Škoda predstavila koncept VISION 7S: Praktičan, jednostavan za korištenje i najvažnije, održiv

1 year,7 months ago - 31 kolovoza 2022, tportal
Skoda Vision 7S
Skoda Vision 7S
Ovo je prvi Škodin automobil koji pokazuje novi dizajnerski jezik i novi logo. VISION 7S je vjesnik promjena, koji također naglašava fokus češkog proizvođača automobila na e-mobilnost

Škoda je sinoć predstavila javnosti svoj konceptni model VISION 7S, koji poštuje tradicionalne Škoda vrijednosti, ali ih predstavlja u potpuno novom obliku. Zapravo, električni automobil temeljen na modularnoj MEB platformi prvi je koji je dobio potpuno novi dizajnerski jezik koji će postati zaštitni znak budućih Škodinih vozila.

'S modelom VISION 7S nudimo konkretan pogled na potpuno novi Škodin model koji će proširiti naš portfelj proizvoda i našu bazu kupaca. Time značajno ubrzavamo našu ofenzivu eMobilnosti – lansirat ćemo tri nova čisto električna modela do 2026.,' kaže Klaus Zellmer, predsjednik upravnog odbora Škode.

Škoda do 2026. planira lansirati ukupno tri nova potpuno električna modela: uz obiteljski automobil sa sedam sjedala temeljen na VISION 7S, bit će tu i kompaktni SUV i mali automobil. Do 2030. Češki proizvođač želi postići udio od preko 70 posto potpuno električnih modela u Europi. U prijelazu na eMobility, međutim, Škoda također jača svoj proizvodni portfelj visoko učinkovitih motora s unutarnjim izgaranjem te će u drugoj polovici sljedeće godine predstaviti novu generaciju modela Superb i Kodiaq. Nakon toga će 2024. godine uslijediti modernizirana Octavia.

Studija Škoda VISION 7S
Sva nadolazeća nova električna vozila dijelit će novi dizajnerski jezik koji predstavlja VISION 7S. Karakterizira ga robustan izgled, funkcionalnost i autentičnost. Njegova prepoznatljiva značajka je Tech-Deck Face, moderna prerada tradicionalne Škodine rešetke hladnjaka. U usporedbi s postojećim dizajnom, nova rešetka znatno je ravnija i šira, a rebra su zamijenjena tamnim staklom koje prekriva senzore automobila. Tech-Deck Face tako pomaže u postizanju još profinjenijeg aerodinamičnog oblika nego prije.

Novi logo na prednjem dijelu automobila
Škodini dizajneri i inženjeri nastavit će naglašavati vrhunsku aerodinamiku, sa studijom VISION 7S koja kombinira robusnu podlogu s visoko postavljenom bočnom tornado linijom i aerodinamičnim linijama krova. Veliki 22-colni kotači s naplatcima u gotovo zatvorenom dizajnu pridonose izvrsnoj aerodinamici. VISION 7S također pokazuje redizajnirani sustav hlađenja za električni automobil, koji ima drugačije zahtjeve od automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Na primjer, vrijedni su pažnje otvori za zrak iznad bočnih pragova. Prekriveni rešetkama izvlače zrak koji se zagrijava prilikom hlađenja baterije. Ujedno služe i kao postolje za portalna vrata koja se otvaraju u suprotnim smjerovima.

Na nosu nalazimo sedam okomitih otvora za dovod zraka u hladnjak i kočnice te prepoznatljivi narančasti upravljački element koji služi za sigurno odvajanje visokonaponskog kruga automobila. Ova narančasta je često korištena boja na VISION 7S. Prednja i stražnja svjetla u obliku slova T također su novi element dizajna. Prednja svjetla dopunjena su trakom ambijentalnog svjetla koja se proteže cijelom širinom vozila. Na prednjem i stražnjem dijelu automobila nalazimo osvijetljeni natpis ŠKODA, koji je dio novog logotipa i novog vizualnog identiteta proizvođača automobila.

Stražnja svjetla u obliku slova T
'Tijekom posljednjih mjeseci, zajednički smo razvili potpuno novi jezik dizajna. Želio bih zahvaliti svom timu na njihovoj velikoj predanosti i izvanrednom radu na ovom intenzivnom i uzbudljivom projektu. Usavršili smo rješenja provjerena vremenom i hrabro zakoračili na novo. Minimalistički, funkcionalni dizajn odaje osjećaj sigurnosti i zrači snagom, dok u isto vrijeme poboljšava aerodinamičnost vozila koja ćemo u budućnosti dodati u naš portfelj,' rekao je Škodin glavni dizajner Oliver Stefani, sažimajući vizualne promjene koje VISION 7S donosi.

Najnovija tehnologija
Vanjski izgled VISION 7S krije modularnu tehnologiju s baterijom od 89 kWh koja automobilu daje domet od preko 600 kilometara po punjenju u WLTP ciklusu. Samo punjenje također može biti vrlo brzo, s maksimalnom podržanom snagom punjenja nešto ispod 200 kW.

