Hyundai i20 Coupe WRC u lovu na pobjedu na Croatia Rallyju

2 years,11 months ago - 23 travnja 2021, tportal
Hyundai i20 Coupe WRC u lovu na pobjedu na Croatia Rallyju
Debitirajući u WRC-u od 22. do 25. travnja, Croatia Rally predstavlja potpuno novi izazov za posade Hyundai Motorsporta.

Prvi cjeloviti rally na asfaltu ove godine sadrži 20 etapa s mješavinom glatkih i neravnih površina koje će biti pravi izazov

Hyundai Motorsport kreće u treću utrku FIA Svjetskog prvenstva u rallyju (WRC) 2021., u misiji za drugu pobjedu u sezoni.

Debitirajući u WRC-u od 22. do 25. travnja, Croatia Rally predstavlja potpuno novi izazov za posade Hyundai Motorsporta. Prvi cjeloviti rally na asfaltu ove godine sadrži 20 etapa s mješavinom glatkih i neravnih površina koje će biti izazov za Hyundai i20 Coupe WRC.

Na dijelovima koji su i brzi i uski, a sa samo dva dopuštena ogleda svake etape prije rallyja, posade će od samog početka morati biti vrlo koncentrirane kako bi ušle u pravi ritam.

Hyundai Motorsport nastojat će ponoviti svoje performanse s Arctic Rally Finland relija u veljači, na kojem su Ott Tänak i Martin Järveoja vodili od početka do kraja za prvu ovogodišnju pobjedu Hyundaijeve momčadi. Na postolju su im se pridružili Thierry Neuville i Martijn Wydaeghe na trećem mjestu - drugom uzastopnom postolju tog dvojca.

Obje posade vratit će se u kokpite svojih automobila Hyundai i20 Coupe WRC #8 i #11 za Croatia Rally, zajedno s Craigom Breenom / Paulom Nagleom (# 42). Sve tri posade testirale su Hyundai i20 Coupe WRC na asfaltu uoči događaja. U sklopu priprema Tänak i Neuville natjecali su se u WRC klasi Rallyja Sanremo, dok je Breen pobijedio u ukupnom poretku s Hyundaijem i20 R5.

Nakon službenog slobodnog treninga (shakedown) u četvrtak, Croatia Rally će započet u petak s posadama koje napadaju dva kruga od po četiri brzinska ispita jugozapadno od grada Zagreba, ukupne dužine 99,82 km. Drugi dan relija sadrži 121,92 km brzinskih ispita u osam brzinaca, dok će u nedjelju vozači voziti još četiri brzinska ispita sjeverno od servisnog parkirališta.

Pregled događanja Croatia Rallyja 2021.

Nakon službenog treninga u četvrtak, petak na Croatia Rallyju sadrži dva kruga od po četiri kratka brzinska ispita: Rude - Plešivica (6,94 km), Kostanjevac - Petruš Vrh (23,76 km), Jaškovo - Mali Modruš Potok (10,10 km) i Pećurkovo Brdo - Mrežnički Novaki ( 9,11 km).
Posade se u to područje vraćaju u subotu na dvije vožnje Mali Lipovec - Grdanjci (20,30 km), Stojdraga - Gornja Vas (20,77 km), Krašić - Vrškovac (11,11 km) i Vinski Vrh - Duga Resa (8,78 km).
U nedjeljnom rasporedu dva su prolaska brzinaca Bliznec - Pila (25,20 km) (najduži brzinski ispit relija) i Zagorska Sela - Kumrovec (14,09 km), a potonji je Power Stage.

Šef tima Andrea Adamo rekao je: 'Arctic Rally Finland označio je povratak u formu koju očekujemo od nas kao tima. Sada taj zamah moramo prenijeti u Hrvatsku i iduće utrke. Od vitalne je važnosti da ove godine nastupamo konstantno, snažno na svim podlogama kako bismo još jednom obranili naslov. Zbog toga se brzo prilagoditi nepoznatim brzinskim ispitima i biti u pravom ritmu od samog početka. Svi trebamo dati sve od sebe i zajednički raditi na zajedničkom cilju: boriti se za pobjedu i preuzeti vodstvo u ukupnom poretku WRC prvenstva.'

