Vozili smo novu Škodu Fabiju Style: Sjajan predstavnik malih gradskih vozila s gomilom modernih rješenja

1 year,10 months ago - 7 lipnja 2022, tportal
Vozili smo novu Škodu Fabiju Style: Sjajan predstavnik malih gradskih vozila s gomilom modernih rješenja
Nova Fabia više i nije samo maleni gradski automobil, jer preko 11 cm u dužinu i gotovo 10 cm više u međuosnom razmaku neizostavno se pozitivno odražavaju na njezinu prostranost, stabilnost i sigurnost

Krajem mjeseca veljače smo prvi puta isprobali novu Škodu Fabiju, jedan od najiščekivanijih automobila ove godine ne samo B-segmenta vozila, a sada smo ga imali na jednotjednom testu. Naš testni model je bio oznake Škoda Fabia Style 1.0 TSI, a model koji smo prethodno isprobali je bio oznake Škoda Fabia Ambition 1.0 TSI. Dakle, oba modela su imala trocilindrični benzinski motor snage 110 KS i 6-brzinski ručni mjenjač, no razina opreme Style je kompleksnija od one Ambition.

Da podsjetimo, nakon što se Fabia prvi put pojavila na tržištu 1999. godine češki je proizvođač automobila u proljeće prošle godine predstavio četvrtu generaciju svog popularnog malog automobila iz B-segmenta. Do danas je ukupno isporučeno više od 4,5 milijuna primjeraka izvedbe s kosim stražnjim dijelom i modela Combi.

Vanjski izgled, struktura i dimenzije
Nova Fabia se prvi put temelji na modularnoj poprečnoj platformi MQB-A0 iz Volkswagen koncerna. Tako sada Fabia ima iznimno visoku torzijsku krutost, koja povećava razinu sigurnosti, poboljšava rukovanje i osigurava izvanredan vijek trajanja. Kako bi mogla postići te ciljeve uz gotovo nepromijenjenu težinu u odnosu na prethodnu generaciju, Škoda je konstruirala karoseriju u skladu s najnovijim standardima i pritom upotrijebila znatno veću količinu toplinski oblikovanih čeličnih komponenti visoke čvrstoće u odnosu na prethodni model.

Oni se uglavnom primjenjuju na A i B stupovima, prednjoj stijenci i kardanskom tunelu. Udio triju najčvršćih vrsta čelika – višefaznog čelika, čelika ultra velike čvrstoće i toplo oblikovanog čelika – povećao se s 15 na 40 posto. Karoserija nove Fabije sadrži gotovo 80 posto komponenti izrađenih od čelika visoke čvrstoće.

Izvana, nova Fabia je osjetno dojmljivijeg izgleda, dinamičnijih proporcija. Na novoj generaciji Fabije lijepo pristaju 'kristalni' elementi tipični za češku marku poput onih na prednjim glavnim i stražnjim svjetlima oštrih linija te skulpturalne linije koje su, primjerice, prisutne na poklopcu motora. Za dodatne značajke pobrinuli su se i naizgled mali detalji: tako, primjerice, linije karoserije na prednjim vratima stiliziraju karakterističan trokut češke zastave.

Prednji dio nove Fabije karakteriziraju markantna, heksagonalna rešetka marke Škoda i niska prednja glavna svjetla oštrih linija koja se protežu sve do rešetke. Kratka svjetla, duga svjetla, pokazivači smjera i svjetla za dnevnu vožnju serijski su opremljena LED tehnologijom, dok opcijska LED glavna svjetla također nude kratka i duga svjetla veće jačine osvjetljenja te funkcije svjetla za vožnju zavojima i svjetla za skretanje. Naš testni model je imao serijska LED BASIC glavna i stražnja svjetla.

Svoje prethodnike nadmašuje u svim dimenzijama, dok je njezina težina ostala gotovo nepromijenjena. Njezina dužina porasla je za 111 mm na 4108 mm, što je čini prvom Fabijom koja je premašila granicu od četiri metra. Međuosni razmak produžen je za 94 mm na 2564 mm, dok je širina u četvrtoj generaciji porasla za 48 mm na 1780 mm (s retrovizorima 1954 mm). Visina je 1459 mm.

