Vozili smo Peugeot 308 SW Hybrid 225 e-EAT8 GT: Prekrasan, učinkovit i moderan karavan C-segmenta

1 year,7 months ago - 11 kolovoza 2022, tportal
Vozili smo Peugeot 308 SW Hybrid 225 e-EAT8 GT: Prekrasan, učinkovit i moderan karavan C-segmenta
Naš ovotjedni testni model je najjača plug-in hibridna verzija ukupne snage sustava od 225 KS, s 8-stupanjskim elektrificiranim automatskim mjenjačem e-EAT8 i sve to upakirano u GT sportsku verziju opreme

Peugeot je prošle godine predstavio treću generaciju modela 308 iz C-segmenta. Riječ je naravno o dvije karoserijske izvedbe, prvu peterovratnu hatchback izvedbu smo isprobali u ožujku ove godine na domaćoj premijeri. Sada smo na jednotjednom testu imali drugu izvedbu, onu karavansku ili kako to francuski proizvođač već po tradiciji označava sa 'SW', što su početna slova 'Station Wagon' oblika karoserije.

Već na hrvatskoj premijeri, nakon prvog susreta uživo, zaključili smo da je riječ o prekrasnom automobilu. Ništa novoga ili neobičnog za Peugeot, koji je s većim modelom 508 SW pokazao da znaju pogoditi dizajnerski ukus potencijalnih kupaca. Sada osim vanjskog izgleda uvode i nove tehnologije, a to se odnosi na najmodernije sustave za pomoć u vožnji te dodatno razvijen i-Cockpit sa i-Connect Advanced naprednim multimedijskim sustavom. Ipak, ono što Peugeot s pravom ističe, svaki potencijalni kupac ima na izbor i tri vrste pogonskopih sklopova: benzinski, dizelski i plug-in hibridni.

Naš ovotjedni testni model je bio oznake Peugeot 308 SW Hybrid 225 e-EAT8 GT, a riječ je PHEV verziji ukupne snage sustava od 225 KS, s e-EAT8 automatskim mjenjačem i sve to upakirano u GT sportsku verziju opreme. Riječ je o najboljoj izvedbi najsnažnijeg Peugeota 308 u karavanskoj izvedbi, ali i najskupljoj verziji. Da bi dojam o ovom karavanskom modelu bio potpuniji uputili smo se na naš udaljeni jadranski biser, prekrasni otok Lastovo.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije
Kad govorimo o vanjskom dizajnu novog 308, i hatchback verzija izgleda kao krasan produžetak dizajnerske linije najnovijih modela francuske marke. No kad se prvi puta susretnete s karavanskom SW verzijom, sve se diže na jednu višu dimenziju. Naravno, pri tome ne mislimo samo na velik tovarni obujam.

Kao i kod limuzine, optimizacija strukture vozila omogućila je, bez ugrožavanja unutarnjeg prostora, da krov izgleda kao da lebdi te da se poveća površina karoserije za oblikovanje stražnjeg dijela.

Novi 308 SW razvijen je na modularnoj platformi s različitim razinama snage EMP2 (Efficient Modular Platform), što omogućuje vrlo raznoliku ponudu pogonskih sklopova. Platforma se sastoji od novih strukturnih elemenata koji pružaju veću učinkovitost, sigurnost, užitak u vožnji i udobnost.

U usporedbi s hatchback (limuzina) izvedbom, novi 308 SW povećava međuosovinski razmak (+55 mm) na 2732 mm, čime se dobiva 129 mm prostora za noge u drugom redu i maksimalno povećava obujam prtljažnika. Novi 308 SW evoluirao je od posljednjeg modela; dulji je, niži i elegantniji. Njegove dimenzije su sljedeće: duljina 4636 mm (+60 mm), širina 1852 mm (s otvorenim retrovizorima 2062 mm), visina 1442 mm (-20 mm). Trag kotača ostao je identičan: sprijeda 1559 mm, a straga 1553 mm. Vjetrobransko staklo ima veći nagib i pomaknuto je unatrag. Stražnji prevjes produžen je za 21 cm u usporedbi s limuzinom, što na stražnjem dijelu omogućuje postizanje savršenog odnosa između odbojnika koji savršeno odražava novi dizajn i dubokog i praktičnog prtljažnika.

