Evo kako stranci na hrvatskim prometnicama koriste zaustavni trak

4 years,8 months ago - 19 kolovoza 2019, Vecernji list
Evo kako stranci na hrvatskim prometnicama koriste zaustavni trak
Ako osjetite umor ili pospanost, trebali biste izaći na idućem izlazu, no na zaustavnom traku dozvoljeno je stati samo ako vam je vozilo u kvaru pri čemu ste dužni i postaviti signalni trokut 130 m iza vašega vozila, na zaustavni trak.

Nije novost da hrvatske prometnice budu "zakrčene" tijekom ljetnih mjeseci, posebice vikendima kada se odvija smjena turista. I u nastojanjima da što prije dođu do odredišta, zaobiđu kolonu i slično, nekim vozačima padaju na pamet nedozvoljena rješenja.

Jedna nam je čitateljica poslala fotografije kako, većinom stranci, na autocesti koriste zaustavni trak iako ne bi smjeli. Pritome navodi: "Opasna situacija, a policije nigdje!"

Podsjetimo, na vožnju autocestom odnose se posebna pravila, a kršenje tih pravila može dovesti do novčanih kazni ili isključenja iz prometa.

Nikako nemojte na autocesti voziti unatrag ili polukružno okretati vozilo. Ako promašite izlaz, morate nastaviti voziti do sljedećeg izlaza.

Nemojte ukrcavati ili ostavljati putnike ili autostopere ni na jednome dijelu autoceste, što se također odnosi i na izlazne, odnosno prilazne dijelove autoceste.

Ako osjetite umor ili pospanost, trebali biste izići na idućem izlazu, no na zaustavnom traku dozvoljeno je stati samo ako vam je vozilo u kvaru pri čemu ste dužni i postaviti signalni trokut 130 m iza vašega vozila, na zaustavni trak.

Support Ukraine