Rimac je dizajnirao svoju osobnu Neveru. Evo što o tome misle najuspješniji dizajneri

1 month,2 weeks ago - 19 ožujka 2024, IndexHR
Rimac je dizajnirao svoju osobnu Neveru. Evo što o tome misle najuspješniji dizajneri
KONAČNO, moj automobil za svaki dan je spreman. Ovu je rečenicu napisao Mate Rimac na svojoj Facebook stranici, uz galeriju fotografija Nevere koju će koristiti on osobno.

Poduzetnik se odlučio da njegov automobil bude u bordo boji, s crnim interijerom prošivenim crvenim koncem. Automobil, tu nema zbora, djeluje vrlo elegantno i atraktivno, ali dizajn nije bez prijepora.

Naime, nekoliko je detalja na samom vozilu odmah izazvalo reakcije: to su hrvatska zastava na vanjskim ogledalima, "štik" skulpture "Solinjanke" koji se nalazi na alkantari u koju je obučena prednja konzola te personalizirana sjedala s amblemima koji su također uvezeni u naslone. 

Igor Jurić, poznati industrijski dizajner s iskustvom rada u automobilskoj industriji - gdje je sudjelovao u stvaranju vozila kao što su Porsche Cayenne, Mercedes ML klase ili brojni Opelovi modeli - nije oduševljen detaljem zastave na ogledalima.

Upitno funkcioniranje zastave
"Mate Rimac, kojeg inače osobno znam i cijenim, vjerojatno je želio iskopirati uobičajeno korištenje nacionalne trobojnice. To odlično funkcionira u slučaju Italije, slično i Francuske, a iznimno dobro se koristi dizajn zastava Velike Britanije ili SAD-a."

Jurić nastavlja: "Međutim, dizajn funkcionira vrlo loše kod Hrvatske jer središnji je simbol na našoj zastavi grb, a ne boje koje koristi i zastava Nizozemske. A naš je grb, posebno u ovoj "službenoj" verziji, grafički teško uporabljiv: previše je tu malih detalja koji smetaju kompletnom dizajnu."

S Jurićem se u potpunosti slaže i slavni Boris Ljubičić, tvorac najprepoznatljivijeg simbola domaćeg dizajna, hrvatskih kockica. "Ne zato jer su moje, ali kockice bi znatno bolje estetski funkcionirale na vanjskim ogledalima. Kockice, inače, po 'defaultu' odlično djeluju na predmetima koji se brzo kreću te sam siguran da bi bolje funkcionirale i tamo."

Ljubičić zaključuje: "Nekako mi djeluje da je ovaj dizajn više politički nego estetski odabir, baš kao da je napravljen za ovo predizborno vrijeme kao izraz nekog političkog stava ili pripadnosti."

Drugo je pitanje što na prednjoj konzoli radi profil "Solinjanke". Glava djevojke za koju se vjeruje da pripada Fulviji Plautili jedan je od najvrjednijih spomenika rimske umjetnosti na području Hrvatske.

Rimska umjetnost
Povjesničarka umjetnosti profesorica Tanja Valsted naglašava iznimno estetsko i povijesno značenje ove skulpture, važno za Hrvatsku bez obzira na činjenicu da je nastala u vrijeme antike.

"Kako nije poznato ima li gospodin Rimac neke osobne razloge da se odlučio iskoristiti upravo ovo umjetničko djelo, vjerujem da je to napravio kako bi povezao ljepotu žene sa skulpture s ljepotom svog automobila, a možda mu je na umu bila i činjenica kako su i Solinjanka i Nevera ženskog roda."

Uglavnom, tvrdi profesorica Valsted, riječ je o umjetnini koja korektno predstavlja našu baštinu, iako osim činjenice da je nađena u Hrvatskoj s našom zemljom nema previše veze.

Upitna igra riječi
Konačno, tu je detalj štika na sjedalima koji bi, očigledno, trebao biti neka vrsta intimne "fore". Tako je na suvozačkom sjedalu izvezeno "K8" što se može pročitati kao "Kejt", a to bi lako mogla biti engleska skraćenica imena njegove supruge Katarine.

Na vozačkoj je strani druga igra riječi, jer "M8" se čita kao "Mejt" odnosno na engleskom pisano "Mate". Nekima je detalj zgodan, nekima malo infantilan, ali svatko ima pravo na svoj ukus.

"Gospodin Rimac je dizajnirao automobil za sebe i, ako je htio, mogao je na njega staviti patku. To je njegovo pravo", zaključuje dizajner Igor Jurić.

Support Ukraine