uživo u veljači ove godine. Sada smo ga imali i na jednotjednom testu, a oznaka modela je VW Taigo 1.5 TSI DSG R-Line, s 1,5-litrenim benzinskim motorom snage 150 KS.

Sam model Taigo spada u skupinu crossover/SUV vozila u subkompaktnom B-segmentu automobila. Mnogi će povezati Taigo s još dva VW crossover modela, a to su T-Cross i T-Roc. Vidjeti ćemo koliko su doista ova tri modela povezana, ali svakako treba reći da VW čini svoj prvi SUV coupé dostupnim u ovoj cjenovno prihvatljivoj klasi vozila. Time proširuju već postojeću ponudu kompaktnih modela Polo i T-Cross, koji se temelje na modularnoj poprečnoj platformi (MQB) i odlikuju pogonom na prednje kotače, trećom karoserijskom varijantom, a ona je do sada bila gotovo isključivo rezervirana za više cjenovne kategorije vozila.

Ako bismo tražili ciljnu skupinu onih koje bi Taigo mogao privući, onda ćemo svakako reći da su to mladi kupci i oni s mladenačkim duhom, koji obraćaju pozornost na trendove i dizajn, baš kao i kupci koji svoje slobodno vrijeme vole ispunjavati raznim aktivnostima.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije
Taigo se temelji na uspješnom brazilskom modelu Nivus iz 2020., a dizajn europske verzije modela Taigo potpisuje Marco Pavone, voditelj odjela za vanjski dizajn vozila marke Volkswagen. Ono što kod Taiga njprije upada u oči je silueta nalik coupéu s C stupom koji je snažno nagnut prema naprijed. Taj dizajnerski element crpi nadahnuće iz SUV coupéa iz viših klasa vozila, a time Taigo postaje jedinstven u svojem segmentu.

Crossover stil karoserije Taiga je vrlo dopadljiv, a model krasi povišeni položaj sjedenja, svakodnevna praktičnost te iznimno kvalitetne karakteristike opreme. Stražnji dio modela Taigo izveden je poput coupéa ukoso prema natrag, a da se time nipošto ne smanjuje unutrašnja visina u stražnjem dijelu vozila.

Bočni dizajn vozila k tomu se odlikuje vrlo preciznim i oštrim linijama koje u kombinaciji s velikim kotačima i uzdignutim dijelovima kućišta kotača u kontrastnim bojama dodatno naglašavaju crossover karakter modela Taigo. Prevjes na stražnjem dijelu vozila namjerno je produžen kako bi se dodatno istaknula funkcionalnost vozila.

Dizajn prednjeg i stražnjeg dijela vozila izveden je iznimno samostalno unutar modelske obitelji A0. Svi vanjski elementi osvjetljenja, od glavnih svjetala sve do stražnjih svjetala, serijski su izvedeni u LED tehnologiji. Novim se dizajnom svjetala postiže markantna i impresivna signatura za dnevno i noćno osvjetljenje. Model Taigo od linije opreme Style serijski raspolaže novim 'IQ.Light Matrix LED glavnim svjetlima' i osvijetljenom poprečnom trakom na rešetki hladnjaka. Ta su svjetla dio opreme i našeg testnog R-Line modela.

Time on predstavlja stilsku poveznicu s obitelji ID. modela marke Volkswagen, baš kao i s vozilima kao što su Golf, Arteon i Polo, a koji opcijski ili ovisno o opremi također mogu raspolagati ovom karakterističnom LED svjetlosnom trakom.

Taigo standardno dolazi s uskim dvodijelnim LED stražnjim svjetlima. Oni se sastoje od jednog glavnog elementa s desne i lijeve strane u karoseriji i drugog segmenta koji se proteže preko vrata prtljažnika. Stražnje stražnje svjetlo okruženo crnom bojom daje upečatljiviji izgled stražnjem dijelu i poboljšan osjećaj kvalitete i dinamičnosti Taigu u cjelini. Upadljiva i kontinuirana svjetlosna traka na stražnjem dijelu vozila naglašava širinu i karakter modela Taigo.