Na izvedbama s motorima s unutarnjim izgaranjem (benzinski i dizelski) prtljažnik ispod police ima sljedeći obujam: kad je podnica u donjem položaju, obujam iznosi 608 l, a tu su i pretinci ispod poda. Podnica s dva položaja omogućuje postavljanje pretinaca. Masa našeg testnog vozila, uključujući vozača, je 1687 kg.

Da bi bio još praktičniji, novi 308 SW nudi u serijskoj opremi klupu sastavljenu od 3 dijela (40/20/40). Opremljen je sustavom za preklapanje tih triju dijelova klupe kojim se upravlja putem dviju komandi kojima se lako može pristupiti na bočnim stranama prtljažnika. Kad se klupa preklopi, moguće je ukrcati predmet duži od 1,85 m.

Vrata prtljažnika imaju ugrađen motor kako biste ih bez problema mogli zatvoriti ili otvoriti kad su vam ruke zauzete. Otvaranje je automatsko: pomicanjem stopala ispod branika, pritiskom na gumb na daljinskom upravljaču, pritiskom na gumb na vanjskom dijelu vrata prtljažnika te pritiskom na gumb koji se nalazi na armaturnoj ploči.

Novi 308 SW postiže aerodinamiku vrlo visoke razine s koeficijentom Cx od 0,277 i SCx od 0,618 m². Svi dijelovi karoserije optimizirani su sa stilom (odbojnici, usmjerivači zraka, difuzor, okviri karoserije, osvrtna zrcala, zaštita podvozja itd.). Nastavno na to, dizajn kotača omogućuje bolju aerodinamiku i značajno pridonosi boljim voznim svojstvima. Smanjenje je veće od 2 grama CO₂ u usporedbi s prethodnom izvedbom. Kako bi se smanjile vibracije, čvrstoća karoserije poboljšana je povezivanjem strukturnih elemenata.

308 SW na svom stražnjem dijelu preuzima izgled karakterističnih bočnih linija novog vozila 308, urezanih u dubinu, čime se stvaraju udubine za svjetla koja osvjetljavaju cestu. To je ključni dio njegovog izgleda. Dizajn obruba bočnog prozora koji ima veći pad od linije krova dovodi do razlikovanja u materijalu (intenzivnija boja karoserije) koje novom 308 SW daje vrlo dinamičnu siluetu u segmentu.

Stražnja svjetla izvedena su u Full LED 3D tehnologiji sa funkcijom ARS (variable light intensity), baš kao i u hatchback izvedbi, ali bez crne linije koja ih povezuje. Novi 308 SW nastoji povećati količinu karoserije koja je vidljiva, posebno na vratima prtljažnika, kako bi se istaknuo velik obujam i privukla pozornost na zajamčeni veliki tovarni prostor.

Stražnji dio je, kao i na izvedbi limuzine, sastavljen od optimalnih linija za protok zraka kako bi se postigle izvrsne aerodinamičke performanse. Stoga je posebno impresivan dio ispod odbojnika jer djeluje kao produžetak donjeg dijela bočnih linija i služi poput aerodinamičnog usmjerivača zraka koji prekida protok zraka koji prelazi preko vrata.

Novi 308 krasi i novi grb marke Peugeot na prednjoj maski koja mu je u potpunosti prilagođena. Njegov je izgled dodatno istaknut uzorkom rešetke koja mu se postupno približava.

Senzor za sustave za pomoć u vožnji predstavlja evoluciju u tehnološkom i dizajnerskom smislu. Skriven je iza grba (tehnologija zaštitne kupole koja upotrebljava indij kompatibilan s radarskim valovima), a grb je tako središnja figura na prednjoj maski. Registarska pločica prebačena je na donji dio prednjeg dijela vozila.

