Za volanom Peugeota 308, ljutog suparnika VW Golfu i nadolazećoj Opel Astri

2 years,1 month ago - 4 ožujka 2022, JutarnjiList
Peugeot 308
Peugeot 308
Treća generacija predstavlja novu značku Peugeota, a dolazi u benzinskim, dizelskim i plug-in hibridnim izvedbama

Premda su razni crossoveri i SUV modeli polako preuzeli tržište, još uvijek svaki važan proizvođač ima kompaktni model u ponudi. Sada je Peugeot u Rijeci domaćim novinarima predstavio svoju novu kompaktnu uzdanicu 308 koji po svemu za marku predstavlja puno više od lansiranja novog modela.

Kako smo mogli čuti na press konferenciji Francuzi su dobro "sondirali" tržište, navikle kupaca, trendove i ukuse te zaključili kako mjesta za novi 308 ima i te kako: "ljudi na koje ciljamo s novim modelom znaju za SUV i crossover modele, ali bez obzira na to i dalje žele klasičan kompaktni automobil koji zadovoljava sve njihove potrebe" rekla je PR menadžerica uvoznika Peugeota za Hrvatsku Jasmina Pecotić na predstavljanju i dodala "kako je novi 308 ne samo najvažniji model marke ove godine na tržištu već je riječ i o prvom modelu koji dolazi s novim logom marke".

Zahvaljujući atraktivnom izgledu novi 308 nigdje ne prolazi nezamijećeno, već iz daljine se vidi kako je riječ o Peugeot modelu koji je sada u trećoj generaciji toliko dinamično i sportski dizajniran i većih dimenzija kao nikad prije. U dužinu sad broji čak 434 cm (+11 cm u odnosu na prethodnika) što uz međuosovinski razmak povećan na 267 cm (+5,5 cm) čini razliku o odnosu na dosadašnji model. Nove proporcije donose osjetno izdašniju prostranost u unutrašnjosti, ali i sjajnu aerodinamiku (0,28 Cw).

Unutrašnjost je "nakrcana" novim tehnologijama: ispred vozača tu je unaprijeđena generacija i-Cockpita, što znači da se rukama i dalje drži mali podrezan upravljač preko kojega se gleda instrumentna ploča. Odnosno, zaslon od 10,1 inča, dostupan već od osnove opreme Active, a u središtu kokpita je unaprijeđeni zaslon multimedijskog sustava i-Connect Advanced.

Pitanje sigurnosti: Novi 308 nudi, ovisno o izvedbi, cjelovitu opremu, sustave za pomoć u vožnji te opremu za sigurnost i udobnost: aktivni tempomat s funkcijom Stop & Go (koji dolazi s automatskim mjenjačem EAT8) uz prilagodljivo održavanje udaljenosti između vozila, prilagodljivi Naravno tempomat s funkcijom kočenja do 30 km/h dostupnom uz ručni mjenjač uz prilagodljivo održavanje udaljenosti između vozila, automatsko kočenje u nuždi (prepoznaje pješake i bicikliste, danju i noću, pri brzini od 7 km/h do 140 km/h, ovisno o izvedbi).

Nadalje tu su i upozorenje na opasnost od sudara, upozorenje na nenamjeran izlazak iz voznog traka (ili prelazak ruba ceste) s ispravljanjem putanje, sustav praćenja pozornosti kojim se prati koliko je vozač pozoran tijekom dugačkih vožnji i pri brzinama većim od 65 km/h, a to se postiže analizama mikro-pokreta upravljača, automatsko uključivanje dugih svjetala, prošireno prepoznavanje prometnih znakova (zaustavljanje, zabranjen smjer, zabrana pretjecanja, kraj zabrane pretjecanja...).

Novost je i što se u izvedbama s provjerenom 8-stupanjskom automatikom više nema standardne ručice kao u plug in hibridnom primjerku PHEV 180 GT fantastične Vertigo metalik plave boje koji smo isprobali na cestama Kvarnera. Na masivnom središnjem grebenu tu je sada umjesto ručice mjenjača prekidač s tri pozicije (Reverse, Neutral, Drive) tek nešto veći pomični prekidač.

Svidjelo nam se i noćno ambijentalno osvjetljenje, kao i korišteni materijali koji su vrlo kvalitetno izvedeni. Pritom je osjećaj u vožnji kao da ste u bunkeru čemu doduše kumuje i karoserija sa spuštajućom linijom krova i masivnim središnjim nosačima krova, a sama karoserija je smještena na strukturno ojačanu platformu EMP2.

U vožnji 308 pokazuje izuzetnu stabilnost i suveren nastup, upravljač je odlično odmjerene tvrdoće što 308 osim čvrstoći same karoserije duguje i odlično podešenom, ali u GT varijanti nešto tvrđem ovjesu.

Slabiji od dva plug-in hibridna pogona, onaj od 180 KS (snažniji 225 KS) koji smo vozili pogoni 1,6-litreni 4-cilindarski PureTech benzinac od 150 KS u kombinaciji s električnim motorom od 81 kW koji s punom baterijom u gradu može prijeći 60 kilometara samo na struju.

Litij-ionska baterija kapaciteta je 12,4 kWh, a u vozilu su na izbor dvije vrste ugrađenih punjača koji zadovoljavaju sve potrebe kupaca i odgovaraju svim njihovim sustavima za punjenje. To su jednofazni pretvarač od 3,7 kW u serijskoj opremi i jednofazni pretvarač od 7,4 kW u opcijskoj opremi.

Više detalja o potrošnji, punjenju i dojmovima iz vožnje uskoro donosimo na prvom testu ovog modela, a već sad se pokazao vrlo uvjerljiv i brz u vožnji, a li i vrlo uglađen jer neprimjetno, gotovo u potpunoj tišini kombinira rad benzinca i elektromotora.

U ponudi su i osim dva plug in hibrida i benzinski te dizelski motori i to benzinski trocilindarski 1,2-litreni PureTech od 110 i 130 KS te dizelski 1.5 BlueHDi motor od 130 KS, a uskoro stiže i SW karavanska izvedba s većim prtljažnikom i identičnom ponudom motora.

Poznate su i cijene, a sve možete pogledati u tablici...

Support Ukraine