Tehničku osnovu Taiga pruža modularna poprečna platforma (Modular Transverse Toolkit ili MQB) Volkswagen grupe, u ovom slučaju MQB A0, koja je usavršena kako bi odgovarala posebno kompaktnim VW modelima. Ova platforma je baza za novi Polo (Mk 6). MQB nudi niz prednosti: uske proporcije kombinirane su s visokom razinom krutosti karoserije, izvrsnim svojstvima pri sudaru i malom težinom. Zahvaljujući MQB-u, novi Taigo ima pristup tehnologijama i standardima kvalitete koji su inače poznati samo u višim klasama vozila. To uključuje najnoviju generaciju sustava pomoći i infotainment sustava, kao i potpuno digitalni kokpit kao standard.

Ovime smo iz jednadže usporedivosti tri crossover VW modela, maknuli model VW T-Roc, koji se bazira na MQB A1 platformi i koja mu omogućuje i verziju s pogonom na sva četiri kotača za razliku od Taiga i T-Crossa. Ipak, zanimljivo je napomenuti da se duljinom od 4236 mm T-Roc nalazi negdje između dužeg Taiga (4266 mm) i kraćeg T-Crossa (4108 mm).

Po visini niži i duži od T-Crossa, ali s istim razmakom od tla, viši i prostraniji od Pola za izvrstan povišen pogled i izdašan prostor: novi je Taigo tako pozicioniran kao trendi crossover između kompaktnog gradskog SUV-a T-Cross i hatchback modela Polo. Dugi međuosovinski razmak od 2554 mm svim putnicima pruža udoban, blago povišen položaj sjedenja. U usporedbi s Polom i T-Crossom, razmak između osovina je povećan za dva, odnosno tri milimetra. Sa 4266 mm duljine, 1518 mm visine i 1757 mm širine, Taigo ima kratke prevjese koji mu daju snažan, sportski izgled.

Prednji prevjes mjeri 844 mm, stražnji 856 mm, dok je širina traga kotača sprijeda 1531 mm i straga 1516 mm. Između prednjih i stražnjih sjedala postoji udoban prostor za koljena i noge – čak i za visoke putnike. Razmak između jastuka sjedala je 792 mm, a prostor za glavu je izdašan na svim sjedalima. Na vozačkom sjedalu, udaljenost između površine sjedala i stropne obloge iznosi 1019 mm; straga iznosi 964 mm.

Kapacitet prtljažnika iznosi impresivnih 440 litara. Time novi Taigo s uspravnim leđnim naslonima svih sjedala i unatoč silueti nalik coupéu nudi gotovo jednaku količinu prostora za pohranu poput kompaktnog SUV vozila T-Cross s pomičnom stražnjom klupom (385 do 455 litara).

Naš testni model je imao doplatne 18-colne lakometalne naplatke Misano (7Jx18), s izvrsnim zimskim gumama Pirelli Sottozero Winter 240 Serie II dimenzija 215/45R18.

Unutrašnjost kabine
Naš testni Taigo razine opreme R-Line iznutra nudi dopadljivo uređenje. Sjedala Taigo R-Line presvučena su tkaninom Karoso u ArtVeloursu, a ista su sportska i ekskluzivna u jednakoj mjeri što savršeno odgovara interijeru u tamno sivoj anodiziranoj mat boji. Prednja sjedala su i grijana. Kao jasna razlika između linija opreme, krovna obloga Taigo R-Line je standardno crna.

Infotainment sustavi temelje se na najnovijoj generaciji modularne infotainment platforme (MIB3), uključujući Online-Control-Unit (eSIM) i 'App-Connect Wireless', svaka od ovih značajki dostupna je ovisno o opremi. Naš testni model je imao opcijski Digital Cockpit Pro, koji uključuje digitalnu instrumentnu ploču s TFT ekranom dimenzija 10,25 inča. Koristeći tipku View na desnom kraku multifunkcionalnog upravljača, vozač Taiga može brzo i jednostavno prelaziti između tri osnovna izgleda digitalnog kokpita.

Digitalni vozački instrumenti i zasloni Infotainment sustava čine jednu cjelinu; smješteni na istoj visokoj razini, čine vizualnu os koja je vrlo ergonomska. Svi važni moduli osim klima-uređaja integrirani su u gornju prečku instrument ploče. Ova prečka se nastavlja na prednja vrata i obrubljena je u različitim završnim obradama ovisno o opremi. Zaslon Infotainment sustava nalazi se u crnom "otoku" visokog sjaja u sredini. Jedini dodatni gumb u ovom području je prekidač svjetla upozorenja. S lijeve strane, crni kontrolni otok visokog sjaja stapa se u razinu instrumenata.