Prednja svjetla izvedena su u LED tehnologiji već od prve razine opreme. Stanjena i pomno oblikovana svjetla ističu dinamičan izgled i identitet koji odlikuju novi 308 SW. U njihovom produžetku su dnevna svjetla u obliku kuke na prednjem odbojniku. Ovaj svjetlosni potpis savršeno se uklapa u trenutačni stil marke, a prepoznatljiv je već na prvi pogled, bilo danju bilo noću.

U našem slučaju testnog GT modela Full LED prednja svjetla još su tanja i opremljena su tehnologijom Peugeot Matrix LED, s AFS funkcijom (automatskom prilagodbom) za veću učinkovitost i sigurnost u svakodnevnoj vožnji.

Posebne gume za novi 308 SW dolaze u dimenzijama od 16 do 18 cola, u kategorijama klase A i A+ smanjenog otpora kotrljanja, a sve u skladu s kriterijima koje je Peugeot postavio u pogledu iznimnih voznih osobina. Mi smo na našem testnom PHEV 225 GT modelu imali aerodinamički optimizirane aluminijske 'KAMAKURA' naplatke dimenzija 18 cola, s izvrsnim niskoprofilnim Michelin Primacy 4 S1 ljetnim gumama dimenzija 225/40R18. Ove gume doista jako dobro drže u malo bržoj vožnji, a pritom ne gube na udobnosti u, recimo, gradskoj vožnji.

I da, naš testni model je imao atraktivnu vanjsku metalik plavu avatar boju.

Unutrašnjost kabine
Općenito, nova linija modela 308 je izvrsno koncipirani prostor, a i materijali su doživjeli kvalitativan pomak. Dizajnom sjedala novi 308 SW stvarno uspjeva u nakakni da istakne udobnost i kvalitetu upotrijebljenih materijala, pogotovo u naše testnom GT modelu. Sjedala izvedena u koži Nappa Bleu Naboo u plavoj boji imaju prošive u žutoj boji Adamite koja se također nalazi i na armaturnoj ploči, oblogama vrata i pjenastim jastučićima konzole.

Tu su i izvrsna doplatna prednja sjedala s oznakom AGR (Aktion Gesunder Rücken – akcija za zdrava leđa) u pogledu ergonomije i mogućnosti podešavanja. Također imaju mogućnost električnog podešavanja u deset smjerova i memoriranja dvaju položaja.

Ni mogućnosti povezivanja ne zaostaju jer već od opreme Allure postoje dvije USB C utičnice (punjenje i punjenje / prijenos podataka) na stražnjoj strani središnje konzole. Novi 308 SW ističe se i tehnološki naprednim staklima: potpuno grijano vjetrobransko staklo, veća debljina stakala sprijeda i straga, višeslojna bočna stakla koja izoliraju zvuk u prvom redu, ovisno o izvedbi, unutarnje osvrtno zrcalo bez okvira od razine opreme Allure, uključuje LED svjetla u boji cijan na izvedbama s hibridnim motorima, koje ukazuje ostalim sudionicima u prometu da vozilo ne ispušta štetne plinove.

Klima-uređaj dolazi s potpuno novim sustavom za toplinsku udobnost putnika. Osim toga, putnici u drugom redu imaju ventilacijske otvore na stražnjoj strani središnje konzole.

S ciljem poboljšanja kvalitete zraka u vozilu novi 308 SW opremljen je sustavom AQS (Air Quality System) koji kontinuirano nadzire kvalitetu zraka koji ulazi u putnički prostor te sam može aktivirati recikliranje zraka. Od razine opreme GT naviše postoji i Clean Cabin, sustav za pročišćavanje zraka s filtracijom štetnih plinova i čestica. Kvaliteta zraka prikazuje se na središnjem dodirnom zaslonu.

Novi Peugeot i-Cockpit®
Peugeot i-Cockpit® sastavni je dio identiteta francuske marke. Sa svakom se generacijom dodatno obogaćuje i modernizira. Za novi 308 SW doživio je evoluciju u pogledu ergonomije, kvalitete, dizajna i tehnologije uz svoj potpuno novi multimedijski sustav naziva Peugeot i-Connect®.

