Korisni trikovi i informacije - evo kako što jednostavnije proći tehnički

4 years,7 months ago - 14 kolovoza 2019, Vecernji list
Korisni trikovi i informacije - evo kako što jednostavnije proći tehnički
Centar za vozila Hrvatske preporučuje da kontaktirate najbliže stanice za tehnički pregled i raspitate se na koje dane je najmanja gužva

Za većinu vozača tehnički pregled vozila i produženje važenja prometne dozvole samo je još jedna formalnost koja se obavlja jednom godišnje i nastoje je što brže i jednostavnije obaviti. Zbog toga vam putem Centra za vozila Hrvatske (CVH) otkrivamo korisne trikove i informacije kako što lakše obaviti te poslove.

Mnogi vlasnici vozila ne znaju da se na tehnički pregled može doći prije datuma upisanog u prometnu dozvolu, ali samo u mjesecu u kojem prometna dozvola istječe. Primjerice, ako prometna dozvola istječe 15.8.2019., to znači da ako se na tehnički pregled i produljenje valjanosti prometne dozvole dođe na bilo koji dan između 1.8. i 15.8., da će se prometna dozvola uvijek ovjeriti od 15.8.2019 do 15.8.2020. Na taj način vlasnici vozila mogu planirati odlazak u stanicu za tehnički pregled i ranije, u dane za koje znaju da je u stanici za tehnički pregled u koju uobičajeno odlaze manja gužva.

15 kalendarskih dana

Centar za vozila Hrvatske preporučuje da, ako je moguće, vozači tehnički pregled i produženje važenja prometne dozvole obave barem 10 dana prije isteka prometne dozvole, ali samo ako je to moguće obaviti u mjesecu u kojem istječe valjanosti prometne dozvole.

Na taj način bi se u slučaju nađenih nedostataka zbog kojih se vozilo ipak još smije kretati u prometu, vozilom još uvijek moglo doći do servisa i vratiti u stanicu za tehnički pregled s važećom prometnom dozvolom, pa ako vozilo bude zaustavljeno od strane policije u redovnoj kontroli prometa, da bude zaustavljeno s važećom prometnom dozvolom.

Ako vozilo ne prođe na tehničkom pregledu, vlasnik vozila može pristupati besplatnom ponovljenom tehničkom pregledu dok ne istekne 15 kalendarskih dana. Samo u slučaju da vlasnik vozila dođe na tehnički pregled 15-ti dan koji pada na neradni dan ili praznik, vlasniku će se omogućiti besplatni ponovljeni tehnički pregled na sljedeći radni dan.

Prije pregleda na servis

Da bi vozilo bilo registrirano ili da bi mu se produžilo važenje prometne dozvole, između ostalog, potrebno je platiti i sva obavezna davanja vezana na to vozilo. Većinu tih davanja kao što su cestarina, ekološka naknada, godišnji porez na motorna vozila, upravna pristojba kod promjene vlasništva vozila, moguće je platiti u stanici za tehnički pregled. Na taj način vlasnici vozila mogu sve obaviti na jednom mjestu uz minimalan gubitak vremena.

Uz to, planirajte redovni servis vašeg vozila nekoliko dana prije tehničkog pregleda i napomenite serviseru da uskoro idete na tehnički pregled. Tako ćete vozilo pripremiti za tehnički pregled, a ako se na njemu i nađe kakvih neispravnosti, u servisu će ih otkloniti prije tehničkog pregleda.

Support Ukraine