Digital Cockpit Pro nudi vozaču brojne mogućnosti konfiguracije za zaslone, od kojih se tri mogu spremiti kao omiljene. Animacija dobrodošlice i zbogom organizira se u obliku dijaprojekcije. Zaslon također može prikazati prikaz karte navigacijskog sustava i sliku pozivatelja tijekom telefonskih poziva.

Naš testni Taigo je opremljen opcijskim Climatronic značajkom, automatski klima uređaj ima potpuno novi, digitalizirani način rada: dodirne ploče i klizači sada obavljaju funkcije okretnih gumba i tipki. Sve je samo po sebi razumljivo zahvaljujući korištenju kontrola izravnog pristupa koje su idealno smještene u vidnom polju vozača. Sve funkcije su također osvijetljene. Sam modul smješten je ispod Infotainment sustava, završen je u elegantnoj crnoj boji visokog sjaja i jasno je podijeljen u tri razine.

Na gornjoj razini nalaze se gumbi za izravni pristup za funkciju odmrzavanja vjetrobrana, grijanje stražnjeg stakla, funkciju recirkulacije zraka i digitalni zasloni (temperatura na strani vozača i suvozača, način rada klima uređaja). Druga razina sadrži dodirne ploče za grijanje sjedala, automatski način rada ('Auto') i sinkronizaciju ('Sync') dviju klimatskih zona, te klizač za upravljanje brzinom puhala.

U treću razinu integrirani su osvijetljeni klizači za podešavanje temperature i dodirne ploče za uključivanje i isključivanje Climatronica te odabir smjera strujanja zraka (glava, sredina, prostor za noge). Ispod modula klima uređaja nalaze se dva osvijetljena USB-C porta i, kao opcija u našem slučaju, pretinac za induktivno punjenje pametnog telefona.

Taigo dolazi s izborom između četiri različita Infotainment sustava: Kompozicija s 6,5-inčnim zaslonom (dolazi kao standard u Polo i Life), Ready2Discover s 8,0-inčnim zaslonom (dolazi kao standard u Style i R-Line), Discover Mediji s 8,0-inčnim zaslonom i Discover Pro, koji se nudi u 9,2-inčnom formatu. Kompozicija pripada drugoj generaciji Modular Infotainment Matrixa (MIB2), dok su jedinice od 8,0 inča i 9,2 inča iz treće generacije istog sustava (MIB3.1). Nudi preduvjete za online navigaciju i ažuriranje karte putem zraka. Osim toga, prediktivni navigacijski sustav druge generacije omogućuje vam da upozorite na smetnje u prometu duž najvjerojatnije rute, čak i ako navođenje rutom nije aktivirano.

Uz radijski sustav Ready2Discover korisnik ima mogućnost retroaktivne aktivacije navigacijske funkcije (značajke na zahtjev). Discover Media i Discover Pro standardno dolaze s ovim značajkama. Posebne značajke Discover Pro uključuju prilagodljivi početni zaslon i mogućnost prikaza dvije karte neovisno jedna o drugoj na instrument tabli i instrument ploči.

Zahvaljujući jedinici za mrežno povezivanje (OCU) s integriranim eSIM-om, poboljšane funkcije MIB3 sustava uključuju online usluge We Connect (postavljene za neograničeno razdoblje korištenja) i We Connect Plus (postavljene za besplatno korištenje za jednu ili tri godine u Europi). Ovisno o opremi, MIB3.1 sustavi također nude nove značajke uključujući pristup streaming uslugama. Korisnici također mogu personalizirati širok raspon postavki i pohraniti ih u oblak putem Volkswagen ID-a za korištenje u drugim Volkswagen vozilima. Bežična integracija također se nudi putem App-Connect Wireless (standardno u Style i R-liniji) za Apple CarPlay™ i Android Auto™.

Tri linije opreme: Life, Style i R-Line
Model Taigo u Hrvatskoj je dostupan u tri linije opreme. Tako ulazna linija opreme 'Life' modela Taigo već u seriji, između ostalog, nudi sigurnosne sustave 'Front Assist' i 'Lane Assist', detekciju umora vozača, Isofix pripremu za dvije dječje sjedalice na stražnjoj klupi + Isofix pripremu na suvozačkom sjedalu, zračne jastuke sprijeda, bočne zračne jastuke, crne uzdužne krovne nosače, Digital Cockpit, klima uređaj, radio 'Ready 2 Discover' s 8“ Touch-Screen ekranom u boji i 6 zvučnika, LED glavna svjetla, svjetla za maglu, ultrazvučnu pomoć pri parkiranju sprijeda i straga, višenamjenski upravljač presvučen kožom, lakometalne naplatke od 16“ te rezervnu gumu smanjenih dimenzija.