Novi kompaktni upravljač sadrži senzore koji mogu prepoznati drži li vozač ruke na upravljaču dok se koristi novim sustavima za pomoć u vožnji. Upravljač je ergonomski, grijan (u opciji) i na njemu su sve komande za: radio, multimediju, telefon i sustave za pomoć u vožnji. Ipak, treba napomenuti da bi u nešto bržoj vožnji dobro došlo i da je malo većeg promjera, ali pretpostavljamo da je to samo stvar navike pojedinog vozača.

Digitalna instrumentna ploča nalazi se u razini očiju te sadrži digitalni zaslon od 10" već od razine opreme Active Pack. U izvedbi GT, kao u našem slučaju, instrumentna 3D Quartz ploča je trodimenzionalna. Digitalna instrumentna ploča može se u potpunosti podesiti i personalizirati te ima nekoliko načina prikaza (navigacijski sustav TomTom povezan s internetom, radio/multimedija, sustavi za pomoć u vožnji, podaci o potrošnji električne energije itd.) koji se mogu mijenjati izravno na ploči.

Konstrukcija armaturne ploče za novi 308 SW temelji se na stilu 'high-vent' u kojem su ventilacijski otvori postavljeni direktno ispred glave putnika, koji je optimalan za udobnost vozača i putnika. Ovakva konstrukcija omogućuje da standardni 10" središnji dodirni zaslon, smješten nešto niže od digitalne instrumentne ploče, bude bliže vozačevoj ruci i potpuno se prirodno uklopi u armaturnu ploču.

Počevši od razine opreme Allure, novi 308 SW uvodi vrlo praktične i-prekidače koji su u potpunosti podesivi i koji zamjenjuju fizičke komande klima-uređaja. Svaki i-prekidač predstavlja gumb osjetljiv na dodir za prečace kojima se otvaraju postavke klima-uređaja, kontakti iz telefona, radiostanice, pokreću aplikacije itd., a sve je konfigurirano u skladu sa željama korisnika.

Peugeot i-Cockpit® u novom 308 SW i dalje ima središnji zaslon koji je blago zakrenut prema vozaču i time optimizira ergonomiju vožnje, upravo koliko je potrebno da se suvozač ne osjeća isključeno. Isto vrijedi i za središnju konzolu koja je namjerno otvorena prema suvozaču. To je bio jedan od ciljeva uređenja unutrašnjosti: da se prostor ravnomjerno prilagodi za dva putnika u prvom redu.

Dizajn središnje konzole odražava kompaktnost novog klima-uređaja koji zauzima manje prostora. Sve se komande u vezi s dinamičkim svojstvima vozila nalaze na traci u obliku luka na vozačevoj strani: nova kompaktna komanda za odabir načina rada laganim dodirom (Reverse, Neutral, Drive) i dvije tipke (Parking i Manual) za 8-stupanjski automatski mjenjač; komanda za odabir načina vožnje (Electric, Hybrid, Eco, Normal i Sport), ovisno o motoru.

Peugeot i-Connect i i-Connect Advanced
Novi multimedijski sustav nudi svima, ovisno o njihovim željama i potrebama, najbolje iz svijeta pametnih telefona i najbolje iz automobilskog svijeta. Sustav je ergonomičan i prilagođen svakodnevnoj upotrebi, a svaki vozač (može biti najviše 8 profila) može odrediti i pohraniti svoje postavke za prikaz, osvjetljenje i ostalo. Funkcija zrcaljenja sada je bežična i moguće je povezati dva telefona putem Bluetootha u isto vrijeme.

Središnji zaslon visoke razlučivosti dijagonale 10" može se u potpunosti i na jednostavan način prilagođavati, može prikazivati više prozora te ima widgete i prečace, vrlo je jednostavan za upotrebu i brzo reagira na dodir, poput tableta.

Jednostavno je pregledavati različite izbornike slijeva udesno, odozgo prema dolje kako biste pratili obavijesti, a pritiskom s 3 prsta možete otvoriti stranicu s aplikacijama. U bilo kojem trenutku možete se lako vratiti na glavnu stranicu pritiskom na dodirni gumb 'Početna', baš kao na pametnom telefonu.