Unutar automobila nalazimo potpuno novu interpretaciju ugrađenog infotainment sustava sa značajno revidiranom grafikom i kontrolnom logikom. Dominantna značajka je 14,6-inčni zaslon osjetljiv na dodir, najveći ikada ugrađen u Škodu. Virtualni kokpit sastoji se od 8,8-inčnog zaslona i redizajniranog upravljača sa spljoštenim gornjim i donjim dijelom koji pruža izvrstan pregled u njemu. Tu je i head-up zaslon s proširenom stvarnošću. Upravljač ima dva velika kraka na 6 i 12 sati: donji uključuje touchpad koji se može koristiti za upravljanje nekim funkcijama kada automobil miruje. Drugdje na upravljaču nalazimo posebne kotačiće za pomicanje s dodirom, koji su jarko narančasti za lakšu orijentaciju.

Unutrašnjost VISION 7S
Na središnjoj konzoli ispod velikog zaslona nalazi se šest gumba koji korisnika vode u infotainment, telefon, postavke vozila, navigacija i izbornici aplikacija, sa šestom tipkom koja se može konfigurirati po želji. Tu su i tri okretna kotačića, dva vanjska za upravljanje klimom i srednji za upravljanje glavnim zaslonom (zumiranje karte, listanje kroz popise itd.). Dvije tipke služe za odabir auto moda, a tu je naravno i kontrola glasnoće.

Iznad ovog skupa kontrola nalazi se ergonomski naslon za ruku koji olakšava upravljanje velikim zaslonom infotainmenta. Zaslon se može podijeliti u dijelove radi veće učinkovitosti i osiguravanja da vozač ima sve potrebne informacije. Navigacijska karta može se postaviti u gornji dio, na primjer, dok se konfigurabilni dio može koristiti za postavljanje raznih funkcija – poput slike s dječje kamere iznad stražnjih sjedala – pomoću widgeta.

Izvrstan za vožnju i opuštanje
Veliki infotainment zaslon ima dva položaja. Standardno je postavljen u portretni način rada, što podržava ergonomski rad. Ali pritiskom na tipku automobil se također može prebaciti iz načina rada Drive u poseban način rada Relax. Ova se konfiguracija može koristiti kada je automobil parkiran, na primjer tijekom punjenja ili u drugim prilikama. U ovom načinu rada zaslon i nadzorna ploča pomiču dalje od putnika, a zaslon se okreće u pejzaž, na primjer za gledanje filmova i TV emisija. Kako bi putnici na stražnjim sjedalima imali dobar pogled na ekran, vozačevo i suvozačevo sjedalo se zakreću prema unutra i spuštaju. Sjedala u drugom redu također se mogu preklopiti.

U načinu rada Relax, infotainment sustavom automobila može se upravljati pametnim telefonom. Mobilni telefoni imaju svoje posebno mjesto u središnjoj konzoli, gdje su magnetski osigurani i djelomično zaštićeni središnjim naslonom za lakat. Unutrašnjost sa sedam sjedala i tri reda sjedala prepuna je niza Simply Clever značajki. Na primjer, magneti se također koriste za držanje mobilnih uređaja putnika u drugom i trećem redu, tako da mogu jednostavno gledati sadržaj koji se na njima reproducira. Posebni ruksaci, koji su integrirani, ali se također mogu ukloniti u bilo kojem trenutku, također su pričvršćeni za naslone sjedala pomoću magneta.

Posebnost interijera je integrirana dječja autosjedalica na najsigurnijem mjestu u automobilu – integrirana je u središnju konzolu koja se proteže do drugog reda sjedala. To znači da putnici u drugom redu uvijek mogu vidjeti dijete u sjedalu, dok vozač i suvozač najmanjeg putnika mogu pratiti putem kamere.

Unutrašnjost VISION 7S radi s nizom rasvjetnih elemenata. Ovo nije samo ambijentalna rasvjeta: rasvjetni elementi imaju i praktične funkcije. Iza infotainment zaslona, ​​na primjer, nalazimo kristal koji u boji pokazuje stanje baterije i napunjenosti automobila, tako da se može provjeriti izvana jednostavnim pogledom kroz vjetrobran.

Paneli vrata uključuju interaktivne površine sa svjetlima u boji koja sjaje kroz tkaninu. Na primjer, svijetlo narančasto svjetlo vodi vas do unutarnje ručke skrivene u donjem dijelu panela vrata. Plavo ili crveno svjetlo vizualizira promjenu temperature klima uređaja. Možete čak i prstom pisati po tkanini – da ostavite kratke bilješke ili da djeca naprave male crteže. Umjesto B-stupa koji nedostaje, prednja i stražnja vrata opremljena su dodatnim kristalnim svjetlima koja vode putnike pri ulasku ili upozoravaju na približavanje automobila ili biciklista crvenim svjetlom pri otvaranju vrata.

Održivost i nove boje
VISION 7S je prva Škoda koja je obojena u mat boju. Minimalistički izgled radne sobe naglašen je metalik mat bojom Explorer Green. Dekorativni elementi u unutrašnjosti dobili su suptilnu mat metalik završnicu.

Pod od recikliranog materijala
Interijer svojom arhitekturom i linijama naglašava unutarnji prostor i izaziva osjećaj sigurnosti. Cijeli interijer obložen je održivim i izdržljivim materijalima. Pod i prtljažnik u potpunosti su izrađeni od recikliranog furnira guma, dok je gornji dio armaturne ploče presvučen tamnom umjetnom kožom. Donji dijelovi obrubljeni su svjetlijom umjetnom kožom koja odgovara vanjskoj boji karoserije. Tkanina koja se koristi u unutrašnjosti, primjerice za srednji dio sjedala, panele vrata ili kontrolnu ploču, izrađena je od reciklirane poliesterske pređe.

Support Ukraine