Škoda na snijegu i ledu Švedske: Upoznajte šest modela češkog proizvođača s 4×4 pogonom

1 year,2 months ago - 24 siječnja 2023, tportal
Škoda na snijegu i ledu Švedske: Upoznajte šest modela češkog proizvođača s 4×4 pogonom
Na zaleđenom jezeru su se odvijale ekskluzivne aktivnosti: vježbe kočenja, slalom, staza za upravljanje i driftanje. Uz uključenost Škoda Motorsporta, sudionici su čak imali priliku iskusiti Škodin novi model, Fabiju RS Rally2, kao suvozači

Češki proizvođač automobila je ovih dana organizirao događaj 4×4 Winter Experience u središnjoj Švedskoj. Sveučilišni grad Östersund, s oko 50.000 stanovnika, dobro je poznat kao mjesto za zimske sportove poput biatlona i brzog klizanja. Sudionici su mogli uživati u slikovitim vožnjama, s netaknutom prirodom i uzbudljivim aktivnostima usmjerenim na upravljanje automobilima na zaleđenom jezeru.

4×4 Winter Experience je ponudio probne vožnje cjelokupnog portfelja Škodinih modela s pogonom na sve kotače – s vozilima iz serije modela Octavia, Karoq, Kodiaq i Superb kao i 80x i RS verzijama potpuno električnog Enyaq iV i Enyaq Coupé iV. Probne vožnje odvijala su se na slikovitim rutama s minimalnim utjecajem na prirodu.

Na zaleđenom jezeru su se odvijale ekskluzivne aktivnosti: vježbe kočenja, slalom, staza za upravljanje i driftanje. Uz uključenost Škoda Motorsporta, sudionici su čak imali priliku iskusiti Škodin novi model, Fabiju RS Rally2, kao suvozači. Novinari su imali priliku voziti se s poznatim vozačima kao što su Andreas Mikkelsen i Emil Lindholm.

Vrhunac događaja je Škodin pokušaj da obori rekord za najduže kontinuirano driftanje na ledu i postavi novi rekord za najduže neprekidno driftanje na ledu u električnom vozilu – s novopredstavljenim Enyaq RS iV.

I Škoda Motorsport i Škoda timovi koji rade na tehničkom razvoju serijskih vozila redovito odlaze u Švedsku kako bi testirali svoje automobile, čak i u fazi prototipa. Međutim,niti ostale skandinavske zemlje nisu izostavljene. Posljednji sličan događaj, usredotočen na portfelj modela s pogonom na sva četiri kotača je održan u Finskoj 2018.

Da podsjetimo, Škoda trenutno nudi šest serija modela s 4×4 pogonom: Octavia, Superb, Karoq i Kodiaq te modele u obitelji Enyaq iV. Uz limuzine, karavane i SUV-ove, ponuda s pogonom na sve kotače uključuje i coupé SUV, a što se tiče pogonskih sklopova, tu su benzinski i dizelski modeli, kao i potpuno električna vozila.

Raspon nivoa opreme također je raznolik, u rasponu od varijanti Scout i Sportline do verzija RS i L&K. Spektar performansi proteže se od 110 kW (150 KS) u Octaviji, Karoqu i Kodiaqu do 206 kW (280 KS) u Superbu i do 220 kW (299 KS) u potpuno električnim RS modelima obitelji Enyaq iV.

Škoda Octavia
Najprodavaniji 4×4 pionir marke također je dostupan u svojoj četvrtoj generaciji kao limuzina i karavan s nizom razina opreme. U linijama Ambition i Style, pogonski sklop 4×4 dostupan je u kombinaciji s 2.0 TDI motorom od 110 kW (150 KS), dok Octavia Sportline i Octavia Scout, koja je dostupna samo kao karavan, također nude 2.0 TSI s snage 140 kW (190 KS).

Još jedan motor dostupan za Octaviju Scout je 2.0 TDI sa snagom od 147 kW (200 KS) koji Škoda također ugrađuje u sportsku Octaviju RS. Octavia dolazi opremljena šestom generacijom elektroničke višelamelne spojke. Teži oko 0,8 kilograma manje od svog prethodnika, ima optimiziranu učinkovitost, što rezultira manjom potrošnjom goriva. Njegova integrirana upravljačka jedinica također osigurava brže vrijeme odziva.

Uz udaljenost od tla povećanu za 15 mm na ukupno 163 mm, Octavia Scout također dolazi s paketom za neravne ceste, uključujući zaštitu od podvozja na stražnjoj osovini. Kao standard, ova varijanta uključuje Off-road način vožnje, koji fino podešava postavke sustava stabilnosti, kao što su ABS, ASR i ESC, za vožnju izvan ceste. Papučica gasa tada ima ravniju karakterističnu krivulju, 7-stupanjski DSG mijenja stupnjeve prijenosa pri višim okretajima, a proaktivna zaštita putnika zatezanjem sigurnosnih pojaseva je deaktivirano.