Na vrhu zaslona uvijek se nalazi traka s podacima o vanjskoj temperaturi, temperaturi klima-uređaja, položaju na stranicama s widgetima, podacima o povezanosti s internetom, obavijestima i vremenu.

Peugeot i-Connect Advanced pruža vrhunsko iskustvo u tehnološkom smislu zahvaljujući učinkovitom i kvalitetnom navigacijskom sustavu TomTom koji je povezan s internetom. Za optimalnu čitljivost karta se prikazuje na cijelom 10-inčnom zaslonu, a njezino je ažuriranje bežično. Naredba 'OK PEUGEOT' za glasovno prepoznavanje prirodnog govora može se upotrebljavati u svakodnevnom životu za veću sigurnost i jednostavniju vožnju, a omogućuje i pristup svim zahtjevima koji se odnose na funkcije multimedijskog sustava.

U našem testnom GT modelu je ugrađen i novi vrhunski audiosustav Premium FOCAL® razvijen je u partnerstvu s francuskom markom Focal specijaliziranom za audioopremu i postavljen u novi 308 SW. Rezultat je to zajedničkog rada na dizajnu koji je trajao više od tri godine. Sam sustav se sastoji od 10 zvučnika s ekskluzivnom patentiranom tehnologijom. Povezani su s novim 12-kanalnim pojačalom snage 690 W (poboljšana tehnologija klase D) i upotpunjeni digitalnom obradom zvuka ARKAMYS. U unutrašnjosti vozila zvuk je stabilan i precizan, glasovi su jasni s izraženim detaljima, a bas dubok i snažan.

Sustavi za pomoć u vožnji
Novi 308 SW dolazi s novom opremom (u seriji ili opciji) kakva se obično nalazi samo u višim segmentima: dalekosežni nadzor mrtvog kuta (75 metara); upozorenje na promet iza vozila (pri vožnji unatrag daje upozorenje na opasnost u blizini); nova kamera za vožnju unatrag visoke razlučivosti s vidnim poljem od 180° i ugrađenom mlaznicom za čišćenje; pomoć pri parkiranju s vidnim poljem od 360° zahvaljujući 4 kamere (sprijeda, straga i sa strane); otključavanje i pokretanje bez ključa (u blizini vozila); potpuno grijano vjetrobransko staklo i grijani upravljač; upućivanje poziva u slučaju nužde 'E-call+' s informacijama o broju putnika i lokaciji, uključujući smjer vozila u voznoj traci; pamćenje položaja osvrtnih zrcala pri vožnji unatrag.

Novi 308 SW nudi, ovisno o izvedbi, cjelovitu gamu opreme; sustave za pomoć u vožnji te opremu za sigurnost i udobnost: prilagodljivi tempomat s funkcijom Stop & Go (koji dolazi s automatskim mjenjačem EAT8) uz prilagodljivo održavanje udaljenosti između vozila; prilagodljivi tempomat s funkcijom kočenja do 30 km/h dostupnom uz ručni mjenjač uz prilagodljivo održavanje udaljenosti između vozila; automatsko kočenje u nuždi (prepoznaje pješake i bicikliste, danju i noću, pri brzini od 7 km/h do 140 km/h, ovisno o izvedbi) i upozorenje na opasnost od sudara; upozorenje na nenamjeran izlazak iz voznog traka (ili prelazak ruba ceste) s ispravljanjem putanje; sustav praćenja pozornosti kojim se prati koliko je vozač pozoran tijekom dugačkih vožnji i pri brzinama većim od 65 km/h, a to se postiže analizama mikropokreta upravljača; automatsko uključivanje dugih svjetala; prošireno prepoznavanje prometnih znakova (zaustavljanje, zabranjen smjer, zabrana pretjecanja, kraj zabrane pretjecanja...); krovni otvor sa sjenilom perimetrijski i volumetrijski alarm i dodatno zaključavanje vrata; automatska električna parkirna kočnica na svim izvedbama.

Nadalje, paketom Drive Assist 2.0, koji će biti dostupan krajem godine, ide se korak dalje prema poluautonomnoj vožnji.