Belgijski vozač Thierry Neuville je rekao: 'Uvijek se radujem utrkama na asfaltu. Ovaj je put rally novi za sve; nitko od nas se prethodno nije natjecao u Hrvatskoj. Također, nepoznat je i za timove, nemamo iskustva u ovim brzinskim ispitima. Bit će to izazovan događaj, ali mislim da se svima sviđa činjenica da je potpuno nov. Budući da smo prvi put na Croatia Rallyju, pred nama je mnogo teškog posla čim stignemo kako bismo bili sigurni da smo što spremniji.'

Estonski vozač Ott Tänak ističe: 'Nikad nisam bio u Hrvatskoj i nisam vidio nijednu snimku, tako da su mi trenutno sve informacije nove. Nadam se da će to biti zanimljivo natjecanje, kažu da će u Hrvatskoj biti vrlo zabavne ceste. Čini se da će ove godine u prvenstvu biti nekoliko asfaltnih natjecanja, pa je to površina na kojoj moramo biti jaki. Nastojat ćemo napasti od početka i nastaviti svoj pozitivni zamah iz Finske.'

Irski vozač Craig Breen je rekao: 'Hrvatska donosi prvi rally na asfaltu ove godine i potpuno novi događaj za sve. Iskreno, prilično je teško pronaći bilo kakve informacije o reliju, ali izgleda da će to biti zanimljiv događaj. Nadamo se lijepom vremenu i radujemo se nekim brzincima u planinama. Svakako se radujem svom prvom pravom događaju na asfaltu s Hyundaijem i20 WRC u prvenstvu. To bi trebao biti lijep događaj.'

Tehnička pravila WRC-a za 2021.

Motor
Značajne promjene uvedene su u propise o motorima WRC-a u 2017. godini, koji ostaju na snazi ​​u sezoni 2018. godine. Povećanje veličine restriktora zraka sa 33 mm na 36 mm i pojačanje ukupne snage s 315 na oko 380 KS dali su automobilima agresivniji zvuk. WRC automobili nastavljaju raditi s 1,6-litrenim motorima, a Hyundai Motorsport zadržava svoj T-GDI koncept.

Pogonski sklop
Pogonski sklop dom je nekih od najmodernijih komponenata WRC automobila, uključujući sustav 4×4pogona na svom kotačima. Elektronički središnji diferencijal nadopunjuje sekvencijalne mjenjače i druge sustave, osiguravajući da su moderni WRC automobili vrhunski.

Težina
Minimalna težina WRC automobila je 1190 kg, a smanjena je s 1200 kg za sezonu 2017. godine. Razlika od 10 kg može se činiti beznačajnom, ali WRC se vrti oko finih marži! Svako ušteda kilograma pridonosi ukupnim performansama ca

Dimenzije automobila
Vizualne promjene uvedene za sezonu 2017. ostaju na snazi. Povećanje minimalne širine za 55 mm dalo je automobilima upečatljiv novi izgled. Veći prevjesi sprijeda i straga dali su strojevima WRC svrhovitiji izgled.

Dimenzije trkaćeg automobila Hyundai i20 Coupe WRC su sljedeće: duljina 4100 mm, širina 1875 mm, trak kotača 1665 mm, međuosovinski razmak 2570 mm.

Aerodinamika
WRC automobili imaju brojne aerodinamičke uređaje, uključujući krila na prednjoj i stražnjoj strani automobila, kako bi poboljšali potisnu silu automobila. Veća stražnja krila postala su učinkovitija, pružajući vozačima više prianjanja na brzim rally brzincima.

Support Ukraine