Hrvatska ima najveći pad prodaje novih automobila u EU

3 years,9 months ago - 17 srpnja 2020, IndexHR
Hrvatska ima najveći pad prodaje novih automobila u EU
POTRAŽNJA na novim automobilima u Europi oštro je pala u prvoj polovini godine zbog pandemije koronavirusa, a među zemljama s najvećim padom izdvajale su se Hrvatska, Španjolska i Italija, pokazuje izvješće ACEA-e.

Potražnja za novim automobilima u EU pada od ožujka kada su uvedene stroge mjere kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. Građanima je od tada ograničeno kretanje, a mnoge su kompanije, uključujući i same autosalone, bile zatvorene.

Najveći je pad, za 76,3 posto, zabilježen u travnju kada su mjere bile na snazi od prvog do zadnjeg dana. Ublažavanje mjera u svibnju zakočilo je silazni trend pa je u svibnju potražnja smanjena 52,3 posto.

U lipnju su u 26 zemalja EU (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirana ukupno 949.722 nova automobila, 22,3 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju podaci ACEA-e.

U međuvremenu su autosaloni ponovno otvoreni, ali potražnja se u prošlom mjesecu nije u cijelosti oporavila, konstatiraju u udruženju.

Blagi rast samo u Francuskoj

Francuska je jedina zemlja u EU u kojoj je potražnja porasla, i to za 1,2 posto, a zahvaljujući novim vladinim poticajima za kupnju automobila s niskom emisijom štetnih plinova.

U Hrvatskoj je u lipnju prema ACEA-inim podacima registrirano 4168 novih automobila, gotovo upola manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U svibnju njihov je broj na godišnjoj razini smanjen 76,2 posto.

Time se pridružila Litvi na vrhu ljestvice zemalja EU s najvećim padom potražnje za automobilima.

Rekordni pad prodaje u regiji

U prvih šest mjeseci ove godine u 26 zemalja EU registrirano je 4,28 milijuna novih automobila, što je 38,1 posto manje nego u prvoj polovini prošle godine.

Rezultat odražava četveromjesečno razdoblje pada potražnje kakvo još nije viđeno u regiji, konstatiraju u ACEA-i.

Među četiri najveća tržišta potražnja je u Španjolskoj prepolovljena (-50,9%), a tek nešto blaži pad, za 46,1 posto, bilježila je Italija. U Francuskoj i Njemačkoj registrirano je 38,6 odnosno 34,5 posto manje automobila nego u prvoj polovini prošle godine.

U Hrvatskoj su u prvoj polovini ove godine registrirana ukupno 17.423 nova automobila, 54,4 posto manje nego u prvoj polovini 2019. Ne samo da je prema podacima ACEA-e zajedno sa Španjolskom i Italijom činila skupinu zemalja s najvećim padom potražnje u EU već je i imala najveći pad.

Support Ukraine