Nova Fabia se može pohvaliti i najboljoj aerodinamici u klasi s koeficijentom otpora zraka od cw 0,28, jer je ista razvijena uglavnom na temelju takozvanih CFD simulacija (engl. Computational Fluid Dynamics = računalna dinamika fluida). Inženjeri Škode su izračunali više od 3000 takvih dinamika fluida u tri i pol godine razvoja. Rezultat je koeficijent otpora zraka snižen na cw 0,28 (prethodna generacija: cw 0,32), zahvaljujući kojem Škoda postavlja rekord u segmentu kompaktnih vozila.

Povećane dimenzije omogućuju još više prostora za putnike, posebno one u stražnjem dijelu vozila. Zanimljiva je činjenica da nova Fabia sa sadašnjim međuosnim razmakom nadmašuje čak Octaviju prve generacije iz 1996. godine. Nova Fabia je još jednom značajno povećala zapreminu prtljažnika za 50 litara na sadašnjih 380 litara, iako je ona već kod prethodnog modela bila najveća u segmentu. Kad su stražnja sjedala preklopljena, prtljažnik ima kapacitet od 1190 litara. Masa našeg testnog praznog vozila s vozačem težine 75 kg, je između 1165–1317 kg.

Naš testni model je imao dojmljive doplatne 16-colne crne lakometalne naplatke 'PROXIMA AERO' (6J x 16) s ljetnim gumama Bridgestone Turanza ECO dimenzija 195/55R16. Isto tako, treba napomenuti da je naša testna Fabia imala dvotonsku boju karoserije; atraktivnu novu metalik boju Phoenix narančastu i Magic crnu boja s bisernim efektom kao kontrastnu boju za krov, kućišta vanjskih zrcala i kotače od lakog metala.

Unutrašnjost
Već smo rekli i prvi put kada smo sjeli u novu Fabiju da je vidljivo da 4. generacija nudi više prostora i komfora u unutrašnjosti te spaja 'emociju s ergonomijom'. U potpunosti slijedeći aktualni koncept unutrašnjosti Škode, slobodno pozicionirani zaslon infotainment sustava veličine od 6,5“ do 9,2“ i svježe boje definiraju vizualni dojam. Veliki, okrugli otvori za izlaz zraka i novi, veliki natpis FABIA pozicioniran bočno na pokrovu kokpita donose nove akcente u vozilu. U novoj su Fabiji prvi put dostupne dobro poznate komforne značajke iz viših klasa vozila kao što su grijano vjetrobransko staklo i grijano kolo upravljača. U trenutku uvođenja na tržište bile su dostupne tri linije opreme: Active, Ambition i Style. U međuvremenu je stigao i model Monte Carlo, o kojem smo opširnije pisali, prvenstveno namijenjen ljubiteljima Škodine sportske tradicije.

U četvrtoj generaciji Fabije, dizajneri unutrašnjosti Škode donose nove akcente u aktualnom konceptu unutrašnjosti marke. Osim simetrično strukturirane instrumentne ploče, kod koje linija ispod velikog, slobodno pozicioniranog središnjeg zaslona ukrašava rešetku marke, uočljivi su veliki, okrugli otvori za izlaz zraka s desne i lijeve strane. Od linije opreme Ambition nadalje njihovi su prsteni kromirani kao i novodizajnirane ručice za otvaranje vrata. Također od linije opreme Ambition nadalje prednje područje instrumentne ploče ukrašeno je presvlakom od tkanine s kontrastnim šavovima.

Višenamjensko sportsko kolo upravljača s tri kraka dostupno je po želji, a opcijski se može opremiti i prekidačima za mijenjanje stupnjeva prijenosa za DSG mjenjač. U Fabiji je prvi put dostupan i 2 zonski Climatronic uključujući zasebne mlaznice za zrak na stražnjoj strani Jumbo Boxa za klimatizaciju u stražnjem dijelu vozila. Temperaturu možete regulirati zasebno za desnu i lijevu stranu vozila pomoću dvaju regulatora u središnjoj konzoli. Svim se funkcijama može intuitivno upravljati pomoću osam tipki.