Linija opreme 'Style' nudi još i Chrome paket, električno preklopiva vanjska osvrtna zrcala, IQ.Light – LED Matrix glavna svjetla, kontrolu dugog svjetla 'Dynamic Light Assist', osvijetljenu traku između prednjih svjetala, lakometalne naplatke od 17“, sustav 'Travel Assist'…

Linija opreme 'R-Line' identična je po pitanju opremljenosti liniji opreme 'Life' uz dodatak 17“ lakometalnih naplataka te atraktivnog i prepoznatljivog R-Line eksterijera.

1.5 TSI DSG R-Line, s 1,5-litrenim benzinskim motorom snage 150 KS
Model Taigo, opremljen pogonom na prednje kotače nudi se s iznimno učinkovitim benzinskim TSI motorima. Njihova snaga iznosi 70 kW (95 KS), 81 kW (110 KS) i 110 kW (150 KS), dok svojom konstrukcijom usmjerenom na učinkovitost ostvaruju značajan doprinos transformaciji u smjeru ekološki prihvatljivih vozila. Promjena stupnjeva prijenosa provodi se ovisno o motoru pomoću 5-stupanjskog ručnog, 6-stupanjskog ručnog mjenjača ili 7- stupanjskog automatiziranog mjenjača s dvije spojke (DSG).

Mi smo isprobali najjaču verziju Taigo 1.5 TSI DSG R-Line i nismo promijenili mišljenje od trodnevnog minitesta s hrvatske prezentacije. Sada smo uključili i posljednje preostale metre zimsko-snježnih uvjeta Gorskog kotra, i pokazalo se odlično držanje Taiga i na snijegu, bez obzira što imamo samo prednji pogon.

Ovo vrlo atraktivno vozilo s 1,5-litrenim benzinskim četverocilindričnim turbo motorom i sjajnim DSG mjenjačem s dvostrukom spojkom i 7 stupnjeva prijenosa su više nego sjajni, jer ovaj mališan povuče čak 212 km/h, uz ubrzanje od 0 do 100 km/h u 8,3 s. Najveći okretni moment s pogonom na prednjim kotačima je lijepih 250 Nm pri 1500 do 3500 okr./min.

Ovjes je primjereno tvrd, u čemu će uživati oni koji vole više sportsku vožnju, a sjedenje u kabini unatoč relativno povišenom crossoverskom položaju sjedenja je dovoljno nisko da se ugodno osjećate u oštrijoj vožnji zavojima. Atraktivan dizajn karoserije i estetski dodaci odaju dojam da je riječ o vrlo modernom i pažljivo promišljenom vozilu koje neće samo ciljati na mlađu populaciju. Što se potrošnje tiče, ovaj najjači model Taiga ne odstupa mnogo od proizvođača deklariranih 6,1 l/100 km (WLTP), dok mu je prosječna emisija CO2 139 g/km.

Što se cijena tiče, ulazni model Taigo 1.0 TSI Life (70 kW/95 KS) starta sa cijenom od 151.920 kuna, Taigo 1.0 TSI Style (81 kW/110 KS) kreće od 174.140 kuna dok model Taigo 1.0 TSI R-Line (81 kW/110 KS) stoji 174.911 kuna do registracije. Izvedba Taigo 1.0 TSI DSG Life (81 kW/110 KS) kreće sa cijenom od 176.471 kuna.

Naš testni model sa svim opcijama (Automatski klima uređaj Climatronic - s 2 zone regulacije • Digital Cockpit Pro . digitalna instrument ploča (TFT ekran 10,25") • IQ.Light – LED Matrix glavna svjetla (LED dnevna i LED stražnja svjetla) • Kontrola dugog svjetla 'Dynamic Light Assist' • Paket 'Svjetlo i vidljivost' (automatsko uključivanje kratkog svjetla; automatsko zatamnjivanje unutarnjeg osvrtnog zrcala; brisači s intervalnim uključivanjem i senzorom za kišu) • Lakometalni naplaci 'Misano' 7Jx18 s gumama 215/45R18) stoji ukupno 236.568 kn.

Support Ukraine