Hrvatske autoceste dobivaju novi prometno informacijski sustav

8 mjeseci,2 tjedna ago - 25 svibnja 2022, AutoPortal
Hrvatske autoceste dobivaju novi prometno informacijski sustav
Zbog instalacije sustava bit će učestala zatvaranja dionica autoceste A1 za sav promet…

S početkom ovog tjedan započela je implementacija novog prometno informacijskog sustava na autocesti A1 od čvora Dugopolje do naplatne postaje Karamatići i granice s BiH. U sklopu modernizacije sustava uvodi se i novi sustav video nadzora i video detekcije. Kao i svaki novi  sustav prije puštanja u upotrebu i ovaj mora proći testnu fazu i validaciju kako bi  bili sigurni da će u  stvarnim uvjetima pravovremeno reagirati. S obzirom na to da je sustav u fazi kada nije moguća odgoda implementacije i testiranja, ovo je jedini mogući vremenski period prije glavne turističke sezone kada  se to može provesti, a kako bi sve bilo gotovo do kraja 2022.

Tijekom implementacije i testiranja opreme, zbog očuvanja sigurnosti prometa i samih korisnika, dolazit će do učestalih zatvaranja pojedinih dionica autoceste A1 za sav promet. Promet će tijekom zatvaranja biti preusmjeren na obilazne pravce. Za svako zatvaranje dionice autoceste pravovremeno će se obavještavati  javnost, pri čemu će se voditi računa o što je moguće manjoj mjeri opstrukcije prometa, a pri tome uzimajući u obzir i predstojeće praznike i blagdane. Na pojedinim obilaznim pravcima državnih cesta u tijeku su radovi te je moguće je stvaranje kraćih zastoja i kolone vozila.

Prva dionica koja se zbog uvođenja sustava i testiranja zatvara za sav promet je dionica  od čvora Ploče do naplatne postaje Karamatići i to od 23. svibnja u 00:00 sati do 26. svibnja do 23:59 sati. Jedino ova dionica, u ovoj fazi, bit će zatvorena 4 dana. Na svim ostalim dionicama u idućim danima instalacija i testiranje  obavljat će se po potrebi isključivo u noćnim satima i sukladno tome će se zatvarati dionice. Nakon turističke sezone, u rujnu, nastavit će se s implementacijom na ostalim dijelovima autocesta.

Novi sustav nadzora i upravljanja prometom Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro) dio je projekta Crocodile koji je pokrenut na europskoj razini. Uvođenjem ovog sustava osigurat će se koordinirano upravljanje i vođenje prometa i  time  Republika Hrvatska postaje dio integriranog ITS-a (Inteligentni transportni sustavi) na europskim cestovnim pravcima.  Novi sustav uvelike će korisnicima  olakšati planiranje putovanja i informiranja. Projekt  sufinancira  Europska unija – Instrument za povezivanje Europe.

Uz implementaciju novog prometno informacijskog sustava instalirat će se  i novi sustav video nadzora i video detekcije koji će značajno podići razinu sigurnosti.  Analogne kamere bit će zamijenjene novim digitalnim i tehnološki naprednijim kamerama. Nove kamere bit će u mogućnosti (vožnja u suprotnom smjeru, zaustavljeno vozilo, pješak na cesti i sl.), a samim time će biti i brža reakcija obavještavanja korisnika o tom događaju.

Hrvatske autoceste mole sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama. Obavijesti o zatvaranju dionica bit će redovito ažurirane  na mrežnim stranicama www.hac.hr ili www.hak.hr.

Support Ukraine