Bakrenasti i sivi kontrastni šavovi i dekorativni elementi donose nove nijanse u unutrašnjost nove Fabije. Zahvaljujući novom LED ambijentalnom osvjetljenju (serijska oprema u liniji opreme Style) vozač može osvijetliti dekorativne letvice na instrumentnoj ploči u bijeloj ili crvenoj boji. Ambijentalno osvjetljenje također osvjetljava središnju konzolu i prednje ručice vrata te uključuje LED svjetla za čitanje sprijeda i straga. Sjedala, koja prvi put raspolažu namjestivom potporom za kralježnicu, presvučena su sivim presvlakama od tkanine u liniji opreme Active, dok su u liniji opreme Ambition dodatno ukrašena sivim kontrastnim šavovima. U našem slučaju, dvobojne presvlake sjedala u verziji Style izvedene su u sivoj i crnoj boji.

Stražnje sjedalo opremljeno je otklopivim središnjim naslonom za ruke s dva držača za čaše, a to je tek jedna od ukupno 16 mogućnosti za odlaganje u unutrašnjosti modela Fabia. Njihova ukupna zapremina iznosi 108 litara.

Nova Fabia nudi čak pet novih Simply Clever ideja koje se prvi put primjenjuju u nekom modelu Škode. Nova pričvrsna kopča za kreditnu ili parkirnu karticu i gumeno uže kao držač za olovke uvode još više reda u pretincu za odlaganje u središnjoj konzoli. Zahvaljujući spremniku na središnjem tunelu, koji je također dostupan po želji, putnicima u stražnjem dijelu vozila na raspolaganju stoji domišljata mogućnost za odlaganje sitnica.

Spremnik se jednostavno postavlja između središnje konzole i stražnje klupe i samostalno se pričvršćuje. Za prtljažnik je također po želji dostupan fleksibilni pretinac za odlaganje. Smješten je na bočnoj stranici, zauzimajući pritom vrlo malo mjesta, a po potrebi se može izvući kako bi se pričvrstili predmeti u prtljažniku. Zaslon za sunce za opcijski panoramski krov predstavlja petu značajku koja slavi svoju premijeru u novoj Fabiji. Dostupan je u sklopu dodatne opreme i može se – sklopljen na jednu trećinu svoje veličine – odložiti ispod pokrivke prtljažnika.

Povezivost: nova generacija infotainmenta uvijek je online
Infotainment sustavi sa stalnom online vezom te prvi put s opcijskim digitalnim kombiniranim instrumentom (virtualni kokpit): kada je povezivost u pitanju, nova Fabia predstavlja vrhunsko dostignuće. Uz integriranu eSIM karticu Fabia je uvijek online, omogućujući pristup internetskom radiju, opsežnim mobilnim online uslugama ŠKODA Connect i novim infotainment aplikacijama.

U novoj Fabiji Škoda prvi put u seriji modela nudi digitalni kombinirani instrument, kao što je to bio slučaj u našem testnom vozilu. Vozač može individualno konfigurirati prikaze na digitalnom zaslonu veličine 10,25“ i pritom birati između pet osnovnih prikaza: klasičnog (Classic) u stilu analognih okruglih instrumenata, modernog (Modern), smanjenog (Reduced) i proširenog (Extended) te – u sklopu opcijskog paketa Dynamik – sportskog (Sport) prikaza, koji u prvi plan stavlja brojač okretaja.

Virtualni kokpit može prikazivati navigacijsku kartu uključujući zumiranje križanja te, između ostalog, logotipe radiopostaja, covere glazbenih albuma ili pohranjene slike pozivatelja. Inače, model koji smo imali prilike isprobati na hrvatskoj premijeri je bio serijski opremljen analognim kokpitom i informativnim zaslonom veličine 3,5“.

