Ne vozite se čitavu godinu? Ni registraciju ne morate platiti za svih 12 mjeseci

1 godina,4 mjeseci ago - 27 svibnja 2021, Vecernji list
Ne vozite se čitavu godinu? Ni registraciju ne morate platiti za svih 12 mjeseci
Ušteda se ostvaruje nakon što od osiguravatelja dobijete povrat dijela cijene osiguranja, dok su svi ostali troškovi fiksni, odnosno isti kao i kod vozila koja su registrirana čitavu godinu

Vjerujemo kako se mnogi bar ponekad pitaju jesu li nešto trebali platiti, jesu li nešto koristili barem približno onome koliko su za to i izdvojili. Tako je i kad govorimo o korištenju vozila, pogotovo onih koja se ne mogu koristiti tijekom čitave godine. Prije svega tu mislimo na motorizirane dvokotače, ali i brojna osobna vozila. Recimo, imate automobil koji i nema preveliku tržišnu vrijednost, ali ste ga naslijedili i za vas ima veliku sentimentalnu vrijednost. Takva se vozila, u pravilu, koriste onda kada je lijepo vrijeme, kad su prometnice suhe, kako bi se što dulje zadržalo što vjernije stanje navedenog vozila. A registraciju za sva ta vozila koja se koriste tek nekoliko mjeseci plaćate punih godinu dana. No, ne morate to raditi.

Mnogi nisu upoznati s time da vozila ne moraju biti registrirana punih godinu dana. Svako vozilo se, sukladno Pravilniku o registraciji, može registrirati na rok kraći od 12 mjeseci, ali ne na kraći od dva mjeseca. Većina troškova vezana uz samu registraciju je fiksna i nije moguće platiti manje ako se registrira na kraći rok od godine dana, no ušteda se ostvaruje pri povratu neiskorištenog dijela police osiguranja za vozilo. Znači, cijena samog tehničkog pregleda i svih ostalih naknada poput naknade za okoliš, poreza ili pak administrativne usluge za produženje registracije iste su kao i kod vozila koje će biti registrirano 365 dana u godini. Moguće je ostvariti povrat dijela naknade za ceste, a konačna ušteda veća je kod snažnijih motocikala nego je to kod mopeda, što proizlazi iz različite cijene osiguranja. Što je potrebno napraviti da bi se ostvarila ušteda? Kad vidite da vam vozilo na nekoliko mjeseci više neće biti potrebno, uzmete prometnu dozvolu i registracijske pločice te otiđite u stanicu za tehnički pregled gdje vozilo morate odjaviti. Uz tu odjavu javite se osiguravajućoj kući gdje ste vozilo osigurali i zatražite povrat neiskorištenog dijela premije osiguranja. To je moguće ako se do dana odjave nije ostvario osigurani slučaj. Ako se do dana odjave vozila ostvario osigurani slučaj, nemate pravo na povrat premije osiguranja.

Uz odjavu vozila poništava se prometna dozvola te je potrebno vratiti i registarske pločice. Ako vam je to potrebno, u stanici za tehnički pregled te će pločice vozila čuvati za vas 90 dana. Nakon toga one se poništavaju. Znači, u slučaju da će vozilo biti odjavljeno više od 90 dana, kad ponovno registrirate vozilo, morat ćete uzeti nove registarske pločice. Moguće je naručiti iste brojeve i slova po posebnoj proceduri. Odjava košta 17,94 kn. Izdavanje nove prometne dozvole i registarskih pločica nakon odjave naplaćuje se 301,50 kn za osobne automobile, odnosno 286,50 kn za motocikle. Osim neiskorištenog dijela premije osiguranja, u slučaju da vozilo odjavljujete prije proteka čitave godine možete zatražiti i povrat naknade za ceste. Zahtjev za povrat naknade za ceste predaje se nadležnoj županijskoj upravi za ceste prema mjestu prebivališta vlasnika, odnosno upravnom tijelu Grada Zagreba. Inače, obvezno osiguranje vozila moguće je ugovoriti i na rok kraći od 12 mjeseci, no tada nije moguće ostvariti bonus. Tehnički pregled vrijedi 12 mjeseci od obavljanja i ne može se ugovoriti na kraći rok ni tražiti povrat.

Support Ukraine