Ovo im se nije svidjelo: Hyundai navodno prekida svoje partnerstvo s Rimcem

1 year,11 months ago - 4 svibnja 2022, JutarnjiList
Ovo im se nije svidjelo: Hyundai navodno prekida svoje partnerstvo s Rimcem
Tvrtke su se udružile za razvoj novih tehnologija za automobile, ali budućnost tog partnerstva sada je upitna

Konglomerat Hyundai-Kia je u 2019. godini uložio 90 milijuna dolara (643.6 milijuna kuna) u Rimac grupu, hrvatskog proizvođača i dobavljača električnih vozila i komponenti. Tvrtke su se udružile za razvoj novih tehnologija za automobile, ali budućnost tog partnerstva sada je upitna

Naime, Automotive News Europe navodi kako je Porsche prošle godine povećao svoj udio u Rimcu, što je navodno dovelo do toga da Hyundai želi raskinuti s Rimcem. Treba napomenuti kako se publikacija navodi na anonimne izvore, a Hyundai još nije reagirao na glasine.

Kada su se Hyundai i Rimac Automobili udružili, Hyundai je otkrio da u planu imaju najmanje dva vozila - potpuno električnu varijantu Hyundai "srednjeg sportskog automobila" s oznakom N i model pokretan gorivim ćelijama.

Električni model koji će navodno biti lansiran početkom 2023., dovršit će svoj razvoj unutar tvrtke Hyundai.

Kada je Hyundai ulagao u Rimac, uzeo je 12-postotni udio u tvrtki, koji bi tvrtka mogla prodati ako se partnerstvo završi. Glasnogovornik Rimca je, kada je upitan oko situacije, rekao da kompanija ima dva projekta u tijeku s južnokorejskim proizvođačem automobila. Glasnogovornik je dodao da je jedan završen, te da dvije kompanije razgovaraju o nekoliko budućih proizvoda.

U ožujku 2021. Porsche je povećao svoj udio u Rimcu sa 15,5 na 24 posto. Međutim, tada je Porsche istaknuo da mu njegov udjel nije dao kontrolni utjecaj. Nekoliko mjeseci kasnije Rimac i Bugatti udružili su snage i postali Bugatti-Rimac, čiji je Porsche vlasnik 45 posto. Rimac je vlasnik preostalih dionica.

Od svog osnutka 2009. godine, kompanija Rimac Automobili je znatno narasla. Ne samo da kompanija razvija vozila i EV pogonske sustave za druge proizvođače vozila, već razvija i vlastiti hiperautomobil Neveru.

Prošlog mjeseca je završeno zimsko testiranje uoči isporuka kupcima koje će uskoro početi, a u planu je 150 primjeraka potpuno električnog hiperautomobila od 1914 KS (1407 kW) koji košta 2 milijuna eura (15.1 milijun kuna).

Support Ukraine