Prelaskom na novi model Fabije, prvi put se uvode infotainment sustavi iz treće generacije modularnog infotainment sustava. Škoda tako nudi tri sustava: radiouređaj Swing sa zaslonom u boji veličine 6,5“, radiouređaj Bolero sa zaslonom veličine 8“ (u slučaju našeg testnog automobila razine opreme Style) i bluetooth handsfree sustavom te vrhunski sustav Amundsen. Potonji je opremljen zaslonom veličine 9,2“ koji se može konfigurirati te online navigacijskom funkcijom, čije se karte mogu online aktualizirati. Osim upravljanja gestama također je dostupno online rukovanje govornim naredbama putem Laure, digitalne potpore za govorne naredbe koja razumije 15 jezika.

Tehnologije Wireless SmartLink i Android Auto ili Apple CarPlay omogućuju bežičnu integraciju smartphonea (dostupnost ovisi o tržištu), dok opcijski Phonebox također omogućuje induktivno punjenje. Prvi put je dostupno do pet USB-C priključaka za napajanje strujom dodatnih mobilnih uređaja. Jedan od njih je pozicioniran na unutrašnjem zrcalu, primjerice za dashcam odnosno kameru za snimanje vožnje.

Uz vrhunski infotainment sustav Amundsen možete koristiti brojne mobilne online usluge ŠKODA Connect. Osim eCalla, koji u slučaju sudara automatski upućuje poziv u nuždi, ove usluge uključuju Proaktivni servis (poziv za pomoć na cesti) i sveobuhvatni udaljeni pristup vozilu putem aplikacije MyŠKODA i web-portala ŠKODA Connect. Kupac može kreirati korisnički račun za ŠKODA Connect ili prenijeti već postojeći korisnički račun u Fabiji izravno preko zaslona u vozilu. Jednako lako možete skinuti infotainment aplikacije, koje nude vremenske prognoze i vijesti, omogućuju pristup osobnom Google kalendaru ili upozoravaju na opasnosti.  

Trocilindrični benzinski 1.0 TSI motor sa 110 KS
Nova Fabia dolazi s pet modernih i učinkovitih benzinskih motora EVO generacije. Izbor je stoga znatno veći nego u prethodnom modelu i pokriva širi spektar snage od 65 KS (48 kW) do 150 KS (110 kW).

Naš testni model je imao trocilindrični benzinski 1.0 TSI turbo motor s izravnim ubrizgavanjem i inovativnim plazmatskim slojem na radnim stazama cilindara. Naneseni sloj praha, koji ima debljinu od samo 150 mikrometara (0,15 mm), zamjenjuje radne košuljice cilindara od lijevanog željeza u kućištu koljenastog vratila, smanjujući tako unutrašnje trenje u trima cilindrima. Time se snižava potrošnja goriva i emisije, a zahvaljujući ravnomjernijoj raspodjeli i odvođenju topline u prostoru za izgaranje smanjuje se termičko opterećenje.

K tomu ovaj motor radi u Millerovom ciklusu koji je najpovoljniji u pogledu potrošnje te s visokim tlakom ubrizgavanja od 350 bara. Kod Millerovog ciklusa ulazni ventili ostaju duže otvoreni u kompresijskom taktu, čime se smanjuju gubitci pri pumpanju i povećava termički stupanj učinkovitosti. Turbopunjač ima varijabilnu geometriju turbine, koja osigurava veći okretni moment u većem području brojeva okretaja i niže emisije štetnih tvari.

U klasičnom smislu tehničkih karakteristika, ovo je motor obujma 999 cm³ snage 110 KS ( 81 kW) najvećeg okretnog momenta 200 Nm pri 2000-3000 okr./min. Uparen je sa šestbrzinskim ručnim mjenjačem, a pogon mu je na prednja dva kotača. Što se ubrzanja tiče od 0 do 100 km/h ono iznosi solidnih 10 s, a krajnja brzina testnog modela je vrlo pristojnih 205 km/h (ako kojim slučajem živite u Njemačkoj, to ćete svakako i isprobati). Proizvođač navodi emisiju CO₂ u kombiniranim uvjetima 115-116 g/km (WLTP), a potrošnju u kombiniranim uvjetima od 5,1 l/100 km (WLTP). Spremnik goriva mu je 40 l.