Plug-in hibridni pogonski sklop Hybrid 225 e-EAT8
Kao i hatchback izvedba 308, novi 308 SW je dostupan s dva punjiva hibridna (plug-in) motora. Za one koji vole tradicionalne izvedbe motora s unutarnjim izgaranjem 308 dolazi u benzinskim i dizelskim izvedbama.

Naš testni model je imao onaj najjači pogonski plug-in sklop oznake Hybrid 225 e-EAT8 koji je kombinacija motora PureTech od 180 KS (132 kW) i električnog motora smještenog sprijeda od 81 kW povezanih s 8-stupanjskim elektrificiranim automatskim mjenjačem e-EAT8. Pogon je na prednja dva kotača. Ako ste se pitali u čemu je razlika u odnosu na slabiji plug-in pogonski sklop Hybrid 180 e-EAT8, onda treba reći da njegov benzinski motor ima 'samo' 150 KS (110 kW), dok je snaga električnog motora identična.

Tehnički gledano, četverocilindrični PureTech benzinski motor je obujma 1598 cm³, a njegov najveći okretni moment je 250 Nm pri 1750 okr./min. Inače, cijeli hibridni pogonski sustav ima ukupnu snagu od 162 kW (225 KS) i najveći okretni moment od 360 Nm. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 7,6 s, a krajnja brzina 235 km/h.

U električnom modu krajnja brzina je 135 km/h, a domet 59 km (u kombiniranim uvjetima) te 69 km u gradskoj vožnji, sve prema WLTP-u. Peugeot navodi podatke o emisiji CO2 od 26-27 g/km te ponderiranu vrijednost potrošnje benzinskog goriva od 1,2 l/100 km (WLTP).

Baterija
Litij-ionska baterija kapaciteta je 12,4 kWh i snage 102 kWh, a u vozilu postoje dvije vrste ugrađenih punjača. To su jednofazni punjač od 3,7 kW u serijskoj opremi i jednofazni punjač od 7,4 kW u opcijskoj opremi. Procijenjeno vrijeme punjenja: uređaj Wall Box (32 A) od 7,4 kW omogućuje potpuno punjenje za 1 h 55 min putem jednofaznog ugrađenog punjača (7,4 kW) jača utičnica (16 A) omogućuje potpuno punjenje za 3 h 50 min putem jednofaznog ugrađenog punjača (3,7 kW) standardna utičnica (8 A) omogućuje potpuno punjenje za 7 h 5 min putem jednofaznog ugrađenog punjača (3,7 kW).

Treba spomenuti i izvrsnu aplikaciju MyPeugeot®, koja pomaže korisnicima u energetskoj tranziciji, a riječ je o novoj paleti usluga francuskog proizvođača temeljenih na nekoliko načela. Tako je putem aplikacije MyPeugeot® za pametne telefone ili središnjeg zaslona moguće: aktivirati ili programirati prethodno podešavanje temperature u vozilu: osim što pridonosi udobnosti, navedena značajka optimizira domet (brže postizanje zadane temperature tijekom faza pokretanja) i omogućuje brže postizanje optimalne radne temperature baterije kada je vozilo priključeno na izvor napajanja; provjeriti, programirati, pokrenuti ili odgoditi punjenje baterije.

Što se cijena na hrvatskom tržištu tiče, benzinska izvedba Peugeot 308 SW Active Business PureTech 110 S&S BVM6 ima početnu preporučenu maloprodajnu cijenu od 192.705 kn, dizelska izvedba Peugeot 308 SW Active Business BlueHDi 130 S&S BVM6 ima početnu cijenu od 220.007 kn, a ista verzija s EAT8 mjenjačem kreće od 237.317 kn. Ulazna hibridna izvedba Peugeot 308 SW Active Business PHEV 180 s e-EAT8 mjenjačem ima početnu cijenu od 297.296 kn, dok jača hibridna verzija GT PHEV 225 e-EAT8 kreće od 355.520 kn.

Naš testni model sa svim dodatnim opcijama stoji 392.712 kn. Sve su cijene preporučene maloprodajne, a uključuju PDV i posebni porez (trošarinu) kod vozila koja podliježu obvezi plaćanja istog.

Support Ukraine