Povišenom gradskom automobilu dinamika nije strana

4 years,8 months ago - 29 srpnja 2019, Vecernji list
Povišenom gradskom automobilu dinamika nije strana
Startan je već od nižih okretaja, pa isprobani i20 Active ubrzava žustro, u vožnji je stabilan i ugodan

Povišeni gradski automobil ili manji SUV? I jedno i drugo. Hyundai je svoj gradski model i20 obogatio krovnim nosačima, zaštitnom plastikom oko blatobrana, zaštitom podvozja, 20 milimetara većim odstojanjem od tla. Robusnija inačica Hyundaija i20 u nazivu je dobila dodatak Active, a da je zaista aktivan uvjerili smo se tijekom testa, isprobavši primjerak pogonjen živahnim 1,0-litrenim TGDI agregatom sa 101 konjskom snagom.

Iako brojčano mala ergela, u kompaktnoj se karoseriji 1160 kg teškog vozila pokazala i više nego agilnom. Startan je već od nižih okretaja, pa isprobani i20 Active ubrzava žustro, u vožnji je stabilan i ugodan. Ovjes je nešto tvrđe podešen - kako bi pružio bolje vozne osobine - no udobnost time nije narušena. Jednolitreni turbobenzinac stiže uz precizan 5-stupanjski ručni mjenjač, dobro proračunatih prijenosnih omjera. Prosječna potrošnja, prema tvorničkim podacima, iznosi 4,5 l/100 km, a mi smo tijekom testa trošili litru i pol više. Prostora u kabini ima u skladu sa segmentom kojem automobil dug 406,5 centimetara pripada - na prednjim sjedalima komfor je primjeren, straga mjesta ima dovoljno za dvije odrasle osobe ili troje ako su u kombinaciji i djeca.

Prtljažnik je zapremnine i više nego pristojnih 326 litara. Kvaliteta materijala varira - ima tvrde plastike, ali i mekših, gumiranih dijelova. Hyundai i20 Active solidno je opremljen već od početne razine, a isprobana Premium Navi izvedba obuhvatila je, primjerice, i sustav pomoći pri kretanju uzbrdo, klima-uređaj, navigacijski i audio radio uređaj s integriranim 7-inčnim LCD ekranom u boji osjetljivim na dodir, komande radiouređaja na upravljaču, putno računalo, tempomat s ograničenjem brzine, Bluetooth s prepoznavanjem glasa, el. podizanje stakala, el. podešavanje i grijanje retrovizora, grijano stražnje staklo, LED dnevna svjetla, maglenke, prikaz stražnje kamere sa smjernicama za pomoć pri parkiranju. Isprobani primjerak do registracije stoji 125.560 kuna.

Support Ukraine