Žaluzina hladnjaka koja štedi gorivo

S Fabijom se prvi put u ovoj klasi vozila primjenjuje takozvana žaluzina hladnjaka u donjem otvoru za zrak prednjeg branika. Aktivno podesive lamele zatvaraju se kad je potreba za hlađenjem mala, poboljšavajući tako aerodinamiku. To rezultira uštedom goriva do 0,2 l/100 km pri konstantnoj brzini od 120 km/h. Fabia tako ispušta do pet grama manje CO₂ po prijeđenom kilometru kada su lamele zatvorene.

Kad je potreba za hlađenjem velika ili tijekom kraćih zaustavljanja, sustav otvara lamele kako bi mogla ući maksimalna količina zraka. Veći krovni spojler i bočni elementi u obliku peraje optimiziraju strujanje vjetra u stražnjem području radi smanjenja otpora zraka. U prednjem dijelu vozila zračna se struja usmjerava kroz otvore u prednjem braniku, takozvane zračne zavjese, te potom bočno uz samu karoseriju i kotače uz vrlo povoljnu aerodinamiku. Umjesto dosadašnjih triju obloga, sada imamo dvanaest obloga koje pokrivaju veći dio podvozja ispod vozila u aerodinamički kritičnim područjima prostora motora i osovina.

Sigurnost: čak devet zračnih jastuka i novi sustavi potpora
S obzirom na to da je opremljena sustavom od čak devet zračnih jastuka, nova Fabia se ubraja među najsigurnije automobile u svojoj klasi. Zahvaljujući prelasku na modularnu poprečnu platformu MQB-A0 dodatno je optimizirana aktivna i pasivna sigurnost Fabije, između ostalog sustavima potpora koji su do sada bili isključivo rezervirani za modele iz viših klasa vozila. Prvi put u ovoj seriji modela upotrebljava se ukupno sedam sustava koji povećavaju sigurnost i poboljšavaju udobnost.

Tako su Travel Assist, potpora upravljanja pri parkiranju, potpora zadržavanja vozila na voznom traku, sustav prepoznavanja prometnih znakova, Front Assist s prediktivnim sustavom zaštite pješaka i biciklista i funkcija kočenja pri manevriranju (Manoeuvre Assist) prvi put dostupni u Fabiji.

U sklopu serijske opreme nova Fabia nudi zračne jastuke za vozača i suvozača, zračne jastuke za glavu i prednje bočne zračne jastuke. Vozačev zračni jastuk za koljena i stražnji bočni zračni jastuci po želji mogu povećati broj zračnih jastuka koji štite u slučaju sudara na devet. ISOFIX i Top Tether pričvršćenja za sigurno fiksiranje dječjih sjedalica dostupna su na bočnim stražnjim sjedalima i na suvozačevom sjedalu u sklopu serijske opreme. Tako u Fabiji možete sigurno i jednostavno pričvrstiti čak tri dječje sjedalice.

Naš testni model je imao serijske sustave: DRIVER ALERT (sustav prepoznavanja umora i upozorenja vozača); EASY START (daljinsko centralno zaključavanje (bez SAFE funkcije), pokretanje motora bez ključa); FRONT ASSIST (radarski nadzor prostora ispred vozila, automatsko kočenje); LANE ASSIST (potpora zadržavanja vozila na voznom traku, višenamjenska kamera); LIGHT and RAIN ASSIST (uključuje funkcije COMING HOME, LEAVING HOME, TUNNEL LIGHT i Senzor za kišu).

Što se cijena tiče, nova Fabia s modelom Active 1.0 65 KS s 5-brzinskim ručnim mjenjačem kreće od 108.360 kn, model Active 1.0 TSI 95 KS 5-brzinski ručni mjenjač od 118.974 kn, model Active 1.0 TSI 110 KS 6-brzinski ručni mjenjač od 121.279 kn, a Ambition 1.5 TSI 150 KS s automatskim DSG mjenjačem sa 7 stupnjeva od 152.287 kn. Model Monte Carlo 1.5 TSI sa 150 KS i automatskim DSG mjenjačem sa 7 stupnjeva stoji 174.439 kn.

Naš isprobani model Fabia Style 1.0 TSI 110 KS i 6-brzinskim ručnim mjenjačem sa svim opcijama stoji 154.799 kn (PDV i PMV uključeni).

Support Ukraine