Kupili ste rabljeni automobil koji se pokvario? Evo što možete poduzeti

4 godina,4 mjeseci ago - 4 listopada 2018, Vecernji list
Illustration
Illustration
Propisani obrazac za prigovor možete naći na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva

Kupili ste rabljeni automobil koji se ubrzo potom pokvario? Možda niste znali, ali prilikom kupnje polovnih proizvoda također imate prava kao potrošači.

Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, otkrila je u razgovoru za HRT da kupci mogu uputiti prigovor trgovcu ako se automobil pokvari. Propisani obrazac za prigovor možete naći na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva. U njemu se trebaju navesti problemi s automobilom jer Zakon potrošaču dopušta da traži popravak na teret trgovca, novi automobil ili povrat novca.

Međutim, treba napomenuti da se rabljeni automobil treba kupiti kod registriranog trgovca, to ne vrijedi kad se auti kupuju od privatnih osoba – prijatelja, rođaka, susjeda...

Ana Knežević ispričala je primjer gospodina koji je imao loša iskustva prilikom kupnje rabljenog auta

– Kupio je polovni automobil koji mu je odmah u startu zakazao. Ne znajući svoja prava, otišao je na servis koji je plaćao, pa popravak jedan, pa popravak drugi... Ništa nije pomoglo, auto jednostavno nije funkcionirao – ispričala je, dodajući da se javio udruzi u kojoj su mu rekli da može uputiti pisani prigovor trgovcu i navesti sve nedostatke.

– Njemu zakon dopušta da traži popravak na teret trgovca, da traži novi auto ili može tražiti da mu trgovac vrati novac– rekla je Ana Knežević. Čim je trgovac primio prigovor, pozvao je kupca i popravio mu auto.

– On se i dan-danas vozi tim autom – rekla je Knežević. 

Support Ukraine