Prilagođeno ambijentalno osvjetljenje i kontrola nizbrdice također dolaze kao standard. Kapacitet vuče Octavije s pogonom na sva četiri kotača iznosi do 2000 kg za dizelske modele. U 2022. Škoda je proizvela 14.463 Octavije s pogonom na sve kotače.

Škoda Superb
Za Superb, pogon na sve kotače s petom generacijom elektroničke spojke s više lamela dolazi kao standard za dva najsnažnija motora – 2.0 TDI sa 147 kW (200 KS) i 2.0 TSI sa 206 kW (280 KS) izlaz. Uz razine opreme Ambition i Style, model koji se nudi kao limuzina i karavan također je dostupan u varijantama L&K i Sportline, kao i Superb Scout s pogonom na sve kotače, koji je dostupan isključivo kao karavan.

I ovaj model i Octavia Scout nude Rough-Road paket s 15 mm većim razmakom od tla, Off-road načinom vožnje, usklađenim ambijentalnim osvjetljenjem i Hill Descent Control. Obje varijante pogona mogu vući terete do 2200 kg. Škoda je u 2022. proizvela 12.436 primjeraka svojih modela Superb 4×4.

Škoda Karoq
Kompaktni SUV Škoda Karoq dostupan je s pogonom na sva četiri kotača u svim razinama opreme iz linije opreme Ambition. Škoda nudi pogon 4×4 u kombinaciji s 2.0 TDI od 110 kW (150 KS), a 2.0 TSI od 140 kW (190 KS) također je dostupan ekskluzivno za Karoq Sportline s pogonom na sve kotače.

Raspodjelom snage upravlja peta generacija elektroničke spojke s više lamela, dok se off-road način rada može aktivirati pritiskom na gumb. Zahvaljujući 2.0 TDI, Karoq može vući prikolice težine do 2100 kg. Prilikom parkiranja s prikolicom, opcijski Trailer Maneuvering Assistant pruža podršku manevriranjem u željenom smjeru uz automatsko upravljanje pri sporoj vožnji unatrag. Škoda je u 2022. proizvela 18.203 primjerka Karoqa 4×4.

Škoda Kodiaq
Opcijski dostupan s do sedam sjedala, SUV nudi izdašan prostor u gornjem kraju segmenta kompaktnih SUV vozila. Kao i Karoq, Kodiaq se također može naručiti s pogonom na sve kotače iz linije opreme Ambition, zatim s opcijom 2.0 TDI, koji isporučuje 110 kW (150 KS). Osim toga, 2.0 TSI sa 140 kW (190 KS) i 2.0 TDI sa 147 kW (200 KS) standardni su dostupni s 4×4 pogonom za razinu opreme Style kao i za Kodiaq L&K i Kodiaq Sportline.

Isto tako, sportski vrhunski model Kodiaq RS uvijek raspoređuje 180 kW (245 KS) iz svog 2.0 TSI na sva četiri kotača. Modeli Kodiaq opremljeni pogonom na sve kotače i dizelskim motorom imaju kapacitet vuče od 2500 kg. Kao i kod Karoqa, Trailer Maneuvering Assistant dostupan je kao opcija za podršku vozaču u upravljanju prikolicom. U 2022. proizvedeno je 45.170 Kodiaqa, a u kupno je dosad proizvedeno preko 429.000 Kodiaqa, od čega više od 309.00 jedinica ima pogon na sve kotače.

Škoda Enyaq iV i Škoda Enyaq Coupé iV
Obje varijante karoserije Enyaq iV BEV obitelji dostupne su u dvije konfiguracije s pogonom na sve kotače. Enyaq iV 80x i Enyaq Coupé iV 80x kao i Enyaq RS iV i Enyaq Coupé RS iV svaki ima dva električna motora. Sinkroni motor s trajnim magnetom (PMSM) na stražnjoj osovini proizvodi 150 kW (204 KS), a indukcijski motor (IM) na prednjoj osovini daje 80 kW (109 KS).

Upravljani elektronički, prenose svoju snagu izravno na odgovarajuću osovinu, omogućujući tako pogon na sve kotače. Snaga sustava modela Enyaq iV 80x i Enyaq Coupé iV 80x iznosi 195 kW (265 KS), s najvećim okretnim momentom od 425 Nm. Snaga sustava dva RS modela je 220 kW (300 KS), s do 460 Nm okretnog momenta. Ovo čini modele RS obitelji Enyaq iV najmoćnijim Škodinim serijskim vozilima koji su trenutno dostupni.

Za razliku od verzija sa stražnjim pogonom, Enyaq iV modeli s pogonom na sve kotače vozačima daju mogućnost Traction profila vožnje; stalni pogon na sva četiri kotača dostupan je pri brzinama do 20 km/h za vožnju po neasfaltiranim cestama ili skliskim površinama.

Verzije Enyaq iV obitelji 80x i RS mogu vući prikolice s maksimalnom težinom od 1400 kg na nagibima do osam posto. Trailer Maneuvering Assist dostupan je kao opcija za pomoć pri manevriranju prikolicom. U 2022. Škoda Auto je proizvela 15.846 jedinica Enyaq iV verzija s pogonom na sve kotače.

Support Ukraine