Skandalozno otkriće: Na tisuće razbijenih rabljenih u oglasima se nude kao nikad udareni

3 years,4 months ago - 2 prosinca 2020, JutarnjiList
Skandalozno otkriće: Na tisuće razbijenih rabljenih u oglasima se nude kao nikad udareni
Istraživanje je pokazalo da je u Velikoj Britaniji masi polovnjaka skrivena mračna prošlost... A gdje su Njemačka, Italija...

"Zašto kupuješ novi automobil kada možeš pronaći takav rabljeni za puno manje novaca na oglasnicima", rečenica je s kojom su se susreli brojni kupci kada su svojim prijateljima ili poznanicima objavili da su se odlučili na novi automobil.

I dok je možda istina da su mogli bolje proći u financijskom smislu, jasno je kako je jedna od glavnih prednosti kupnje novog automobila poznavanje njegove povijesti, odnosno činjenice da vam na kućni prag stiže sa 0 kilometara na brojčaniku, a svu povijest modela znat ćete i nakon nekoliko godina korištenja budući da ste sve odvozili sami.

S druge strane, kupnja rabljenog modela je kudikamo jeftinija, ali sa sobom donosi uvijek prisutan rizik vezan uz prošlost modela. A upravo je novo veliko istraživanje u Velikoj Britaniji otkrilo da postoji ogroman broj modela koji su pretrpjeli ogromnu štetu te su nakon popravaka vraćeni na cestu te se prodaju bez napomene da su sudjelovali u nesrećama, piše Daily Mail. 

Istraživanje je odradila kompanija Vcheck, a rezultati do kojih su došli šokiraju. Naime, na jednoj popularnoj stranici (čije ime lz očitih razloga nisu objavili) koja prodaje rabljene modele našli su preko 16 tisuća automobila sa prethodnim štetama koje nisu naglašene niti prijavljene u oglasima.

Objavili su i slike, a neki od modela praktički su bili za otpis, no nakona opsežnih popravaka dovedeno su u "prvotno" stanje te su prodani kupcima koji nisu ni slutili što su zapravo kupili. Zanimljiva je priča Adriana Mierzwinskija, vlasnika kompanije Vcheck koja je radila istraživanje. 'Osjetio sam se primoranim pokrenuti Vcheck nakon što sam u dobroj vjeri kupio vlastiti automobil koji je prošao sve provjere provenijencije koje sam platio bez problema i otkrivanja.

U stvarnosti je automobil bio otpis, nesiguran i nikada nije smio dopustiti ponovnu prodaju", objašnjava Adrian te ističe kako treba mijenjati i sustave i ažuriranja kada su u pitanju "otpisani" modeli koji, kako kaže, u sustav ulaze prekasno pa se može dogoditi da netko uzme model koji prema provjeri djeluje dobro, no krije pravu istinu. Među modelima koje su istaknuli ima svega, od Fiata 500 Abarth pa sve do Ferrarija F12!

Jasno je kako je ovakva praksa česta nažalost u cijelom svijetu, pa tako i kod nas. U komentarima nam napišite jeste li ikad kupili rabljeni model čiju ste povijest tek naknadno saznali? 

Support Ukraine