Svjetska premijera: U Pragu je predstavljena nova, nikad zgodnija, ali i naprednija Škoda Fabia

2 years,10 months ago - 5 svibnja 2021, JutarnjiList
Svjetska premijera: U Pragu je predstavljena nova, nikad zgodnija, ali i naprednija Škoda Fabia
Potpuno nova Fabia debitira s više prostora, tehnologije i snage te bitno privlačnijeg izgleda

Škoda je večeras u DOX Centru za suvremenu umjetnost u Pragu održala digitalnu svjetsku premijeru putem live streama potpuno nove, 4. generacije gradskog modela Fabia.

Model se temelji na VW platformi MQB A0 kao i VW Polo, a najveće novosti su benzinski motor od 150 KS, veći zaslon multimedije, napredna tehnologija pomoći vozaču i cijena za početni model u zemljama EU ispod 14.000 eura.

"Fabia je sastavni dio našeg portfelja više od 20 godina i utjelovljuje temeljne vrijednosti naše marke kao nijedan drugi model", rekao je Thomas Schäfer, izvršni direktor Škode. "Najnovija generacija ima sve što je potrebno za besprijekornu nadogradnju uspjeha svojih prethodnika.

Dakle, nakon sedam godina od predstavljanja treće generacije stigao je novi model koji je po izgledu tipična Škoda.

Međutim, složit ćete se, Fabia dosad nikad nije izgledala ovako dobro, a po razini dinamičkih kvaliteta i količina korisne ugrađene tehnologije, otvara se novo doba za gradsku Čehinju tvrde u Škodi.

Stilski se utjecaj najnovijih modela marke može osjetiti i na novoj Fabiji koja dijeli obiteljske crte Scale i Kamiqa, a to su klasične, oštrije prepoznatljive stilske značajke iz asortimana.

Prednja svjetla sada uvijek imaju LED tehnologiju (dostupan i Full LED), dok gledajući s bočne strane, tu je prepoznatljivi neizbježan dizajnerski potpis sa stražnjim nosačem krova koji se podiže prema stražnjem staklu, kao i kod prethodne generacije.

Straga pak u oči upada novi dizajn svjetala koji više nije izveden okomito u kutevima već je vodoravniji i ulazi dijelom u poklopac prtljažnika.

Općenito, nova je Fabia narasla u odnosu na prethodnika: u duljinu mjeri  4,11 metara (+ 11 cm), široka je 1,78 metara (+ 4,8 cm), a međuosovinski razmak narastao je za dobrih 9,4 cm, dostigavši ​​2,26 metara.

Ono što pravilne i glatke linije sa sobom donose, pored općeg sklada proporcija, jest i aerodinamična učinkovitost na visokoj razini koja je ostvarena zahvaljujući novom spojleru, redizajniranim kućištima osvrtnih zrcala, alu naplatcima s malim otporom, ali i s aktivnim rješenjima poput prednjih letvica s automatskim podešavanjem otvaranja i zatvaranja na usisniku zraka. Rezultat je aerodinamički koeficijent među najboljima u kategoriji, 0,28 Cx.

Svaka nova Škoda zadivljuje sposobnošću dizajnera da iskoriste unutarnji prostor i ponudi mnoštvo "pametnih" rješenja koja pojednostavljuju život. Ni nova Fabia nije iznimka. Njena je posjetnica prtljažnik koji raspolaže s najmanje 380 litara (+ 50 litara u odnosu na ranije), što je rekordna vrijednost za taj segment.

Za usporedbu, VW Golf je oko 13 cm duži a raspolaže također s 380 litara. Preklapanjem sjedala pak osigurano je do 1190 litara. Povećani međuosovinski razmak pritom osigurava više prostora putnicima na stražnjoj klupi, posebno za koljena.

 U kopitu pronalazimo tipičnu racionalnost marke u postavljanju kontrola i preglednost nadzorne ploče, a tu je i nekoliko novih detalja poput kružnih ventilacijskih otvora.

U središtu stoji zaslon informacijsko-zabavnog sustava, standardno od 8 inča ili po izboru od 9,2 inča, s najnaprednijim softverom koji može ponuditi povezivost, bežičnu kompatibilnost s Android Auto i Apple CarPlayem, Wi-Fi modul, naredbe gestama i glasovnu asistenciju.

Također, ovisno o verziji, dostupna je 10,25 inčna digitalna nadzorna ploča, dok je standardna oprema analogna s vertikalnim zaslonom od 3,5 inča između analognih instrumenata.

Ovisno o opremi, središnje ukrasne trake mogu se odabrati u šest varijanti, a novost je i osvjetljenje u dvije boje. Po prvi puta stiže i  grijani upravljač, kao i vjetrobran, a dostupna je dvozonska automatska kontrola klime te otvori za ventilaciju straga.

Očito ni ovdje ne može nedostajati niz rješenja koja, kao i na drugim Škodama, čine Fabiju praktičnom. Uz kišobran integriran u vrata, na primjer, ili strugač za led postavljen unutar poklopca za gorivo, nova Fabia raspolaže nizom drugih "Simply clever" rješenja u kabini.  

Nova platforma omogućila je povećanje razine sigurnosti ne samo zahvaljujući većoj torzijskoj krutosti okvira, već i zato što je omogućila ugradnju najnaprednijih sustava pomoći u vožnji.

Pomoć koja zapravo s Travel Assistantom doseže Level 2 koji je u stanju kombinirati prilagodljivi tempomat s aktivnim držanjem trake. Tu je i pomoć u vožnji koja osigurava samostalno kočenje ako prepozna prepreke, ili potpuno automatsko parkiranje.

Motori: svi su benzinci i zadovoljavaju Euro 6d normu. Trocilindrični 1.0 TSI isporučuje 95 ili 110 KS, a u ovom se slučaju može kombinirati sa 7-stupanjskim DSG automatskim mjenjačem. Verzija na metan 1.0 MPI je dostupna sa 65 ili 80 KS, što je 5 KS više nego prije.

Tri paketa opreme Ambition, Style te Monte Carlo trebali bi zadovoljiti sve ukuse, a napokon će modeli s najvišom opremom dobiti 1,5-litreni četverocilindrični motor snage 150 KS uparen sa 7-stupanjskim DSG mjenjačem s dvije spojke.

Svi trocilindrični motori mogu proći više od 900 km dosega u testnom ciklusu WLTP zahvaljujući velikom spremniku za gorivo, a niskoj potrošnji pridonose i poboljšanja poput cilindričnih blokova presvučenih plazmom (kod 1.0 motora) te poboljšana aerodinamika.

Fabia 1,5 do 100 km/h iz stajanja sprinta za 7,9 sekundi što joj donekle osigurava i sportski karakter. Prema prvim fotografijama i informacijama, nema što, Česi su s novom Fabijom sjajan odradili posao i sada sigurno na muke stavljaju brojnu konkurenciju...

Support Ukraine